Forlenge matvarers holdbarhet

Med dette trikset får du urtene til å holde i ukevis

– Det å kaste mat er det samme som å kaste penger i søpla, sier kokebokforfatter Kristoffer Tvilde som ønsker å redusere matsvinn.

FORLENGER MATVARERS HOLDBARHET: Gi urteplantene litt ekstra kjærlighet, og du har de ekstra lenge. – Det å kaste mat er det samme som å kaste penger i søpla, sier kokebokforfatter Kristoffer Tvilde. FOTO: NTB
FORLENGER MATVARERS HOLDBARHET: Gi urteplantene litt ekstra kjærlighet, og du har de ekstra lenge. – Det å kaste mat er det samme som å kaste penger i søpla, sier kokebokforfatter Kristoffer Tvilde. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

En tredjedel av all mat som produseres blir aldri spist, og mye av maten går rett i søpla – fordi det blant annet blir ødelagt eller ikke spist opp av ulike grunner. Å forlenge matvarers holdbarhet er både godt for kloden og lommeboka.

Kristoffer Tvilde, også kjent som «krisslovesfood», deler stadig råd om hvordan forlenge holdbarheten på matvarer, kreative måter å spare penger på mat og hvordan bruke opp restematen. Han har tidligere forklart til KK hvordan man forlenger salatens holdbarhet.

Tvilde har gitt ut kokeboken med samme tema, «Sparekokeboka», og deler videoer med enkle tips i sosiale medier som skaper stort engasjement.

Vi går inn i en tid hvor disse faktorene er viktige for mange, av både bærekraftige og økonomiske årsaker.

Dette gjør du

Fyll opp en vase eller et glass med vann, sett stilkene oppi og tre en brødpose eller lignende over.

Fest med strikk og klipp et lite hull i posen før du setter urtene inn i kjøleskapet.

Fuktigheten forlenger levetiden

Matentusiasten forteller til KK at det vil fungere enten urteplanten har stilk eller kommer som potteplante. Dersom du skal putte potteplanten i vann, er det fornuftig å kutte stilkene helt nede ved jorden slik at de er så lange som mulig.

Ved å sette urtene i vann i kjøleskapet, har du allerede forlenget plantens levetid. Tar du i tillegg pose over, vil det forlenge holdbarheten ytterligere.

– Posen holder på fuktigheten bedre slik at urtene ikke tørker ut. Hullene er viktig for at urtene skal få luft, sier han.

Tvilde forteller at dette fungerer stort sett med alle urteplanter, men det er én urt han har et annet råd for.

– Unntaket er basilikum som ikke tåler kulden i kjøleskapet. Sett den heller i vinduskarmen, så vil den lage røtter og kan plantes i jord.

– Hvorfor er det så viktig å redusere matsvinn?

– Det å kaste mat er det samme som å kaste penger i søpla. I tillegg er det bra for miljøet å spise opp maten vår. Prøv å innføre en fast restemiddag i uka. Klarer familien det, sparer man minimum 1000 kroner i måneden, sier han til KK.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer