Pannekaker

Pannekaker som er topp for helsa

Med disse oppskriftene kan du spise dem med god samvittighet.

DEILIG OG SUNT: Det finnes mange måter du kan gjøre pannekakene både sunnere og mer næringsrike, uten at det behøver å gå på bekostning av smaken.  Foto: REX/Stock Connection/All Over Press
DEILIG OG SUNT: Det finnes mange måter du kan gjøre pannekakene både sunnere og mer næringsrike, uten at det behøver å gå på bekostning av smaken. Foto: REX/Stock Connection/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pannekaker er utvilsomt godt og kanskje skulle du gjerne spist det hver dag. Men kombinasjonen av hvetemel, sukker og fett er dessverre ikke så sunn når det blir for ofte.

Heldigvis finnes det mange måter du kan gjøre pannekakene både sunnere og mer næringsrike på, uten at det behøver å gå på bekostning av smaken.

For eksempel kan du bruke havregryn i pannekakene, da blir de både litt grovere og litt mer næringsrike. Men husk at pannekakene trenger litt hvetemel for å henge sammen, så det er lurt å bare bytte ut halvparten av hvetemelet.

Hvis du synes det høres slitsomt ut å skulle lete gjennom en jungel av oppskrifter så har vi nå gjort det litt enklere for deg. Vi har snakket med tre ernæringsentusiaster som har gjort jobben for deg, og her har vi samlet sammen tre gode og sunne pannekake-oppskrifter. Prøv deg frem og finn din favoritt.

VELG HAVREGRYN: Havregryn er en næringsrik kornsort som vil gjøre pannekakene dine både sunne og bedre. Men husk at pannekakene trenger litt hvetemel for å henge sammen. Foto: Thinkstock.com
VELG HAVREGRYN: Havregryn er en næringsrik kornsort som vil gjøre pannekakene dine både sunne og bedre. Men husk at pannekakene trenger litt hvetemel for å henge sammen. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Grønnsaker i pannekakene

Vi har tidligere skrevet at du kan bruke grønnsaker i vaffelrøra, og personlig trener ved Spenst Førde, Linda Marie Stuhaug, har en lignende variant når det kommer til pannekaker.

Hun har nemlig en sunn og spennende oppskrift på pannekaker der hun har valgt å bruke søtpotet som en av ingrediensene. Både fordi det smaker godt, og fordi dette er en veldig næringsrik grønnsak.

– Pannekakene inneholder også havregryn som er en næringsrik kornsort med mange vitaminer, mineraler og et høyt fiberinnhold, og kan derfor hjelpe til å redusere kolesterol og risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier hun til KK.no.

Hun har selv laget denne oppskriften ut fra sin standardoppskrift på proteinpannekaker. Og med denne som utgangspunkt har hun også laget flere forskjellige varianter, som for eksempel spinat-pannekaker, gulrotkake-pannekaker og sjokolade-pannekaker.

– Pannekakene er naturlig proteinrike med litt sunt fett fra egget, og alt i alt gjør disse ingrediensene pannekakene både sunne, mektige og mettende, med mange næringsstoffer i forhold til tradisjonelle pannekaker laget med hvetemel og melk, forteller hun.

Søtpotet-pannekaker

Oppskrift fra: Linda Stuhaug
1 egg
2 store ss søtpotetmos
30 g havregryn (kan males til mel)
15 g vaniljeproteinpulver (eventuelt annen tørrvare, eller mer havregryn)
Kanel, kardemomme og søtning etter smak
Melk til passe konsistens
Ønsker du et mer luftig resultat kan du også bruke en halv teskje bakepulver.

Slik gjør du: Først må du lage søtpotetmos, og det gjør du ved å koke søtpoteter til de er møre, sile av vannet og mose med gaffel eller stavmikser. Du kan også mikrobake den ved å dele søtpoteten i to, og legge den inn i mikroen til den er mør, det vil ta 5 til 10 minutter. Fjern skallet og mos. Rør sammen alle ingrediensene og stek på middels varme til pannekakene får en gyllen farge. Hvor mange pannekaker du får avhenger av hvor store du ønsker dem.

SAFTIG: Søtpotet-pannekakene er naturlig proteinrike, og inneholder mange næringsstoffer i forhold til tradisjonelle pannekaker. Også smaker de himmelsk godt. Foto: Linda Marie Stuhaug
SAFTIG: Søtpotet-pannekakene er naturlig proteinrike, og inneholder mange næringsstoffer i forhold til tradisjonelle pannekaker. Også smaker de himmelsk godt. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Kikertpannekaker

Oppskrift fra: Sprudlende Sunn

Ernæringsfysiologen Linn Hansen fra Sprudlende Sunn har også en spennende pannekakeoppskrift, og hennes magiske ingrediens er kikerter. Hun valgte kikertmel fordi det inneholder komplekse karbohydrater som er snillere med blodsukkeret vårt, i tillegg til at kikerter inneholder en haug med næring, og er probiotisk for tarmen.

– Oppskriften fikk jeg av en av mine beste venninner for flere år siden da vi begge studerte ernæring i København. Den er så fantastisk god, og ikke minst sunn, og består av kun kikertmel og vann. De burde heller kalles kikertwrap, de er nemlig perfekte til tacoen, til middager med grønnsaker og kjøtt, eller til frokost/lunsj med pålegg, sier hun til KK.no

Disse pannekakene lages av like deler vann og mel, og en liten slant olje og krydder etter ønske. Hansen foreslår for eksempel havsalt og gurkemeie, sistnevnte særlig siden dette er et krydder som ifølge forskere skal kunne forebygge en rekke sykdommer.

3 dl kikertmel
3 dl vann
Litt olje
Krydder etter ønske

Slik gjør du: Bland alle ingrediensene sammen og la røren stå en god stund i kjøleskapet (minimum to timer) før du begynner å steke, da vil du nemlig få best resultat. Ifølge Hansen kan du fint lage opp mye røre i en stor bolle, og la det stå i kjøleskapet i flere dager. På den måten kan du enkelt lage et par pannekaker når du måtte ønske. Stekes i panne med smør.

KIKERTPANNEKAKER: Ifølge Hansen har disse pannekakene et stort bruksområde, og passer for eksempel perfekt som wraps til middag. Foto: Linn Hansen, Sprudlende Sunn
KIKERTPANNEKAKER: Ifølge Hansen har disse pannekakene et stort bruksområde, og passer for eksempel perfekt som wraps til middag. Foto: Linn Hansen, Sprudlende Sunn Vis mer

Sunne og nesten normale pannekaker

Oppskrift fra: Lise von Krogh – Enkelt, sunt og godt

Ernæringsfysiolog og matblogger Lise von Krogh fra Bramat.no mener at sunnhetsfokuset noen ganger kan bli litt for overdrevet, og at pannekaker tross alt skal både smake og se ut som ordentlige pannekaker. Hun har derfor laget denne oppskriften som er nesten helt lik normale pannekaker, bare litt sunnere. Hun tilsetter nemlig brennesle i røra! Brennesle påvirker ikke smaken på pannekakene, men tilfører derimot næring. (Du kan også bruke spinat eller forvellet grønnkål i stedet).

4 dl lettmelk
2 egg
1 dl havregryn
1/2 ts salt
1 dl siktet hvetemel
1 dl fin sammalt hvetemel
100 g brennesle, spinat eller forvellet grønnkål, finhakket
1/2 malt kardemomme
Smør til steking

Slik gjør du: Visp sammen melk og egg. Ha i havregryn og kjør blandingen i blender til røren blir glatt. Ha i salt og mel. Visp eller kjør blandingen i blenderen til den blir fri for klumper. La røren stå og svelle en halv times tid eller mer. Bland i brennesle eller annet grønt i røren og kjør den i blenderen til røren blir grønn og bladene finhakket. Stekt pannekakene.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer