Vi nordmenn er glad i vin. Tall fra Vinmonopolet viser at vi i 2022 kjøpte over 78 millioner liter av det - noe som utgjør en del vinflasker.
Kanskje er en av grunnene til at vi kjøper mye vin at det de siste årene har blitt større utvalg av ulike typer vin som økologisk vin, fruktvin, og blåvin.
Og fortsatt er det slik at de aller fleste flaskene er laget av glass og dermed skal resirkuleres som nettopp det. Men av miljøhensyn kommer det stadig flere viner på plastflaske.

Med denne setningen kan du få lavere rente på lånet ditt
Bedre enn glass
Det er flere grunner til at det er mer hensiktsmessig med tanke på miljøet å bruke plast fremfor glass.
Det ene er at glass er tyngre å frakte, det andre er at det aller meste av vin vi kjøper blir åpnet og drukket i løpet av kort tid. Mens det tredje er at flere og flere av vinflaskene som er laget av plast nå går an å pante. Men det er vi ikke så gode på. Kanskje fordi vi ikke har inne vanen med å se etter pantemerket på vinflasker?
Polet begynte med panteflasker i 2019, og per i dag pantes 65 prosent av dem, skriver nettstedet godt.no.
Da gjenstår det fortsatt 35 prosent som ikke pantes. Riktignok er det også noen spritflasker som også er av plast som kan pantes.

Dette virale trikset skal redde slappe tulipaner
Men kortere holdbarhet
Vinen på de pantebare plastflaskene, for øvrig kalt PET, har bare holdbarhet på omtrent ett år. Foreløpig er det derfor ikke er eksklusive lagringsviner å finne i miljøvennlig emballasje.
Det som imidlertid er positivt, er at flaskene kan pantes både på Vinmonopolet og i dagligvarebutikken.
Så da kan det være lurt å ta en titt i bod, skap eller hvor man nå oppbevarer tomgods før det skal ut på sin siste reise- kanskje har man noen kroner på lur der?
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

På ett år solgte Jannike 350 av familiens ting

Dette bør du aldri gjøre med brukte fyrstikker
