Det er dyrtid i landet, det er sikkert og visst, og i jungelen av saker som nå florerer med «hvordan i all verden få pengene til å strekke til», vil jeg med dette ta et skritt fram, og gi belgfrukten et ansikt.
Og ny vind i seilene fikk også belgfruktene etter at 400 forskere la frem sine råd om hvordan vi skal spise fremover. Kjøtt er ut, alkohol er ut, men belgfrukter, det er så inn det!
Ja, du leste riktig. Jeg vil snakke varmt om disse disse tørre små rakkerne som så altfor mange har avfeid som prompekost, men som er noe av det lureste du kan gjøre om målet er å holde matkostnadene lave.
At det samtidig er supermat, har like mye protein som kjøtt og er relativt bærekraftig, får du bare ta som en ren bonus.
La oss se på prisbesparelsen først som sist:
En kartong med ca 400 gram røde linser eller kikerter koster cirka 10 kroner.
Til sammenligning koster en pakke kjøttdeig med 400 gram cirka 70 kroner.
Kyllingstrimler koster cirka 76 kroner. Enn si Entrecôte, til 153 kroner.
De regnestykkene tar du lett sjøl.

Sånn gikk det da jeg skulle leve på 200 kroner på en uke
Billigere enn havregryn
Selv er jeg er et såpass dårlig menneske at jeg innimellom ler litt innvendig av dem som kjøper spiseklar belgfrukt på boks.
For så hardcore er jeg når det kommer til belgfrukt, at jeg kjøper inn store poser med tørre linser og bønner - det koster nemlig det halve av hva de spiseklare på kartong koster.
Javisst ser det ut som om noe du har hentet fra et grustak om du kjøper dem som tørrvare - men la deg ikke skremme.
Når du tar deg tida med å bløtlegge dem og koke dem opp, vil du sitte igjen med mye mat til en veldig god pris. (For gode tips om hvordan, se nederst i saken!)
En kilo tørrvare gir nemlig nærmere tre kilo spiseklare linser eller bønner.

Hos min lokale butikk på hjørnet er kiloprisen på tørre kikerter 34 kroner.
Når dette gir tre kilo med linser, er kiloprisen egentlig 11 kroner.
Hos Oda er prisen på 1 kilo tørre røde linser cirka 54 kroner. Med tre kilo ferdige linser gir det en kilopris på 18 kroner.
Til sammenligning betaler du cirka 15 kroner for en kilo med havregryn. Og cirka 175 kroner for en kilo med kjøttdeig eller kyllingfilet.
Litt å tygge på der altså.

Tobarns-familien bruker bare 1500 kroner i uka på mat
Slutt og tull
En gang i tiden pleide jeg og en kamerat å herme etter ei vi studerte sammen med, som sa hun skulle hjem og spise linsesuppe, men det er lenge siden det nå, det kunne ikke ha skjedd i dag.
Jeg vet ikke lenger når jeg ble en sucker for bønner og linser, det kan ha skjedd mens jeg var i Israel, dette forjettede landet, der det florerte av linser og bugnet av kikerter, og det var falafel og hummus hvor enn jeg snudde meg.
Det kan ha skjedd i de syv magre årene jeg har hatt i mitt liv, der det ikke var et valg, men en dyd av nødvendighet å klare seg med lite.
«Men jeg liker ikke belgfrukter» sier du kanskje, og til deg er jeg fristet til å si det samme som de fleste av dem som var foreldre på 1970-tallet ville ha sagt: Slutt og tull.
Det er nemlig endeløst mange måter å bruke dem på. I salater og supper og gryter. I vaffelrøre og til pålegg.
Indisk daal med linser, fransk gryte med hvite bønner - enn si hummus, falafler, linseburgere …
Eller med fare for å sprenge barometeret for snusfornuft: Hva med å helle en kartong med kikerter i kjøttdeigen når du lager kjøttboller, og vipps har du halvert kjøttforbruket?

«Pengesnakk»-Lise deler sparetips på badet: – Noen tror det er tull
Det ultimate husmortrikset
Hva skal man med tre liter kikerter, lurer du kanskje på, og det er et betimelig spørsmål.
Svaret på det, er at du fryser det ned. Mitt ultimate husmortriks når det gjelder bønner, er å koke opp en stor kjele med bønner og fryse ned i fryseposer, i den mengden som passer for deg når du henter dem ut igjen.
Da har du alltid rimelig mat for hånden.
Selv bruker jeg oftest kikerter, hvite store bønner eller kidneybønner, men det er et hav å ta av. (Linser blir litt mer mosete når de kokes, så de koker jeg bare opp når jeg trenger dem, i fall du lurte.)
Hvorfor skal du gidde å ta jobben med å skylle, bløtlegge, koke opp og så stå og pakke ned i fryseposer, lurer du kanskje også på - når du nå ved selvsyn har sett at du allerede sparer rikelig bare ved å strekke ut hånda etter en kartong med spiseklar belgfrukt i butikken?
Det er fordi du kommer til å føle deg som kjøkkenets dronning.
For du starter på kjøkkenet en sen kveld, grå i ansiktet etter en lang dag.
«Kan dette noen gang bli spiselig» tenker du der du legger de knudrete og usjarmerende greiene i bløt over natten.
Men dagen etterpå - se - nå strutter belgfruktene i mot deg! Bare ved å tappe i vann, har du forvandlet død tørrvare til livgivende kost.
Og når du koker dem opp, har du nok til å mette en middels stor kommune på et hundretalls måter minst - mens du ler hele veien til nettbanken - for også der vil nåden det lyse imot deg, når du ser hvor utrolig lite du faktisk har brukt på mat etter at du begynte med belg.

Indisk fisk med ris og linser
Belgfruktene må behandles riktig
Det er nå det er på høy tid å gi ordet til en ekspert. Gry Hammer er matprofil og bestselgende forfatter av Fermentering – mat og drikke for glade tarmer og gode smaker.
Selvsagt er hun også stor fan av belgrukter, og ikke minst har hun stor kunnskap om hvordan behandle bønner og linser på best mulig måte.

- For at magen skal bli glad av bønner og linser, er det vesentlig å bløtlegge bønner, men også linser, i rikelig med vann i minst 8 timer før det kokes, minner hun om.
Det er mange årsaker til at bløtleggingen er viktig ifølge matprofilen.
-Det gir mindre oppblåste mager, og øker i tillegg næringsopptaket. Bønner og linser inneholder antinæringsstoffer som kan binde seg til viktige næringsstoffer, som magnesium, sink og jern, og hemme opptak, og på andre måter stresse fordøyelsen.
-Dette unngås ved å gi seg tid til å bløtlegge dem lenge nok før koking, forklarer Gry Hammer.

Gulasj med linser og kyllingkjøttdeig
Slik får du magevennlige bønner og linser
Her er Gry Hammers oppskrift for hvordan du kan gjøre belgfrukten mest mulig magevennlig:
Bløtlegg bønner i rikelig mengde vann. Bløtlegger du 1 liter bønner, trenger du minst 3 liter vann, for bønnene vil svelle opp underveis.
Tilsett 1-2 ts salt per liter vann og la stå tildekket på kjøkkenbenken i 10-12 timer.
Skyll bønnene godt gjennom et dørslag, og ha over i en kasserolle med 3 liter nytt friskt vann, og kok opp.
La det koke på medium varme i 5 minutter før du heller ut bønnene sammen med kokevannet gjennom et dørslag.
Ha bønnene på nytt over i en kasserolle, tilsett 3 liter vann og kok opp. La det koke på svak varme, under lokk, til bønnene er møre.
Koketiden vil variere alt etter type bønner.
Ta ut en bønne eller to underveis, smak og kjenn på konsistensen. Sil av kokevannet når de er ferdige.
Nå har du en fin base du kan bruke til både supper, gryter, pålegg og annet.
For oppskrifter med bønner og linser, kan du blant annet sjekke ut gryhammer.no.

Eksperten tipser: Disse matvarene er det lurt å handle før prisene går opp

Tomat-trikset alle bør kunne
