MATMUFFINS: Muffinsformene dine trenger ikke være forbeholdt søt bakst, de kan også brukes til å lage sunne og gode matmuffins. Foto: Nora Mathisen, FitnessNora
MATMUFFINS: Muffinsformene dine trenger ikke være forbeholdt søt bakst, de kan også brukes til å lage sunne og gode matmuffins. Foto: Nora Mathisen, FitnessNoraVis mer

Sunne Muffins

Matmuffins du kan spise hver dag

Sunt, godt og perfekt til frokost, lunsj eller som turmat.

KK.NO: Når man snakker om muffins så tenker du kanskje mye hvetemel og mye sukker, men slik trenger det ikke være.

Faktisk trenger ikke muffins å smake søtt engang.

Muffinsformer kan også brukes til å lage gode og mettende matmuffins av sunne og næringsrike ingredienser.

– For å få næringsrike matmuffins gjelder det i hovedsak å bruke riktig meltype og fyll. Havremel gir fiber, mektighet, stabilt blodsukker og ikke minst viktige næringsstoffer. Fyllet burde inneholde en del proteiner for bedre metthetsfølelse og sammensetning av måltidet, sier personlig trener og blogger Linda Marie Stuhaug til KK.no.

LES OGSÅ: Saftige blåbærmuffins med færre kalorier

NÆRINGSRIKE: For å få næringsrike matmuffins anbefaler Stuhaug at du er bevisst på å bruke riktig meltype og fyll.  Foto: Linda Marie Stuhaug
NÆRINGSRIKE: For å få næringsrike matmuffins anbefaler Stuhaug at du er bevisst på å bruke riktig meltype og fyll. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Hun har selv et par raske og enkle oppskrifter på matmuffins, og disse kan varieres etter hva slags ingredienser man har tilgjengelig.

– Jeg vet ikke hvor lenge de kan oppbevares, men i hvert fall i tre til fire dager, så de er supre å ha i kjøleskapet til en rask frokost eller lunsj, forteller hun. 

Varm dem gjerne litt opp i mikro eller stekeovn før servering, og de vil smake som nybakte. 

LES OGSÅ: Prøv spennende taco-muffins

Grove og proteinrike matmuffins

Oppskrift fra: Linda Stuhaug
Utgjør cirka 8-10 store

GROVE OG PROTEINRIKE: Stuhaug bruker gjerne havremel i sine muffins. Dette kan du enkelt lage selv ved å male havregryn. Foto: Linda Marie Stuhaug
GROVE OG PROTEINRIKE: Stuhaug bruker gjerne havremel i sine muffins. Dette kan du enkelt lage selv ved å male havregryn. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

2 dl havremel, du kan male havregryn
2 dl annen tørrvare, for eksempel fibra fullkornsmel
2 ts bakepulver
½ ts salt
2 ts pizzakrydder, bruk gjerne annet krydder
2 egg 
200 g gresk matyoghurt, evt. creme fraiche/stiv kokosmelk
2 dl melk
30 g smelta smør

Fyll: 
100 g revet ost, eg brukte lettost
200 g bokskinke
Hakka spinat og paprika

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader. Mål opp de tørre ingrediensene i en bolle, og miks sammen de «våte» ingrediensene i en annen bolle. Bland deretter alt sammen. Vend inn fyllet i blandinga, og fordel det over i muffinsformer eller silikonformer. Stek midt i ovnen i 20-30 minutt, litt avhengig av størrelsen på dem. Ta gjerne en prøvesjekk med en kniv når de ser ferdige ut. Avkjøl på rist og oppbevar i kjøleskap. De kan med fordel fryses

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

Eggmuffins

Oppskrift fra: Linda Stuhaug
Gir mellom 6 til 8 stykk 

Valgfrie grønnsaker (Stuhaug har brukt brokkolibuketter, hakket paprika og spinat)
120 g Skinke 
5 egg 
2 ss kesam - bruk gjerne kokosmelk for melkefri variant 
Krydder – (salt, pepper, aromat, grovkverna chilli og hvitløk)
0,5 ts bakepulver
Evt. en skvett vann/melk

EGG: Muffinsformene kan også brukes til å lage næringsrike eggmuffins med valgfrie grønnsaker. Foto: Linda Marie Stuhaug
EGG: Muffinsformene kan også brukes til å lage næringsrike eggmuffins med valgfrie grønnsaker. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Slik gjør du: Spray gjerne muffinsformer eller silikonformer. Visp sammen egg, kesam, krydder, bakepulver og spinat i en bolle. Fordel skinke og resten av grønnsakene i formene, hell over eggeblandinga og strø over siste resten av skinke og grønnsaker på toppen. Stek midt i ovnen på 175 grader i 20-25 minutt, alt etter hvor store de er. Server gjerne sammen med en frisk salat, knaskegrønt eller andre grønnsaker.

LES OGSÅ: Trikset som gjør baksten saftigere

Mye protein – lite karbohydrater

Personlig trener ved Hit The Gym i Trondheim, Nora Mathisen, også kjent som FitnessNora gjennom bloggen sin, har også laget en egen oppskrift på sunne og gode matmuffins.

– Disse matmuffinsene kan varieres mye i forhold til valg av kjøtt og grønnsaker. Man kan gjerne bruke for eksempel kylling- eller karbonadedeig og ulike grønnsaker etter ønske, sier hun til KK.no.

Fylt med bare sunne ingredienser er dette en oppskrift som kommer til å slå an hos både store og små. De smaker utrolig godt kalde også, så de kan fint oppbevares i kjøleskapet og bli tatt med som lunsj dagen etter.

Oppskriften gir cirka 12 muffins. Næringsinnhold per muffins er cirka 177 kalorier, 13 g protein, 3,5 g karbohydrater og 8,8 g fett.

MED AVOKADO: Matmuffinsene til Nora Mathisen er fylt med bare sunne ingredienser, og har cirka 177 kalorier per muffin. Foto: Nora Mathisen, FitnessNora
MED AVOKADO: Matmuffinsene til Nora Mathisen er fylt med bare sunne ingredienser, og har cirka 177 kalorier per muffin. Foto: Nora Mathisen, FitnessNora Vis mer

Matmuffins med ost, skinke og avokado

Oppskrift fra: Fitnessnora

4 egg
4 dl havregryn
1 boks mager kesam
200 g skinke
150 g mozarella
1 avocado
1 presset kinesisk hvitløk
Grønnsaker etter ønske, jeg bruke 1/2 purre og 1/2 paprika
Salt, pepper og litt chili

Slik gjør du: Pisk eggene lett i en bolle, før du tilsetter havregryn, krydder og mager kesam. Rør alt godt sammen slik at du får en jevn røre. Kutt opp grønnsaker, skjær opp skinken i biter, press hvitløk og hell det over i røra.

Til slutt tilsetter du osten, og rører alt godt sammen før du fordeler i store muffinsformer, gjerne silikonformer. Sett i ovnen på 225 grader i 20-25 minutter - til muffinsene er gylne og gjennomstekte. La de avkjøle seg litt på rist før de spises. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: