Kaveh Rashidi

- Perfeksjon er vel så skadelig som godteri

Allmennlegen tar oppgjør med floraen av kostholdsråd på sosiale medier.

KAVEH RASHIDI: Allmennlegen mener man bør fokusere mer på å gi barn et sunt forhold til mat. Nina Hansen / DAGBLADET
KAVEH RASHIDI: Allmennlegen mener man bør fokusere mer på å gi barn et sunt forhold til mat. Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mat er noe av det viktigste for helsa, men et overdrevent fokus og mål om perfeksjon er vel så skadelig for barna som godteri og fast food en gang i blant.

Det skriver allmennlege Kaveh Rashidi på Instagram. Innlegget er en del av en kronikk som ble publisert i VG i midten av august.

«Bare se på de stigende tallene hos ungdommen når det kommer til spiseforstyrreser og et anstrengt forhold til mat», fortsetter Rashidi, og mener man trygt kan avfølge alle eksperter på sosiale medier som krangler om hva som er bra nok.

Følg enkle, grunnleggende kostholdsråd, mener allmennlegen, og anbefaler at man heller fokuser på matglade og sosiale måltider med barna.

KK har vært i kontakt med Rashidi som ikke har mulighet til å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Får kritikk

Innlegget har fått over 6000 likerklikk og mange postive tilbakemeldinger fra følgere som mener dette sårt tiltrengte råd.

Men enkelte er kritiske.

«Håpløst å sparke inn åpne dører ved en hver debatt», skriver en. «Vi må ikke bli krenket av å få beskjed om å lage normal mat.»

Andre stiller spørsmål til hvor mye en allmennlege kan om ernæring, og mener Rashidis meningerer populistisk og polariserende.

«Kan vi ikke snakke positivt og glede oss over mat som er sunn?» spør en av følgerne. Mens en annen lurer på hvordan hjemmelaget og råvarebasert mat kan skape spiseforstyrrelser.

Svarer på kritikken

Rashidi svarer kritikere i et nytt innlegg samme dag, hvor han understreker at sunn mat er bra, men at et overdrevent fokus er dårlig.

«Gjør ditt beste, men ikke skap en negativ atmosfære rundt maten til barna,» skriver han, og avslutter med å si at han mener offentlige helserådene er gode nok.

«Hadde vi klart å følge dem så hadde vi løftet folkehelse enormt».

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer