Matprepping:

På søndager lager trebarnsmor Christina middag for hele uka

Da trebarnsmor Christina Bølling ble skilt, hadde hun ikke lenger råd til å impulshandle mat. Det ga henne et sunnere liv.

MATPREPPING: Christina Bølling lager ofte mat en uke frem i tid, til både seg selv og sønnene. Og sønnene er ofte med og prepper! FOTO: Maria Warncke Nørregaard
MATPREPPING: Christina Bølling lager ofte mat en uke frem i tid, til både seg selv og sønnene. Og sønnene er ofte med og prepper! FOTO: Maria Warncke Nørregaard Vis mer
Publisert

Christina Bølling (54) startet med matprepping for tre år siden, da hun ble skilt fra ektemannen. Sammen hadde de god økonomi, og takeaway ble ikke sett på som et pengesluk. Men da hun skulle betale for mat til seg selv og sine tre barn alene, merket hun hvor dyrt det ble i lengden.

– Det ble mye impulskjøp, med mat vi ønsket å spise der og da. Jeg syntes også at vi kastet altfor mye mat, fordi jeg var så dårlig til å planlegge. Jeg ønsket jo å lage god og sunn mat fra bunnen av, men det ble ikke alltid tid til det.

Det var da ideen om matprepping dukket opp. Christina sjekket hvor mye penger hun brukte på ikke-planlagte matinnkjøp, noe som viste seg å være 850 kroner i måneden – noe som tilsvarer mer enn 10 000 kroner i året.

Trebarnsmoren fant ut at det var mye bedre å sette av én ettermiddag – gjerne en søndag, til å lage masse mat og porsjonere det, slik at det ble klart til neste uke.

– Barna engasjerte seg også, og vi pleier ofte å lage mat sammen – det er både sosialt og hyggelig. Og det har gitt meg så mye overskudd! Jeg får overskudd av å vite akkurat hva jeg skal spise de ulike dagene.

LES OGSÅ: Med denne dietten kan du gå ned i vekt uten å sulte

Kan være optimalt om du vil gå ned i vekt

Matprepping kan være optimalt for de som ønsker å gå ned i vekt. Vektnedgang krever at man har god kontroll på hva man spiser: Næringsinnhold og mengde er viktig. Og ved å preppe klart mat til de neste dagene, får du en god oversikt.

– Du bestemmer på forhånd hvor mye du skal spise, og da er det mye enklere å holde seg til det. Og du vet at du får i deg riktig, sunn mat. Jeg har ofte med meg en bar, nøtter, grønnsaker eller frukt, og da slipper jeg å bli ekstremt sulten mellom måltidene. Da unngår jeg å spise noe lettvint, usunn mat, som jeg ellers ville ha gjort, sier Christina og legger til:

– Men det betyr ikke at det er forbudt å spise godteri! Jeg er ikke sunnere enn alle andre. I starten trodde jeg at matprepping skulle være strengt og kjedelig, men jeg synes det er kjempegøy, og jeg elsker å være strukturert!

Heldigvis finnes det lettvinte løsninger for storhandlingen: Man kan få varene levert på døren. Dermed slipper man å «bære seg ihjel» på vei hjem fra matbutikken.

– Vi bestiller mye mat på nettet, men noen ganger synes både barna og jeg at det er hyggelig å handle mat sammen. Også kan vi bruke noen timer på å tilberede maten etterpå. Vi sparer ekstremt mye tid på dette.

LES OGSÅ: Firebarnsmor: - Vi bruker bare 1000 kroner i uka på mat

Matprepping kan være en hyggelig aktivitet sammen med venner

Christina forklarer at hun har hentet mye inspirasjon fra andre, spesielt i arbeidet med å utvikle boken «Matprepping», som hun har skrevet sammen med Jo Brand.

– Jeg fikk masse inspirasjon fra Jo, og mine barn syntes hennes retter var kjempegode, og omvendt. Man kan preppe sammen med venner også – det er kjempehyggelig!

PREPPE MED VENNER: Christina Bølling (til venstre) og Jo Brand har skrevet boken "Matprepping" sammen. De mener at det er hyggelig å bruke noen timer på å preppe sammen med venner. FOTO: Maria Warncke Nørregaard
PREPPE MED VENNER: Christina Bølling (til venstre) og Jo Brand har skrevet boken "Matprepping" sammen. De mener at det er hyggelig å bruke noen timer på å preppe sammen med venner. FOTO: Maria Warncke Nørregaard Vis mer

Så hvordan starter du, om du ønsker å teste ut matprepping? Ifølge Christina, er det lurt å se på hvordan matvanene dine er i dag.

– Vet du hvor mye tid og penger du bruker på mat? Den beste motivasjonen er å se på det du gjør nå, og tenke over hva som er viktigst for deg. Om det er å spise sunnere, spare penger, eller spare tid.

Ifølge Christina er det noen praktiske ting som bør være i boks før du starter for fullt med matpreppingen.

– Kjøp inn praktiske bokser og poser, og gryter som er store nok til å lage større porsjoner. Du bør også ha god plass i fryseren. Og så er det bare å være kreativ, og kose seg med matlagingen, sier Christina, og legger til:

Dette bør du huske på

  • Varm opp maten tilstrekkelig, alt må holde minst 75 grader tvers igjennom
  • Kjøl ned maten fort, alltid innen tre timer
  • Bruk høy nok temperatur når maten skal varmes opp igjen
  • Dersom du bruker frysepose: Pass på at det ikke er så mye luft i posen før du fryser ned maten, da det påvirker holdbarheten.

– Når du først er i gang med å preppe, oppdager du at det egentlig ikke handler om mat, men om selvtillit. Den følelsen du får av å være parat og å ha kontroll, følelsen av ro i magen, den er så god! Du får kontroll over økonomien, familiens sunnhet, dine egne kilo, sukkertrang og overforbruk. Det jeg elsker mest med matprepping, er følelsen av å være ansvarlig både som mor, og overfor miljøet.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om keto-dietten

Mange kaster altfor mye mat

Det er ingen tvil om at nordmenn kaster mye mat: På ett år kaster vi 355.000 tonn mat fra matindustri, dagligvarehandel og forbruker. Heldigvis har det totale matsvinnet blitt redusert med 14 prosent, målt i kilo per innbygger, fra 2010-2016.

– Matprepping bidrar til mindre matsvinn, da du planlegger hva du skal spise i løpet av uken, og kjøper inn passe mengde mat som passer med hverandre. Det er også en fin måte å få brukt det du har av råvarerester, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef hos Matvett AS.

Det er ikke all mat som holder seg like bra over mange dager, men det meste kan fryses, og vil beholde den gode smaken selv om det ikke er helt ferskt.

– Supper, gryter og sauser kan ha lang holdbarhet, så lenge man kjøler det ned relativt raskt, gjerne i vannbad, og putter det i tette bokser i kjøleskap eller fryser. Dette gjelder også kjøttkaker og lignende. En del frukt og grønt holder ofte ikke så lenge, derfor er det ikke så smart å hamstre for mye av. Dette gjelder særlig salat, ruccola, avokado og lignende, sier Schrøder.

LES OGSÅ: Vanskelig å spise sunt? Her er de enkleste kostholdsrådene du kan følge

LES OGSÅ: Hvorfor foretrekker vi usunn mat?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer