Mat er ikke bare noe som skal gjøre oss mette, det skal også bidra til velvære, gode smaksopplevelser og en sunn og frisk kropp. Mange av oss bruker derfor mye tid hver uke på å planlegge, handle, lage og spise mat.
Matlaging bør være noe som er gøy og givende, og noe som gir deg energi, overskudd og en mestringsfølelse.
Pasta i ulike former er en favoritt blant både voksne og barn, og du lager gjerne både spagetti bolognese, ravioli og lasagne i løpet av en uke.
Mange tenker nok at det er veldig enkelt og rett frem å koke pasta. Du koker jo bare opp vannet, tilsetter litt salt, koker pastaen i noen minutter og siler ut vannet.
Men visste du at de fleste av oss likevel gjør en del tabber underveis?

Derfor bør du ikke tine maten i kjøleskapet

Bruker for lite vann og salt
- En tabbe som mange gjør på kjøkkenet er nok at de koker pasta i for lite vann i forhold til mengden pasta, og at de ikke salter vannet nok. En enkel huskeregel er å legge til en null på vannmengde og trekke fra en null for saltmengde.
Det sier Svein Iversen til KK. Han er kokk med mer enn 35 års erfaring fra restaurantbransjen og jobber nå på Weber grill Academy på Sagene i Oslo.
Til en porsjon trenger du ca. 60 gram tørket pasta, for eksempel spagetti. Legg til en null og få 600 gram eller 6 dl vann. Hvor mye salt? Ta utgangspunkt i 60 gram pasta, stryk nullen og mål opp 6 gram salt.
- Problemet er nok at om du koker til fire porsjoner, så tenker mange at 24 gram salt blir for mye. Men det blir ikke for mye siden du også trenger 2,4 liter vann, sier Iversen.
Kok opp vannet før du tilsetter salt, for konsentrert salt gir over tid rustdannelse i kasserollen. Tilsett pasta, rør om og kok den ferdig. Bruk lokk, slik at ikke vannet fordamper når pastaen koker.
- Salt påvirker glutenproteinet i spagettien og hjelper til med å gi god smak på pastaen. Et enkelt tips for å få god smak på pastaen er å tilsette fire korn sukker i den ferdigkokte spagettien. Da løftes sødmen i pastaen frem, tipser han.

Disse potetene er farlig å spise

Veldig vanlig tabbe
- Hva er den vanligste feilen vi gjør når vi lager pasta?
- Å koke pasta med for lite vann. Sørg for at du bruker 3 til 4 ganger så mye vann som mengde pasta du vil lage. Mens du koker, bør pastaen ikke oppta mer enn 1/3 av gryten. På denne måten vil vannet forbli klart uten for mye stivelse, noe som hjelper deg med å oppnå den gode "al dente"-konsistensen.
Det sier Sofia Fattori, som er Head of Culinary i Hellofresh, til KK.
Du bør røre forsiktig i pastaen hvert 4-5 minutt for å sikre jevn tilberedning.
- Salt alltid vannet godt. En håndfull salt er en god mengde for en kasserolle med på 6-7 liter. Hvis du er i tvil, kan du alltid smake med en skje for å forsikre deg om at det er like salt som sjøvann, sier Fattori.
Hell i pastaen når det saltede kokende vannet har kommet til en kraftig koking, og ikke før. Begynn å ta tiden fra det tidspunktet.

Det ene ingefær-trikset alle bør kunne
Slik blir pastaen ekstra god
Restauranttips: Hvis du serverer pastaen med en varm saus, sil av pastaen 2 minutter før koketiden er over. Spar en kopp med kokevann ved siden av. Hell deretter pastaen i sausen og fullfør tilberedningen direkte i sausepannen, samtidig som du tilsetter litt kokevann etter behov, til du oppnår den konsistensen og tyggemotstanden du liker.
- For å få sommerstemning, pynt pastaen med et dryss av ferskrevet Parmigiano Reggiano og litt fersk basilikum. For en ekstra touch kan du tilsette en skvett ekstra olivenolje. Dette er slik italienerne gjør det, tipser Fattori.
Hold alltid sausen litt mer flytende enn du tror er nødvendig. Mens du serverer, vil pastaen absorbere overflødig saus og bli kremet og god.

Stekebrett-trikset nesten ingen vet om
