Røsti med laks
4 personer
Tid: 25 min
Ingredienser
1 bakepotet
1 persillerot
2 gulrøtter
salt og pepper
1 rødløk
1 egg
1 ss smør til steking
1 ss olivenolje til steking
Til servering
50 g feltsalat
200 g røkt laks
4 ss crème fraîche, 38 %
frisk dill
alfaspirer
1. Røsti: Skrell potet, persillerot og gulrøtter, og riv alle grovt. Legg det i et kjøkkenhåndkle, og press ut væsken. Hell de revne røttene i en skål, og krydre med salt og pepper.
2. Rens og hakk løken fint. Vend halvparten av den i skålen med rotfruktene (spar resten til pynt), og tilsett egget. Bland godt.
3. Del rotfruktblandingen i 4 like store deler, og press dem sammen til flate røstier. Stek røstiene på en panne i smør og olje i 4–5 minutter på hver side ved høy varme, så de blir sprø og gylne.
4. Servering: Skyll og tørk salaten. Legg 1 røsti på hver tallerken, tilsett salat, skiver av røkt laks, litt crème fraîche, resten av den hakkede løken, dill og alfaspirer. Server straks.


Middagstips: Potetpizza med løk, oliven og rosmarin
Grillede gulrøtter med feta og urter
4 personer
Tid: 20 min
Ingredienser
1 kg gulrøtter
2 ss olivenolje til steking
Vinaigrette
5 ss olivenolje
1 ss søt fransk sennep
2 ts grov sennep
1 ss eplesidereddik
1 ts honning
salt og pepper
Til servering
1 håndfull sitronmelisse
ev. blandet med koriander
75 g feta
1. Skrubb gulrøttene grundig, og del dem på langs (eventuelt to ganger hvis de er svært tykke).
2. Vend dem i olje i en skål. Grill gulrøttene på hagegrillen eller i en grillpanne i ca. 5 minutter, til de er lett møre, men fortsatt har tyggemotstand.
3. Vinaigrette: Rør en vinaigrette sammen av olje, 2 typer sennep, eddik og honning i en skål. Smak til med salt og pepper.
4. Servering: Skyll og tørk krydderurtene, og hakk dem grovt. Fordel gulrøttene på et fat, drypp vinaigretten over, og avslutt med smuldret feta og urter. Server straks.

Lammekarré med fransk rødbetgrateng
4 personer
Tid: 40 min
Ovnstid: 35 min
Ingredienser
1,2 kg lammekarré
2 fedd hvitløk
2 stilker rosmarin
salt og pepper
1 ss olivenolje til steking
Fransk rødbetgrateng
1 kg rødbeter
3 stilker rosmarin
½ liter kremfløte
salt og pepper
125 g finrevet parmesan
2 løk
100 g blåmuggost
Til servering
Blandet grønn salat
1. Fransk rødbetgrateng: Skru ovnen på 200°. Skrell rødbetene, og skjær dem i 3 mm tynne skiver, gjerne på et mandolinjern. Kok rødbetskivene i en kjele i 5 minutter. Renn av.
2. Skyll og hakk rosmarinen fint. Ha halvparten av rosmarinen i en kasserolle sammen med fløte, salt og pepper, og la det koke til det tykner litt. Ta kasserollen av varmen, og riv to tredeler av parmesanen i fløteblandingen. Rens og hakk løkene fint. Ha dem i en ildfast form sammen med de forkokte rødbetene. Hell fløteblandingen over, og fordel resten av parmesanen og biter av blåmuggosten over gratengen. Stek formen i ovnen i 35 minutter. La gjerne gratengen stå på benken i 10 minutter før servering, så den får satt seg litt.
3. Lammekarré: Rens og press hvitløkene, og gni dem inn i kjøttet. Skyll og hakk rosmarinen fint, og gni det inn i kjøttet sammen med salt og pepper. Brun kjøttet godt i olje på en panne (som tåler å stå i stekeovnen), og sett pannen i ovnen i 12 minutter sammen med gratengen. Kjøttet er ferdig når kjernetemperaturen er 56–57° (bruk steketermometer). La kjøttet trekke i 5 minutter før det skjæres ut.
4. Servering: Server skiver av lammekarré sammen med rødbetgrateng og en grønn salat.
