Kaste mindre mat

Med dette trikset trenger du aldri å kaste urter igjen

– Fungerer som bare det, sier matsvinn-entusiast.

KASTE MINDRE MAT: Vi elsker tips som fører til mindre matsvinn, og nylig kom vi over et ganske så genialt urte-tips på TikTok.FOTO: NTB
KASTE MINDRE MAT: Vi elsker tips som fører til mindre matsvinn, og nylig kom vi over et ganske så genialt urte-tips på TikTok.FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi er vel ikke de eneste som er skyldige i å kaste urter som har blitt vasne på kjøkkenbenken?

Kanskje har du opplevd å kjøpe fersk rosmarin til helgens «fancy» middag, men så vet du ikke helt hva du skal gjøre med resten. Kanskje har du prøvd å holde den i live så lenge som mulig, før du må innse at slaget er tapt. Så du kaster den, med et snev av dårlig samvittighet.

Vi elsker tips som fører til mindre matsvinn, og nylig kom vi over et ganske så genialt tips på TikTok: Frys ned urter sammen med olivenolje.

Du kan rett og slett lage «isbiter» av olivenolje og urtene, som du bare kan plukke opp ved behov. Resultatet: Mindre matsvinn og ekstra gode klunker med olivenolje i stekepanna, supper eller i sauser!

KASTE MINDRE MAT: Spar på urter i olivenolje-isbiter! FOTO: NTB
KASTE MINDRE MAT: Spar på urter i olivenolje-isbiter! FOTO: NTB Vis mer

– Fungerer som bare det

Kristoffer Tvilde, forfatter av boka Sparekokeboka og kjent på Instagram som @krisslovesfood, går god for tipset:

– Veldig bra og enkelt tips. Fungerer som bare det, sier han.

Han påpeker også at du ikke trenger å fryse ned urtene i olje - de kan fint finhakkes og puttes i fryseren.

– Med unntak av basilikumen som tåler frost dårlig, legger han til.

OPPTATT AV MATSVINN: Kristoffer Tvilde. FOTO: Ida Bjørvik
OPPTATT AV MATSVINN: Kristoffer Tvilde. FOTO: Ida Bjørvik Vis mer

Frys i olje, vann eller i en boks

Også Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, forteller at det å fryse urter er en god måte å redusere matsvinn på.

Som hun påpeker: Det er jo sjelden vi bruker hele potten!

Vi vet jo det at frysing er en god måte å bevare næringsverdien i matvarer på, så man ødelegger ikke urter av å fryse dem. Man må ikke fryse dem med olje, man kan også hakke urtene og fryse i en boks uten olje.

Velger du å fryse ned urtene med olivenolje, er det viktig å huske at du bruker oljen relativt raskt etter at du har tatt den ut av fryseren, understreker Steenbuch Lied.

– Oljens holdbarhet reduseres når den utsettes for oksygen.

URTER KAN FRYSES: Det er ingen vits i å kaste urter som begynner å bli vasne. Karoline Steenbuch Lied tipser om å fryse dem ned i vann, olje eller bokser. FOTO: Ida M Scheie
URTER KAN FRYSES: Det er ingen vits i å kaste urter som begynner å bli vasne. Karoline Steenbuch Lied tipser om å fryse dem ned i vann, olje eller bokser. FOTO: Ida M Scheie Vis mer

Du kan også bare fryse urtene i isbitformer med litt vann - dette funker fint til supper og gryter, tipser Steenbuch Lied.

– Fryste urter kan også brukes til eggerøre, smoothier, pizza-, pasta- og tomatsauser og fiskeretter.

Slik varer urtene lenge

Vi spør også Kristoffer Tvilde om han har noen tips til hvordan vi kan holde urtene i live så lenge som mulig før vi må ty til fryseren.

– Urtene fra butikk bør alltid settes på et fat eller skål og vannes nedenfra med mindre de skal brukes opp samme dag, råder han.

– Dette kan også funke for å få liv i litt slappe urter. Da holder de gjerne 1 til 2 uker, enda lenger hvis du gir dem godt med lys og bytter til mer næringsrik jord.

Et annet matreddertips er å spørre butikkene om du kan få den slappe urten til rabattert pris, tipser Tvilde.

– De sier ofte ja og da har du reddet en urt fra søppelkassen. Dette forutsetter at den skal brukes samme dag.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer