Dipp

Nå er dippen trendy igjen

Men i disse dager lager vi den fra bunn - og den skal helst være sunn!

DIPP: Når det kommer til dipp har du langt flere muligheter enn du kanskje er klar over. Lag for eksempel yoghurtdip, tzatziki, hummus, guacamole eller salsa. Foto: Scanpix/NTB
DIPP: Når det kommer til dipp har du langt flere muligheter enn du kanskje er klar over. Lag for eksempel yoghurtdip, tzatziki, hummus, guacamole eller salsa. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: På nittitallet var dippen (gjerne ferdigvarianten «Holiday») en selvskreven gjest hver helg, som regel akkompagnert av en stor pose potetchips. Eller kuttede grønnsaker dersom vi ønsket å være litt sunnere.

Men sunn var kanskje ikke det mest passende ordet for denne nytelsen, som tross alt besto av en hel pakke rømme og en pose med krydderpulver.

I dag blir dippen igjen satt frem på norske stuebord, men denne gangen ønsker vi gjerne å velge litt sunnere varianter.

Og du har langt flere muligheter enn du kanskje er klar over. 

LES OGSÅ: Velger du potetgull med mindre fett?

Lag spennende dipp i ulike varianter

– Den velkjente dippen kan gjøres mindre kaloririk ved å byttte ut rømme med kesam, naturell yoghurt eller gresk yoghurt. Men den har en lang ingrediensliste og inneholder blant annet mye salt, som jo er ønskelig å redusere, sier ernæringsfysiolog hos Somebody.no, Kristin Fjæra Eng til KK.no.

Som med alt annet i livet er moderasjon et nøkkelord, og tilbehøret til dippen er minst like viktig som dippen i seg selv. 

– Nå bugner det av mange herlige norske friske grønnsaker som passer godt sammen med dipp. Rødbeter og søtpotetchips passer forøvrig også ypperlig med dipp, sier hun.

SUNN SNACKS: Det er slett ikke bare potetchips som egner seg til dipp, grønnsaker er minst like godt, og mye sunnere. Foto: Scanpix/NTB
SUNN SNACKS: Det er slett ikke bare potetchips som egner seg til dipp, grønnsaker er minst like godt, og mye sunnere. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Dersom du helst vil ha en dipp som minner mest mulig om den tradisjonelle, kan du enkelt lage dette selv, og dermed kunne redusere innholdet av salt.

– Man kan lage en hjemmelaget Holiday-dipp veldig enkelt med krydder som kummin, paprikapulver, hvitløkspulver, pepper, chilli og en liten klype salt, forteller Eng. 

Her er ernæringsfysiologens forslag til andre dipper som kan være gode alternativer:

Avokadodipp
Avokado, kesam, hvitløk, chili, lime.

Mangodipp
Mango, kesam, chili. 

Urtedipp
Yoghurt naturell med urter som persille, koriander eller basilikum.

Tzatziki 
Blandet inn med yoghurt, lime, hvitløk og revet agurk. 

Pestodipp
Denne kan enten lages med en spiseskje ferdig-pesto i kesam, eller med en hjemmelaget pesto, som blir litt mer avansert. 

LES OGSÅ: Avokado er proppfull av fett, men likevel slankende

Mange dipper kan også brukes som tilbehør til middagen, som dressing til salater, eller som pålegg på brødskiva.

Ønsker du noe litt mer utenom det vanlige kan du for eksempel prøve deg på en klassisk hummus, eller en annen variant, nemlig søtpotethummusen til matbloggeren Maria Uldahl:

Søtpotethummus

Oppskrift fra: Marias Matblogg

Søtpotethummusen er bloggerens personlige favoritt, og denne kan brukes til alt fra snacks og tapas til middagstilbehør, eller som pålegg på brødskiva.

Her får du i deg flere gode næringsstoffer, som kostfiber og vitamin A i form av betakaroten, proteiner fra kikertene, mens tahini er en god vegetabilsk kilde til kalsium.

HUMMUS: En tradisjonell hummus består hovedsakelig kun av krydder, kikerter og tahini, men denne varianten inneholder også søtpotet som gir en nydelig smak. Foto: Maria Uldahl, Marias Matblogg
HUMMUS: En tradisjonell hummus består hovedsakelig kun av krydder, kikerter og tahini, men denne varianten inneholder også søtpotet som gir en nydelig smak. Foto: Maria Uldahl, Marias Matblogg Vis mer

Du trenger:
1 liten-medium søtpotet
1 boks kikerter
1 god ss tahini *
1 ss olivenolje
Salt og pepper

* Tahini er sesampasta som er vanlig i midtøsten. Finnes på eksotiske butikker og velassorterte dagligvarebutikker. Hvis ikke du får tak i tahini kan du bruke olivenolje.

Slik gjør du: Ha søtpoteten på et stekebrett med bakepapir. Bak den i ovnen på 225c i cirka 30-40 minutter. Den skal være helt myk inni. Avkjøl. Skyll kikertene i friskt vann. Skrell søtpoteten og ha «innmaten» i en food-processor. Tilsett kikerter, tahini og olivenolje. Kjør til en glatt røre. Smak til med salt og pepper, og prøv deg gjerne frem med hvitløk eller andre krydder.

LES OGSÅ: Helgesnackset som gir deg næring

TILBEHØR: Dipp kan også brukes til middagen. Her har bloggeren Kristine Weber laget to ulike dipper til en panert fiskemiddag. Foto: Kristine Weber, kriweb.no
TILBEHØR: Dipp kan også brukes til middagen. Her har bloggeren Kristine Weber laget to ulike dipper til en panert fiskemiddag. Foto: Kristine Weber, kriweb.no Vis mer

To dipper på en gang

Oppskrift fra: Kriweb.no

Matbloggeren Kristine Weber har et godt tips til hvordan du superenkelt kan lage to dipper på en gang – en fet dipp av avokado og en litt friskere med gresk yoghurt.

Disse passer svært godt sammen, og kan blant annet nytes til et godt fiskemåltid dersom du ønsker det.

Du trenger:
1 avokado
150 g gresk yoghurt
2 ss ketchup uten sukker
salt, pepper og tørket dill

Slik gjør du: Bland gresk yoghurt, ketchup, pepper og tørket dill til én dressing, så moser du en avokado med en klype salt, og vips har du to dipper. Enklere kan det ikke bli – i tillegg er de sunne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer