Grunnoppskrift på pizzadeig
4 pizzaer
Tid: 15 minutter
hevetid: minst 45 minutter
En god pizza krever en ordentlig hjemmelaget deig, og denne er rask å elte sammen. Bruk grunnoppskriften på pizzadeig når du vil bake en av pizzavariantene på denne siden.
Ingredienser
15 g gjær
3 dl lunkent vann
500 g hvetemel (gjerne tipo 0 eller 00)
2 ts salt
2 ss olivenolje
1. Løs opp smuldret gjær i det lunkne vannet i en liten bolle.
2. Bland hvetemel, salt og olivenolje i en annen bolle. Tilsett gjærblandingen, og bland det hele sammen til en sammenhengende deig.
3. Velt deigen ut på et meldrysset bord, og elt den grundig sammen i 4–5 minutter, så den blir glatt, smidig og slipper bordet. Du kan også elte den i en kjøkkenmaskin.
4. Legg deigen i en ren bolle, og dryss med litt hvetemel. Legg et rent kjøkkenhåndkle over deigen, og la den heve i 45–60 minutter i romtemperatur. 5. Del deigen i 4 biter, og kjevle dem tynt ut på et meldrysset bord.
Grunnoppskrift på tomatsaus
Til ca. 5 dl
Tid: 30 minutter
En hjemmelaget tomatsaus gir massevis av smak til resten av fyllet.
Ingredienser
1 løk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje til steking
1 kvist frisk rosmarin
2 bokser hakkede tomater
salt og pepper
1. Rens løk og hvitløkfedd, og hakk dem fint. Stek løk og hvitløk lett i olivenolje i en gryte på svak varme sammen med frisk rosmarin uten at løkene tar farge.
2. Tilsett hakkede tomater, og la det småputre i 15–20 minutter på svak varme. Ta gryten av varmen, bruk en stavmikser, og kjør til sausen blir helt glatt og jevn. Smak sausen til med salt og pepper, og la den avkjøles i gryten.


Dagens middagstips: Baconpizza med karamellisert løk
Pizza med rosenkål, rødløk og mascarpone
2 pizzaer
Tid: 20 minutter
Ovnstid: 10 minutter
Ingredienser
½ porsjon pizzadeig (se grunnoppskrift)
1 rødløk
200 g rosenkål
200 g mascarpone
Hvitløkolje:
2 fedd hvitløk
¼ dl olivenolje
Til servering
50 g nyrevet parmesan
salt og pepper
1. Sett ovnen på 250°, ha eventuelt en pizzastein i ovnen hvis du har det.
2. Del deigen i to, og kjevle den ut på meldrysset bord slik at du får to tynne bunner. Legg dem over på bakepapir.
3. Hvitløkolje: Rens og press hvitløk, og rør sammen med olivenolje.
4. Rens rødløken, og skjær i tynne skiver. Ta av de ytterste bladene på rosenkålen, og kast dem. Skjær av bunnene, og snitt resten fint.
5. Pensle pizzabunnene med hvitløkolje, og fordel mascarpone, rødløk og rosenkål oppå. Krydre med litt salt, og løft bakepapir og pizza over på en varm bakeplate. Stek dem til de er sprø og osten gyllen. Det tar 6–12 minutter, avhengig av hvor varm ovnen er.
6. Servering: Dryss nyrevet parmesan over de nystekte pizzaene, og krydre med pepper.

Pizza med squash og pancetta
2 pizzaer
Tid: 20 minutter
Ovnstid: 10 minutter
Ingredienser
½ porsjon pizzadeig (se grunnoppskrift)
1 squash
½ dl tomatsaus (se grunnoppskrift)
10 skiver pancetta (italiensk pepperbacon)
50 g nyrevet parmesan
1 kvist rosmarin
Litt olivenolje
1. Sett ovnen på 250°, legg eventuelt en bakestein i ovnen.
2. Del deigen i to, og kjevle dem ut på et meldrysset bord så du får 2 tynne pizzabunner. Legg dem over på bakepapir.
3. Skjær squashen i tynne skiver. Fordel tomatsaus på pizzabunnene i et tynt lag. Legg squash og pancetta oppå, og dryss med nyrevet parmesan.
4. Hakk rosmarinen fint. Blant med olje, og drypp ut over pizzaen.
5. Stek pizzaene i den varme ovnen i ca. 10 minutter, til de begynner å boble og får en fin, gyllen overflate, sprø bunn og skorpe. Drypp over mer olje, og server straks.

Potetpizza med rosmarin og mascarpone
2 pizzaer
Tid: 20 minutter
Ovnstid: 10 minutter
Ingredienser
2 mellomstore poteter
½ porsjon pizzadeig (se grunnoppskrift)
50 g mascarpone
50 g nyrevet parmesan
1–2 rosmarinkvister
½ dl olivenolje
salt og pepper
1. Sett ovnen på 250°, legg ev. en bakestein i ovnen.
2. Skrell potetene og skjær dem i papirtynne skiver. Legg dem i kaldt vann i 10–15 minutter.
3. Del deigen i to, og kjevle den ut på meldrysset bord så du får to tynne pizzabunner. Legg dem over på bakepapir.
4. Smør et tynt lag mascarpone på bunnene. Legg potetskiver oppå, og dryss over parmesan.
5. Hakk rosmarin, og bland med olje, drypp det over pizzaene.
6. Stek pizzaene i den varme ovnen i ca. 10 minutter, til de begynner å boble og får en fin, gyllen overflate, sprø bunn og skorpe. Drypp litt mer olje over de nybakte pizzaene, krydre med salt og pepper, og server straks.

5 deilige pastaretter

Pizza med tomat, fersk mozzarella og basilikum
2 pizzaer
Tid: 20 minutter
ovnstid: 10 minutter
Ingredienser
½ porsjon pizzadeig (se grunnoppskrift)
1 stor tomat
1 kule fersk mozzarella (125 g)
½ dl tomatsaus (se grunnoppskrift)
50 g nyrevet parmesan
Til servering
Litt olivenolje
salt og pepper
10–15 basilikumblader
1. Sett ovnen på 250°, legg ev. en bakestein i ovnen.
2. Del deigen i to, og kjevle dem på et meldrysset bord så du får to tynne bunner. Legg dem over på bakepapir.
3. Skjær tomaten i meget tynne skiver. La mozzarellaen dryppe av, og skjær også den i veldig tynne skiver.
4. Fordel tomatsausen på bunnene. Topp med tomat- og mozzarellaskiver og nyrevet parmesan.
5. Stek pizzaene i den varme ovnen i ca. 10 minutter, til de begynner å boble og får en fin, gyllen overflate, sprø bunn og skorpe.
6. Servering: Drypp litt olje over de nybakte pizzaene, krydre med litt salt og pepper, og dryss basilikumblader over. Server straks.

Pizza med italiensk pølse og løk
2 pizzaer
Tid: 20 minutter
Ovnstid: 10 minutter
Ingredienser
½ porsjon pizzadeig (se grunnoppskrift)
½ dl tomatsaus (se grunnoppskrift)
16–20 skiver italiensk pølse
1 liten løk
30 g nyrevet parmesan
1. Sett ovnen på 250°, legg ev. en bakestein i ovnen.
2. Del deigen i to, og kjevle dem ut på meldrysset bord så du får to tynne bunner. Legg dem over på bakepapir.
3. Fordel tomatsausen på bunnene i et tynt lag. Fordel pølseskiver oppå. Rens løken, og skjær den i skiver, fordel dem på pizzaene. Dryss over nyrevet parmesan.
4. Stek pizzaene i den varme ovnen i ca. 10 minutter, til de begynner å boble og får en fin, gyllen overflate, sprø bunn og skorpe. Server med en gang.
