Forlenge matvarers holdbarhet

Med dette trikset får du urtene til å holde i ukevis

– Det å kaste mat er det samme som å kaste penger i søpla, sier kokebokforfatter Kristoffer Tvilde som ønsker å redusere matsvinn.

FORLENGER MATVARERS HOLDBARHET: Gi urteplantene litt ekstra kjærlighet, og du har de ekstra lenge. – Det å kaste mat er det samme som å kaste penger i søpla, sier kokebokforfatter Kristoffer Tvilde. FOTO: NTB
FORLENGER MATVARERS HOLDBARHET: Gi urteplantene litt ekstra kjærlighet, og du har de ekstra lenge. – Det å kaste mat er det samme som å kaste penger i søpla, sier kokebokforfatter Kristoffer Tvilde. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

En tredjedel av all mat som produseres blir aldri spist, og mye av maten går rett i søpla – fordi det blant annet blir ødelagt eller ikke spist opp av ulike grunner. Å forlenge matvarers holdbarhet er både godt for kloden og lommeboka.

Kristoffer Tvilde, også kjent som «krisslovesfood», deler stadig råd om hvordan forlenge holdbarheten på matvarer, kreative måter å spare penger på mat og hvordan bruke opp restematen. Han har tidligere forklart til KK hvordan man forlenger salatens holdbarhet.

Tvilde har gitt ut kokeboken med samme tema, «Sparekokeboka», og deler videoer med enkle tips i sosiale medier som skaper stort engasjement.

Vi går inn i en tid hvor disse faktorene er viktige for mange, av både bærekraftige og økonomiske årsaker.

Dette gjør du

Fyll opp en vase eller et glass med vann, sett stilkene oppi og tre en brødpose eller lignende over.

Fest med strikk og klipp et lite hull i posen før du setter urtene inn i kjøleskapet.

Fuktigheten forlenger levetiden

Matentusiasten forteller til KK at det vil fungere enten urteplanten har stilk eller kommer som potteplante. Dersom du skal putte potteplanten i vann, er det fornuftig å kutte stilkene helt nede ved jorden slik at de er så lange som mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer