MIDDAGSTIPS: Fersk pasta med laks og spinat. FOTO: Winne Methmann
MIDDAGSTIPS: Fersk pasta med laks og spinat. FOTO: Winne Methmann Vis mer

Matplan:

Matplan for den kommende uken: Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Mandag: Fersk pasta med laks og spinat

4 porsjoner
Tid: 20 min

Ingredienser
500 g fersk laksefilet
1 løk
1 ss smør
salt
nykvernet pepper
250 g frisk spinat
2 ½ dl kremfløte
skall og saft av ½ sitron

Pasta
500 g ferske lasagneplater
salt

Servering
skall av ½ sitron
nykvernet pepper
1 neve gjøksyre (hvis du får tak i)

1. Rens og finhakk løken. Stek den lett i smør i en stor kjele. Fjern skinnet av laksefileten, skyll og tørk, og skjær laksen i terninger. Bland bitene forsiktig i kjelen til de er gjennomstekt. Krydre med salt og pepper.
2. Skyll spinaten, og la den falle sammen. Hell fløte i, og la sausen koke opp. Tilsett finrevet sitronskall og -saft, og smak til.
3. Skjær lasagneplatene i brede bånd. Kok i lettsaltet vann i ca. 8 minutter, la vannet renne av. Bland den kokte pastaen med lakse- og spinatblandingen.
4. Pynt pastaretten med finrevet sitronskall og eventuelt gjøksyre. Avslutt med et godt dryss pepper, og server.

Lag noen pastabånd av ferske lasagneplater. Tips! Du må gjerne bruke andre typer pasta i denne retten. FOTO: Winnie Methmann
Lag noen pastabånd av ferske lasagneplater. Tips! Du må gjerne bruke andre typer pasta i denne retten. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Kornsalat med hasselbackbutternut og brunet smør

4 porsjoner
Tid: 1 time 15 min

Ingredienser
1 butternutsquash
1 ss olivenolje
salt

Salat
4 dl perlespelt
25 g hasselnøtter
30 g parmesan
1 pk. blandet salat

Brunet smørdressing
1 neve salvieblader
1 liten løk
50 g smør
1 ss hvitvinseddik
1 ts lønnesirup
salt
nykvernet pepper

1. Sett ovnen på 180 °. Del butternutsquashen på langs, og ta ut kjernene. Skjær lange snitt i hver halvdel med en skarp kniv uten å skjære gjennom skallet. Legg de 2 halve butternutsquashene med skjæreflaten opp på en stekeplate dekt med bakepapir. Pensle med olje, krydre med salt, og sett platen midt i ovnen i 45 minutter, til squashene får gyllen farge.
2. Kok perlespelt etter anvisning på pakken, og avkjøl litt. Rist hasselnøttene lett på en tørr panne, og grovhakk. Høvle parmesan i tynne flak.
3. Finhakk salvie. Rens og finhakk løk. Smelt smør i en dyp panne sammen med løk og salvie. Rør godt rundt, og la det steke i ca. 10 minutter, til løken blir gyllen og det samler seg et lag brunet smør i bunnen av pannen. Hell pannens innhold over i en skål.
4. Rør eddik og sirup i en bolle. Smak til med salt og pepper.
5. Skyll salaten, og bland med korn på et fat. Dryss på hasselnøtter og parmesan. Anrett butternutsquash på fatet, og drypp brunet smørdressing over. Server med ferskt, grovt brød.

Her er det butternutsquash som bakes som hasselbackpoteter og serveres med en fyldig salat. Tips! Spis minst én vegetarisk middag i uka, og prøv gjerne å bake en butternutsquash som hovedingrediens. FOTO: Winnie Methmann
Her er det butternutsquash som bakes som hasselbackpoteter og serveres med en fyldig salat. Tips! Spis minst én vegetarisk middag i uka, og prøv gjerne å bake en butternutsquash som hovedingrediens. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Gulrotsuppe med svart quinoa

4 porsjoner
Tid: 25 min

Ingredienser
½ kg gulrøtter
2 løk
3 hvitløkbåter
4–5 cm fersk ingefær
1 ss smør til steking
1 l grønnsak- eller hønsebuljong
2 dl kremfløte
salt
nykvernet pepper

Tilbehør
2 dl svart quinoa

Servering
1 dl crème fraîche lett
frisk basilikum

1. Skrell gulrøtter, og skjær i skiver. Stek i smør i en gryte. Rens og grovhakk løk og hvitløk. Skrell og finriv ingefær.
2. Stek løk, hvitløk og ingefær sammen med gulrøttene til løken er klar. Tilsett buljong, og la suppen koke i ca. 15 minutter, til gulrøttene er møre.
3. Skyll quinoa i en sikt, og kok med 4 dl lettsaltet vann i ca. 20 minutter.
4. Kjør suppen glatt med en stavmikser, og rør i fløte. Smak til med salt og pepper.
5. Anrett suppen i skåler, og topp med crème fraîche, quinoa og basilikumblader. Brød er godt til.

Quinoa er deilig topping til suppen, og metter godt. Tips! Linser eller andre typer quinoa kan erstatte den svarte quinoavarianten i suppen. FOTO: Winnie Methmann
Quinoa er deilig topping til suppen, og metter godt. Tips! Linser eller andre typer quinoa kan erstatte den svarte quinoavarianten i suppen. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Thai biff-bowl med mango

4 porsjoner
Tid: 20 min
Marinering: 12–14 timer

Ingredienser
500 g biffstrimler
1 dl soyasaus
1 dl sesamolje
2 ss rørsukker
4 hvitløkbåter
1 cm frisk ingefær

Tilbehør
4 dl ris

Biff-bowl
1 moden mango
1–2 modne avokadoer
1 bunt vårløk

Servering
frisk koriander

1. Tørk kjøttet. Legg kjøttet i en bolle, og bland med soyasaus, sesamolje og sukker. Rist sesamfrø lett i en tørr panne, og avkjøl. Rens og finriv ingefær. Rør sesamfrø, hvitløk og ingefær i bollen. Sett det marinerte kjøttet i kjøleskapet i minst 12 timer og gjerne natten over.
2. Kok ris etter anvisning på pakken.
3. Skrell mango, og skjær kjøttet i skiver. Del avokado i to, ta ut steinene, og skjær kjøttet i skiver. Rens og finsnitt vårløken i skiver.
4. Varm en wokpanne ved høy varme, og stek kjøttstrimlene i flere omganger. 5. Fyll porsjonsskåler med ris, og legg kjøtt, mango, vårløk og avokado over risen. Pynt med koriander, og server.

Søt og saftig mango smaker forrykende godt til krydret oksekjøtt. FOTO: Winnie Methmann
Søt og saftig mango smaker forrykende godt til krydret oksekjøtt. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Coq au vin med potetmos

4 porsjoner
Tid: 40 min

Ingredienser
1 hel kylling i biter
salt
nykvernet pepper
2 løk
3 hvitløkbåter
3 store gulrøtter
3 pastinakk
250 g sjampinjonger
smør til steking
150 g bacon i biter
1 neve timiankvister
5 laurbærblad
3 hele nellik
10 hele pepperkorn
1 flaske rødvin, f.eks. bourgogne

Potetmos
1 kg poteter
25 g smør
½–1 dl melk
salt
nykvernet pepper

Servering
risk timian

1. Skyll og tørk kyllingen godt. Strø på salt og pepper. Rens og grovhakk løk. Rens hvitløk, og skjær i skiver. Skrubb gulrøtter og pastinakk, og skjær i store skiver.
2. Rens og del sjampinjongene. Smelt 1 ss smør i en stor tykkbunnet gryte. Brun kyllingbitene godt på alle sider. Ta bitene opp av gryten. Skjær bacon i terninger, og stek i gryten. Tilsett alle grønnsakene, timiankvister, laurbærblad, nellik og pepperkorn. Strø på salt og pepper. Stek til grønnsakene tar farge og løken blir myk. Legg kyllingen tilbake i gryten, og hell på rødvin.
3. La retten trekke under lokk i ca. 35 minutter, til kyllingen er gjennomstekt.
4. Skrell og skjær poteter i biter. Kok dem møre i lettsaltet vann. Hell vann av potetene, tilsett smør og ½ dl melk, og rør med en ballongvisp eller potetstapper til en luftig mos. Juster konsistensen med mer melk. Smak til med salt og pepper.
5. Ta kyllingen og grønnsakene ut av gryten, og legg i en serveringsbolle. Kok opp kraften ved sterk varme til den begynner å tykne. Pisk 2 ss kaldt smør i sausen, og smak til før den helles over kylling og grønnsaker.
6. Pynt potemosen og gryten med timiankvister, og server.

Denne gryten er perfekt høstmat som du gjerne kan invitere flere til å smake. FOTO: Winnie Methmann
Denne gryten er perfekt høstmat som du gjerne kan invitere flere til å smake. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: