<strong>OPPSKRIFTER:</strong> Pizza med rosenkål, rødløk og mascarpone. FOTO: Aller media
OPPSKRIFTER: Pizza med rosenkål, rødløk og mascarpone. FOTO: Aller media Vis mer

Oppskrifter:

Pizzalykke

Pizza smaker alltid godt, uansett hvordan du lager den. Velg din favoritt!

Publisert

Grunnoppskrift på pizzadeig

4 pizzaer
Tid: 15 minutter
hevetid: minst 45 minutter

En god pizza krever en ordentlig hjemmelaget deig, og denne er rask å elte sammen. Bruk grunnoppskriften på pizzadeig når du vil bake en av pizzavariantene på denne siden.

Ingredienser
15 g gjær
3 dl lunkent vann
500 g hvetemel (gjerne tipo 0 eller 00)
2 ts salt
2 ss olivenolje

1. Løs opp smuldret gjær i det lunkne vannet i en liten bolle.
2. Bland hvetemel, salt og olivenolje i en annen bolle. Tilsett gjærblandingen, og bland det hele sammen til en sammenhengende deig.
3. Velt deigen ut på et meldrysset bord, og elt den grundig sammen i 4–5 minutter, så den blir glatt, smidig og slipper bordet. Du kan også elte den i en kjøkkenmaskin.
4. Legg deigen i en ren bolle, og dryss med litt hvetemel. Legg et rent kjøkkenhåndkle over deigen, og la den heve i 45–60 minutter i romtemperatur. 5. Del deigen i 4 biter, og kjevle dem tynt ut på et meldrysset bord.

Grunnoppskrift på tomatsaus

Til ca. 5 dl
Tid: 30 minutter

En hjemmelaget tomatsaus gir massevis av smak til resten av fyllet.

Ingredienser
1 løk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje til steking
1 kvist frisk rosmarin
2 bokser hakkede tomater
salt og pepper

1. Rens løk og hvitløkfedd, og hakk dem fint. Stek løk og hvitløk lett i olivenolje i en gryte på svak varme sammen med frisk rosmarin uten at løkene tar farge.
2. Tilsett hakkede tomater, og la det småputre i 15–20 minutter på svak varme. Ta gryten av varmen, bruk en stavmikser, og kjør til sausen blir helt glatt og jevn. Smak sausen til med salt og pepper, og la den avkjøles i gryten.

Rosenkål på pizza? Jepp, det smaker overraskende godt sammen med den milde ferskosten og løken.
Rosenkål på pizza? Jepp, det smaker overraskende godt sammen med den milde ferskosten og løken. Vis mer

Pizza med rosenkål, rødløk og mascarpone

2 pizzaer
Tid: 20 minutter
Ovnstid: 10 minutter

Ingredienser
½ porsjon pizzadeig (se grunnoppskrift)
1 rødløk
200 g rosenkål
200 g mascarpone

Hvitløkolje:
2 fedd hvitløk
¼ dl olivenolje

Til servering
50 g nyrevet parmesan
salt og pepper

1. Sett ovnen på 250°, ha eventuelt en pizzastein i ovnen hvis du har det.
2. Del deigen i to, og kjevle den ut på meldrysset bord slik at du får to tynne bunner. Legg dem over på bakepapir.
3. Hvitløkolje: Rens og press hvitløk, og rør sammen med olivenolje.
4. Rens rødløken, og skjær i tynne skiver. Ta av de ytterste bladene på rosenkålen, og kast dem. Skjær av bunnene, og snitt resten fint.
5. Pensle pizzabunnene med hvitløkolje, og fordel mascarpone, rødløk og rosenkål oppå. Krydre med litt salt, og løft bakepapir og pizza over på en varm bakeplate. Stek dem til de er sprø og osten gyllen. Det tar 6–12 minutter, avhengig av hvor varm ovnen er.
6. Servering: Dryss nyrevet parmesan over de nystekte pizzaene, og krydre med pepper.

Pancetta er en italiensk utgave av bacon, men den er ikke røkt og er derfor mildere i smaken.
Pancetta er en italiensk utgave av bacon, men den er ikke røkt og er derfor mildere i smaken. Vis mer

Pizza med squash og pancetta

2 pizzaer
Tid: 20 minutter
Ovnstid: 10 minutter

Ingredienser
½ porsjon pizzadeig (se grunnoppskrift)
1 squash
½ dl tomatsaus (se grunnoppskrift)
10 skiver pancetta (italiensk pepperbacon)
50 g nyrevet parmesan
1 kvist rosmarin
Litt olivenolje

1. Sett ovnen på 250°, legg eventuelt en bakestein i ovnen.
2. Del deigen i to, og kjevle dem ut på et meldrysset bord så du får 2 tynne pizzabunner. Legg dem over på bakepapir.
3. Skjær squashen i tynne skiver. Fordel tomatsaus på pizzabunnene i et tynt lag. Legg squash og pancetta oppå, og dryss med nyrevet parmesan.
4. Hakk rosmarinen fint. Blant med olje, og drypp ut over pizzaen.
5. Stek pizzaene i den varme ovnen i ca. 10 minutter, til de begynner å boble og får en fin, gyllen overflate, sprø bunn og skorpe. Drypp over mer olje, og server straks.

Den hvite potetpizzaen har ikke tomatsaus, men er et veldig godt alternativ til de helt klassiske variantene.
Den hvite potetpizzaen har ikke tomatsaus, men er et veldig godt alternativ til de helt klassiske variantene. Vis mer

Potetpizza med rosmarin og mascarpone

2 pizzaer
Tid: 20 minutter
Ovnstid: 10 minutter

Ingredienser
2 mellomstore poteter
½ porsjon pizzadeig (se grunnoppskrift)
50 g mascarpone
50 g nyrevet parmesan
1–2 rosmarinkvister
½ dl olivenolje
salt og pepper

1. Sett ovnen på 250°, legg ev. en bakestein i ovnen.
2. Skrell potetene og skjær dem i papirtynne skiver. Legg dem i kaldt vann i 10–15 minutter.
3. Del deigen i to, og kjevle den ut på meldrysset bord så du får to tynne pizzabunner. Legg dem over på bakepapir.
4. Smør et tynt lag mascarpone på bunnene. Legg potetskiver oppå, og dryss over parmesan.
5. Hakk rosmarin, og bland med olje, drypp det over pizzaene.
6. Stek pizzaene i den varme ovnen i ca. 10 minutter, til de begynner å boble og får en fin, gyllen overflate, sprø bunn og skorpe. Drypp litt mer olje over de nybakte pizzaene, krydre med salt og pepper, og server straks.

En klassisk margherita-pizza er veldig enkel. Men velger du førsteklasses råvarer, kan det likevel være den du får aller mest lyst på.
En klassisk margherita-pizza er veldig enkel. Men velger du førsteklasses råvarer, kan det likevel være den du får aller mest lyst på. Vis mer

Pizza med tomat, fersk mozzarella og basilikum

2 pizzaer
Tid: 20 minutter
ovnstid: 10 minutter

Ingredienser
½ porsjon pizzadeig (se grunnoppskrift)
1 stor tomat
1 kule fersk mozzarella (125 g)
½ dl tomatsaus (se grunnoppskrift)
50 g nyrevet parmesan

Til servering
Litt olivenolje
salt og pepper
10–15 basilikumblader

1. Sett ovnen på 250°, legg ev. en bakestein i ovnen.
2. Del deigen i to, og kjevle dem på et meldrysset bord så du får to tynne bunner. Legg dem over på bakepapir.
3. Skjær tomaten i meget tynne skiver. La mozzarellaen dryppe av, og skjær også den i veldig tynne skiver.
4. Fordel tomatsausen på bunnene. Topp med tomat- og mozzarellaskiver og nyrevet parmesan.
5. Stek pizzaene i den varme ovnen i ca. 10 minutter, til de begynner å boble og får en fin, gyllen overflate, sprø bunn og skorpe.
6. Servering: Drypp litt olje over de nybakte pizzaene, krydre med litt salt og pepper, og dryss basilikumblader over. Server straks.

En godt krydret pølse fungerer alltid prima som topping på en pizza. Tips! Det er mange gode pølser å få, velg den du liker best - som italiensk salami med trøffel, chili eller svart pepper.
En godt krydret pølse fungerer alltid prima som topping på en pizza. Tips! Det er mange gode pølser å få, velg den du liker best - som italiensk salami med trøffel, chili eller svart pepper. Vis mer

Pizza med italiensk pølse og løk

2 pizzaer
Tid: 20 minutter
Ovnstid: 10 minutter

Ingredienser
½ porsjon pizzadeig (se grunnoppskrift)
½ dl tomatsaus (se grunnoppskrift)
16–20 skiver italiensk pølse
1 liten løk
30 g nyrevet parmesan

1. Sett ovnen på 250°, legg ev. en bakestein i ovnen.
2. Del deigen i to, og kjevle dem ut på meldrysset bord så du får to tynne bunner. Legg dem over på bakepapir.
3. Fordel tomatsausen på bunnene i et tynt lag. Fordel pølseskiver oppå. Rens løken, og skjær den i skiver, fordel dem på pizzaene. Dryss over nyrevet parmesan.
4. Stek pizzaene i den varme ovnen i ca. 10 minutter, til de begynner å boble og får en fin, gyllen overflate, sprø bunn og skorpe. Server med en gang.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer