Champagne-cupcakes med hvit sjokolade og gullstøv
Tid: 35 minutter
Steketid: 15 minutter
Antall: 10 kaker
Ingredienser
85 g mykt meierismør
150 g sukker
1/2 vaniljestang
1 egg
1 eggehvite
150 g hvetemel
1 1/2ts bakepulver
1 knivsodd salt
1 1/4 dl søt champagne eller asti
100 g hvit sjokolade
10 muffinsformer av papir
1 muffinsform av metall eller silikon med 10 hull
Champagnelake
2 1/2dl søt champagne eller asti
Champagneglasur
125 g mykt meierismør
1/2 vaniljestang
250 g melis
Pynt
1 ts spiselig gullstøv
1 sprøytepose med stjernetut
1. Sett ovnen på 175°. Plasser papirformene i hullene på muffinsformen.
2. Pisk smør, sukker og vaniljefrø lyst og luftig i en bolle med en håndmikser i 2–3 minutter. Tilsett egg og eggehvite, ett om gangen, og pisk godt. Bland mel, bakepulver og salt, og vend det forsiktig i deigen skiftevis med champagne. Hakk hvit sjokolade fint, og vend det i deigen.
3. Fordel deigen i papirformene, og stek kakene i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gjennomstekt.
4. Champagnelake: La champagnen komme i kok i en liten kjele mens kakene er i ovnen. Skru ned til middels varme, og la champagnen koke inn i 5–7 minutter, til det er ca. 1 dl igjen. Ta av 4 ss innkokt champagne til glasuren. Pensle resten av den innkokte champagnelaken på de nybakte cupkakene rett etter at de er tatt ut av ovnen. Avkjøl kakene på rist.
5. Champagneglasur: Pisk med håndmikser det myke smøret hvitt i en bolle. Skrap frøene ut av vaniljestangen, og bland dem sammen med litt av melisen. Ha melis og vanilje sammen med smøret, og pisk videre til glasuren er kremet og luftig. Tilsett de 4 ss av champagnelaken, litt av gangen, og smak til underveis.
6. Pynt: Fyll glasuren i sprøyteposen. Dekorer kakene med et høyt lag med glasur, og dryss over gullstøv.


6 oppskrifter på nydelige småkaker til jul
Kransekaketerte med blåbær og sjokolade-kaffe-ganache
Tid: 45 minutter
Steketid: 20 minutter
Kjøletid: I alt minst 4 timer og 15 minutter
Antall personer: 8
Ingredienser
Mørdeig
75 g mykt meierismør
50 g melis
1 knivsodd salt
½ egg
25 g mandelmel
125 g hvetemel
1 terteform, 20 cm i diameter
Kransekakemasse
100 g sukker
40 g eggehvite
200 g marsipan
1 sprøytepose med stjernetut
Sjokolade-kaffe-ganache
125 g melkesjokolade
0,6 dl kremfløte
½ ts pulverkaffe
Pynt
125 g blåbær
1 ts spiselig sølvstøv
1. Mørdeig: Rør sammen mykt smør, melis og salt i en bolle. Rør i egg.
2. Tilsett mandelmel og hvetemel, og kna forsiktig deigen sammen. Pakk inn mørdeigen i plastfilm, og legg den kjølig i 1 time. Kjevle deigen tynt ut på et meldrysset bord. Kle terteformen med deigen slik at den dekker bunn og kanter. Skjær vekk deig som er til overs. Sett tertebunnen i fryseren i 15 minutter.
3. Kransekakemasse: Rør sukker og eggehviter sammen i en bolle til sukkeret er oppløst. Riv marsipanen grovt, og elt den sammen med sukkermassen, litt av gangen, til kransekakemassen er glatt og homogen. Fyll kransekakemassen i en sprøytepose med stjernetut. 4. Sett ovnen på 175°, og ta tertebunnen ut av fryseren. Sprøyt en tykk rand av kransekakemasse rundt langs kanten av terten, og sørg for å komme godt opp langs siden. Stek terten i ovnen i 15–20 minutter til den er lett gyllen og gjennomstekt.
5. Sjokolade-kaffe-ganache: Hakk sjokoladen fint, og ha den i en bolle. Varm opp fløte og kaffepulver i en liten kjele til like under kokepunktet. Hell den varme kaffefløten over sjokoladen, og la blandingen stå i ett minutt. Rør i midten av bollen med en slikkepott til ganachen samler seg og blir blank. Hell ganachen i den avkjølte tertebunnen, og sett den kjølig i minst 3 timer, til ganachen er skjærefast.
6. Pynt: Fyll terten med friske blåbær, og dryss over sølvstøv.

Nyttårskake med nøttebunn, karamell og sitron-pasjonsfrukt-mousse
Tid: 1 time
Steketid: 20 minutter
Kjøletid: I alt minst 6,5 time
Antall personer: 8
Ingredienser
Nøttebunn
100 g hasselnøttkjerner
100 g mykt meierismør
100 g lyst rørsukker
100 g hvetemel
3/4 ts bakepulver
1 knivsodd salt
1 springform, 18 cm i diameter
1 stykke folie/lagkakeplast
Saltet karamellganache
85 g karamellsjokolade
½ dl kremfløte
½ ts flaksalt
Sitronmousse med pasjonsfrukt
3 flak gelatin
3 pasjonsfrukter
1 dl friskpresset sitronsaft
125 g sukker
3 dl kremfløte
1 dl crème fraîche
ev. en silikonform
Pynt
rød gjøksyre
små sjokoladekuler (kakepynt)
1 ts spiselig gullstøv
1. Nøttebunn: Sett ovnen på 180°. Blend eller hakk hasselnøttene til de har en konsistens som grovt mel. Elt smør, sukker, hvetemel, bakepulver, salt og nøttemel sammen til en homogen deig. Legg bakepapir i bunnen av springformen, og press deigen ut i bunnen av formen i et jevnt lag. Stek den i ovnen i 20 minutter, til den er gyllen. Avkjøl.
2. Skjær bunnen forsiktig fri av formen, og sett et stykke folie/ lagkakeplast fast rundt langs kanten av springformen. Ha nøttebunnen tilbake i formen.
3. Karamellganache: Hakk sjokoladen fint, og smelt den i en bolle over vannbad. Ta bollen fra varmen. Varm opp fløten i en kjele til rett under kokepunktet, og hell den over sjokoladen. Rør med sirkelbevegelser i midten av skålen med en slikkepott til ganachen samler seg og blir fin og blank. Smak til med salt. Fordel karamellganachen over nøttebunnen, og sett kaken kjølig i 30 minutter.
4. Sitronmousse med pasjonsfrukt: Legg gelatinplatene i bløt i en bolle med kaldt vann i 10 minutter. Skrap fruktkjøttet ut av pasjonsfruktene. Bring sitronsaft, pasjonsfruktkjøtt og sukker i kok i en kjele, og la det småkoke i 2 minutter. Press sitronsaftblandingen gjennom en finmasket sil, slik at det er ren fruktsaft igjen. Press gelatinen fri for vann, og rør den ut i den varme saften. Sett saften kjølig til den er lunken.
5. Pisk fløten til krem, og vend i crème fraîche. Vend krem og den avkjølte sitronsaften sammen litt etter litt til du får en ensartet mousse. Fordel den over kaken (hell eventuelt noe av den i små silikonformer som ekstra pynt). Sett kaken og eventuelt silikonformene i kjøleskapet i minst 6 timer.
6. Pynt: Ta den kalde kaken ut av kjøleskapet, og fjern folien. Anrett kaken på et fat, og pynt eventuelt med moussebomber, gjøksyre, små sjokoladekuler og gullstøv.

