KK.NO: På nittitallet var dippen (gjerne ferdigvarianten «Holiday») en selvskreven gjest hver helg, som regel akkompagnert av en stor pose potetchips. Eller kuttede grønnsaker dersom vi ønsket å være litt sunnere.
Men sunn var kanskje ikke det mest passende ordet for denne nytelsen, som tross alt besto av en hel pakke rømme og en pose med krydderpulver.
I dag blir dippen igjen satt frem på norske stuebord, men denne gangen ønsker vi gjerne å velge litt sunnere varianter.
Og du har langt flere muligheter enn du kanskje er klar over.
LES OGSÅ: Velger du potetgull med mindre fett?
Lag spennende dipp i ulike varianter
– Den velkjente dippen kan gjøres mindre kaloririk ved å byttte ut rømme med kesam, naturell yoghurt eller gresk yoghurt. Men den har en lang ingrediensliste og inneholder blant annet mye salt, som jo er ønskelig å redusere, sier ernæringsfysiolog hos Somebody.no, Kristin Fjæra Eng til KK.no.
Som med alt annet i livet er moderasjon et nøkkelord, og tilbehøret til dippen er minst like viktig som dippen i seg selv.
– Nå bugner det av mange herlige norske friske grønnsaker som passer godt sammen med dipp. Rødbeter og søtpotetchips passer forøvrig også ypperlig med dipp, sier hun.

Dersom du helst vil ha en dipp som minner mest mulig om den tradisjonelle, kan du enkelt lage dette selv, og dermed kunne redusere innholdet av salt.
– Man kan lage en hjemmelaget Holiday-dipp veldig enkelt med krydder som kummin, paprikapulver, hvitløkspulver, pepper, chilli og en liten klype salt, forteller Eng.
Her er ernæringsfysiologens forslag til andre dipper som kan være gode alternativer:
Avokadodipp
Avokado, kesam, hvitløk, chili, lime.
Mangodipp
Mango, kesam, chili.
Urtedipp
Yoghurt naturell med urter som persille, koriander eller basilikum.
Tzatziki
Blandet inn med yoghurt, lime, hvitløk og revet agurk.
Pestodipp
Denne kan enten lages med en spiseskje ferdig-pesto i kesam, eller med en hjemmelaget pesto, som blir litt mer avansert.
LES OGSÅ: Avokado er proppfull av fett, men likevel slankende
Mange dipper kan også brukes som tilbehør til middagen, som dressing til salater, eller som pålegg på brødskiva.
Ønsker du noe litt mer utenom det vanlige kan du for eksempel prøve deg på en klassisk hummus, eller en annen variant, nemlig søtpotethummusen til matbloggeren Maria Uldahl:
Søtpotethummus
Oppskrift fra: Marias Matblogg
Søtpotethummusen er bloggerens personlige favoritt, og denne kan brukes til alt fra snacks og tapas til middagstilbehør, eller som pålegg på brødskiva.
Her får du i deg flere gode næringsstoffer, som kostfiber og vitamin A i form av betakaroten, proteiner fra kikertene, mens tahini er en god vegetabilsk kilde til kalsium.

Du trenger:
1 liten-medium søtpotet
1 boks kikerter
1 god ss tahini *
1 ss olivenolje
Salt og pepper
* Tahini er sesampasta som er vanlig i midtøsten. Finnes på eksotiske butikker og velassorterte dagligvarebutikker. Hvis ikke du får tak i tahini kan du bruke olivenolje.
Slik gjør du: Ha søtpoteten på et stekebrett med bakepapir. Bak den i ovnen på 225c i cirka 30-40 minutter. Den skal være helt myk inni. Avkjøl. Skyll kikertene i friskt vann. Skrell søtpoteten og ha «innmaten» i en food-processor. Tilsett kikerter, tahini og olivenolje. Kjør til en glatt røre. Smak til med salt og pepper, og prøv deg gjerne frem med hvitløk eller andre krydder.
LES OGSÅ: Helgesnackset som gir deg næring

To dipper på en gang
Oppskrift fra: Kriweb.no
Matbloggeren Kristine Weber har et godt tips til hvordan du superenkelt kan lage to dipper på en gang – en fet dipp av avokado og en litt friskere med gresk yoghurt.
Disse passer svært godt sammen, og kan blant annet nytes til et godt fiskemåltid dersom du ønsker det.
Du trenger:
1 avokado
150 g gresk yoghurt
2 ss ketchup uten sukker
salt, pepper og tørket dill
Slik gjør du: Bland gresk yoghurt, ketchup, pepper og tørket dill til én dressing, så moser du en avokado med en klype salt, og vips har du to dipper. Enklere kan det ikke bli – i tillegg er de sunne.