GOD OG ENKELT: Det er ingen hokus pokus å lage majonesen selv. Foto: Stine Okkelmo
GOD OG ENKELT: Det er ingen hokus pokus å lage majonesen selv. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Kjøkkentriks

Så lett lager du majones

Hjemmelaget majones høres imponerende ut, men er slett ikke vanskelig å få til.

KK.NO: Majones er et must til rekene og må selvsagt på bordet om det er tapas på menyen - da med hvitløk i, så klart.

Lager du majones selv, slipper du alle tilsetninger som fortykningsmidler, konserveringsmidler, surhetsregulerende midler, aroma og fargestoff.

Enda bedre er det at hjemmelaget majones er lekende lett å få til, og det tar deg bare ti minutter. Ikke trenger du mange ingrediensene heller.

LES OGSÅ: Biffsandwich med chilihonningmajones

Dette trenger du: eggeplomme, nøytral matolje (raps- eller solsikkeolje, for eksempel), sennep, eddik og eventuelt litt sitron.

Til 3 dl majones trenger du:

  • 2 eggeplommer
  • 1/2 ts sterk sennep eller sennepspulver (sennepen bør ikke være grov, men fin)
  • rundt 3 dl nøytral matolje (ikke olivenolje, den smaker for mye)
  • 2 ss hvit eddik
  • 1 ts sitronsaft (kan droppes)
  • litt salt, og eventuelt litt pepper

​LES OGSÅ: Så lett lager du sunnere smør til brødskivene

Viktig å gjøre riktig

Majones er en emulsjon (blanding) av eggeplomme og olje. Og dette med emulsjon er viktig. Hvis du ikke gjør det rett, vil blandingen skille seg, og du får en grumsete grøt som ikke kan brukes til noe.

Her er framgangsmåten:

  1. Romtemperer alle ingrediensene (ta eggene ut av kjøleskapet en stund før du starter).
  2. Skill eggeplommen fra hviten. Du kan gjerne spare på hviten og lage pikekyss eller pavlova av dem.
  3. Bruk en bolle med rund bunn, og helst en som ikke er så stor. Alternativt heller du bollen ved å sette den på et sammenbrettet kjøkkenhåndkle, slik at væsken samler seg og den blir lettere å vispe.
  4. Visp eggeplommene og sennepen sammen. Bruk stavmikser med visp, eller visp for hånd (vær obs på at du vil bli sliten i armen av håndvisping).
  5. Hell så i oljen i en tynn stråle, litt etter litt, mens du visper kraftig. 
  6. Ta det rolig med oljen, og paus gjerne hellingen mens du visper godt sammen. Du vil se at blandingen gradvis tykner, jo mer olje du heller i.
  7. Du kan nesten helle ubegrensede mengder olje i, det er ikke farlig om du bruker 4 eller 5 dl olje i stedet for 3 dl.
  8. Ha i eddiken og visp sammen - du vil se at majonesen blir lysere i fargen.
  9. Avslutt med sitronsaften, og visp sammen. Ha i en klype salt, og litt pepper om du vil.
  10. Majonesen holder seg fint i en uke i kjøleskapet.
1. Sett fram alle ingrediensene, og la eggene romtempereres. Foto: Stine Okkelmo
2. Skill plommene fra hvitten og ha dem i en bolle med rund bunn.
3. Tilsett sennepen og visp sammen. Foto: Stine Okkelmo
4. Nå er blandingen klar for emulsjon!
5. Hell oljen i forsiktig, litt og litt av gangen, mens du visper iherdig. Foto: Stine Okkelmo
6. Oljen skal blande seg helt inn i plommene, og du skal se at det tykner i bollen. Foto: Stine Okkelmo
7. Når vi har hatt i all oljen sakte og forsiktig, får majonesen en tykk, kremete konsistens. Da er det på tide å ha i eddiken. Foto: Stine Okkelmo
8. Vi avslutter med litt sitronsaft. Foto: Stine Okkelmo
Herlig, hjemmelaget majones! Foto: Stine Okkelmo

PS! Majones kan jazzes opp med både hvitløk, chili, basilikum, ingefær og mye mer - bare fantasien setter grenser.