Vi er vel ikke de eneste som er skyldige i å kaste urter som har blitt vasne på kjøkkenbenken?
Kanskje har du opplevd å kjøpe fersk rosmarin til helgens «fancy» middag, men så vet du ikke helt hva du skal gjøre med resten. Kanskje har du prøvd å holde den i live så lenge som mulig, før du må innse at slaget er tapt. Så du kaster den, med et snev av dårlig samvittighet.
Vi elsker tips som fører til mindre matsvinn, og nylig kom vi over et ganske så genialt tips på TikTok: Frys ned urter sammen med olivenolje.
Du kan rett og slett lage «isbiter» av olivenolje og urtene, som du bare kan plukke opp ved behov. Resultatet: Mindre matsvinn og ekstra gode klunker med olivenolje i stekepanna, supper eller i sauser!

Kokkens 8 tips til hvordan du kan unngå å kaste mat

– Fungerer som bare det
Kristoffer Tvilde, forfatter av boka Sparekokeboka og kjent på Instagram som @krisslovesfood, går god for tipset:
– Veldig bra og enkelt tips. Fungerer som bare det, sier han.
Han påpeker også at du ikke trenger å fryse ned urtene i olje - de kan fint finhakkes og puttes i fryseren.
– Med unntak av basilikumen som tåler frost dårlig, legger han til.

Frys i olje, vann eller i en boks
Også Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, forteller at det å fryse urter er en god måte å redusere matsvinn på.
Som hun påpeker: Det er jo sjelden vi bruker hele potten!
– Vi vet jo det at frysing er en god måte å bevare næringsverdien i matvarer på, så man ødelegger ikke urter av å fryse dem. Man må ikke fryse dem med olje, man kan også hakke urtene og fryse i en boks uten olje.
Velger du å fryse ned urtene med olivenolje, er det viktig å huske at du bruker oljen relativt raskt etter at du har tatt den ut av fryseren, understreker Steenbuch Lied.
– Oljens holdbarhet reduseres når den utsettes for oksygen.

Du kan også bare fryse urtene i isbitformer med litt vann - dette funker fint til supper og gryter, tipser Steenbuch Lied.
– Fryste urter kan også brukes til eggerøre, smoothier, pizza-, pasta- og tomatsauser og fiskeretter.
Slik varer urtene lenge
Vi spør også Kristoffer Tvilde om han har noen tips til hvordan vi kan holde urtene i live så lenge som mulig før vi må ty til fryseren.
– Urtene fra butikk bør alltid settes på et fat eller skål og vannes nedenfra med mindre de skal brukes opp samme dag, råder han.
– Dette kan også funke for å få liv i litt slappe urter. Da holder de gjerne 1 til 2 uker, enda lenger hvis du gir dem godt med lys og bytter til mer næringsrik jord.
Et annet matreddertips er å spørre butikkene om du kan få den slappe urten til rabattert pris, tipser Tvilde.
– De sier ofte ja og da har du reddet en urt fra søppelkassen. Dette forutsetter at den skal brukes samme dag.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Forbrukerøkonomens 8 grep for å spare penger på mat

Dette brunost-trikset sparer deg for penger
