Mat:

Roten til alt godt

Gulrøtter, poteter, persillerøtter og rødbeter kan kokes, stekes og grilles – og brukes i de deiligste retter.

Røsti med laks. FOTO: Columbus Leth
Røsti med laks. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Røsti med laks

4 personer
Tid: 25 min

Ingredienser
1 bakepotet
1 persillerot
2 gulrøtter
salt og pepper
1 rødløk
1 egg
1 ss smør til steking
1 ss olivenolje til steking

Til servering
50 g feltsalat
200 g røkt laks
4 ss crème fraîche, 38 %
frisk dill
alfaspirer

1. Røsti: Skrell potet, persillerot og gulrøtter, og riv alle grovt. Legg det i et kjøkkenhåndkle, og press ut væsken. Hell de revne røttene i en skål, og krydre med salt og pepper.
2. Rens og hakk løken fint. Vend halvparten av den i skålen med rotfruktene (spar resten til pynt), og tilsett egget. Bland godt.
3. Del rotfruktblandingen i 4 like store deler, og press dem sammen til flate røstier. Stek røstiene på en panne i smør og olje i 4–5 minutter på hver side ved høy varme, så de blir sprø og gylne.
4. Servering: Skyll og tørk salaten. Legg 1 røsti på hver tallerken, tilsett salat, skiver av røkt laks, litt crème fraîche, resten av den hakkede løken, dill og alfaspirer. Server straks.

Stek en sprø røsti laget av poteter, persillerot og gulrøtter, og bruk den som en delikat bunn under den røkte laksen. FOTO: Columbus Leth
Stek en sprø røsti laget av poteter, persillerot og gulrøtter, og bruk den som en delikat bunn under den røkte laksen. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Grillede gulrøtter med feta og urter

4 personer
Tid: 20 min

Ingredienser
1 kg gulrøtter
2 ss olivenolje til steking

Vinaigrette
5 ss olivenolje
1 ss søt fransk sennep
2 ts grov sennep
1 ss eplesidereddik
1 ts honning
salt og pepper

Til servering
1 håndfull sitronmelisse
ev. blandet med koriander
75 g feta

1. Skrubb gulrøttene grundig, og del dem på langs (eventuelt to ganger hvis de er svært tykke).
2. Vend dem i olje i en skål. Grill gulrøttene på hagegrillen eller i en grillpanne i ca. 5 minutter, til de er lett møre, men fortsatt har tyggemotstand.
3. Vinaigrette: Rør en vinaigrette sammen av olje, 2 typer sennep, eddik og honning i en skål. Smak til med salt og pepper.
4. Servering: Skyll og tørk krydderurtene, og hakk dem grovt. Fordel gulrøttene på et fat, drypp vinaigretten over, og avslutt med smuldret feta og urter. Server straks.

kke bare smaker disse gulrøttene med en vinaigrette av sennep, honning og eddik skikkelig godt, de er også svært dekorative på bordet. Tips! Dette er en lett rett som fungerer som tilbehør til fisk eller kylling. FOTO: Columbus Leth
kke bare smaker disse gulrøttene med en vinaigrette av sennep, honning og eddik skikkelig godt, de er også svært dekorative på bordet. Tips! Dette er en lett rett som fungerer som tilbehør til fisk eller kylling. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Lammekarré med fransk rødbetgrateng

4 personer
Tid: 40 min
Ovnstid: 35 min

Ingredienser
1,2 kg lammekarré
2 fedd hvitløk
2 stilker rosmarin
salt og pepper
1 ss olivenolje til steking

Fransk rødbetgrateng
1 kg rødbeter
3 stilker rosmarin
½ liter kremfløte
salt og pepper
125 g finrevet parmesan
2 løk
100 g blåmuggost

Til servering
Blandet grønn salat

1. Fransk rødbetgrateng: Skru ovnen på 200°. Skrell rødbetene, og skjær dem i 3 mm tynne skiver, gjerne på et mandolinjern. Kok rødbetskivene i en kjele i 5 minutter. Renn av.
2. Skyll og hakk rosmarinen fint. Ha halvparten av rosmarinen i en kasserolle sammen med fløte, salt og pepper, og la det koke til det tykner litt. Ta kasserollen av varmen, og riv to tredeler av parmesanen i fløteblandingen. Rens og hakk løkene fint. Ha dem i en ildfast form sammen med de forkokte rødbetene. Hell fløteblandingen over, og fordel resten av parmesanen og biter av blåmuggosten over gratengen. Stek formen i ovnen i 35 minutter. La gjerne gratengen stå på benken i 10 minutter før servering, så den får satt seg litt.
3. Lammekarré: Rens og press hvitløkene, og gni dem inn i kjøttet. Skyll og hakk rosmarinen fint, og gni det inn i kjøttet sammen med salt og pepper. Brun kjøttet godt i olje på en panne (som tåler å stå i stekeovnen), og sett pannen i ovnen i 12 minutter sammen med gratengen. Kjøttet er ferdig når kjernetemperaturen er 56–57° (bruk steketermometer). La kjøttet trekke i 5 minutter før det skjæres ut.
4. Servering: Server skiver av lammekarré sammen med rødbetgrateng og en grønn salat.

Den franske gratin dauphinoise lages tradisjonelt med poteter, men her er de byttet ut med rødbeter, noe som gir retten en vakker farge. FOTO: Columbus Leth
Den franske gratin dauphinoise lages tradisjonelt med poteter, men her er de byttet ut med rødbeter, noe som gir retten en vakker farge. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer