Mat:

Salig gode salater - med et hint av jul

MAT: Lei av tung julemat? Kanskje dette kan friste! FOTO: Maria Warnke Nørregaard
MAT: Lei av tung julemat? Kanskje dette kan friste! FOTO: Maria Warnke Nørregaard Vis mer
Publisert

Rosenkålsalat med epler og aprikoser

4 personer
Tid: 25 min

Ingredienser
400 g rosenkål
2 ss olivenolje til steking
1 pk kikerter
2 epler
50 g fersk spinat
8 tørkede aprikoser
½ bunt bladpersille
½ dl salte mandler

Sennepsdressing
2 ss olivenolje
1 ts sennep
salt og pepper
1 usprøytet sitron

1. Fjern de ytterste bladene på rosenkålene, og skjær av bunnene. Skjær deretter rosenkålene i halve, og stek dem i olje på en panne til de får godt med farge. Skru ned varmen, og la dem steke i ytterligere 5 minutter.
2. Skyll kikertene i et dørslag, og la dem renne av. Skyll eplene, og skjær dem i tynne skiver. Skyll og tørk spinaten. Skjær aprikosene i mindre biter. Skyll persillen, og hakk den fint. Hakk mandlene grovt. 3. Anrett rosenkål, kikerter, epleskiver, spinat, aprikoser, persille og mandler i en stor skål eller på et fat.
4. Sennepsdressing: Rør olivenolje, sennep, salt og pepper godt sammen i en liten skål.
5. Skyll sitronen, og riv den fint på et rivjern. Press saften av sitronen. Vend sitronsaft og -skall i sennepsdressingen. Hell dressingen over salaten, og server straks.

Denne salaten med syrlige epler, søte aprikoser og salte mandler passer fint til ribba. FOTO: Maria Warnke Nørregaard
Denne salaten med syrlige epler, søte aprikoser og salte mandler passer fint til ribba. FOTO: Maria Warnke Nørregaard Vis mer

Grønnkålsalat med stekt hokkaido-gresskar og granateple

4 personer
Tid: 25 min
Ovnstid: 15 min

Ingredienser
1 hokkaidogresskar
2 ss rapsolje
salt og pepper
1 pose grønnkål
1 ts hvitvinseddik
½ granateple
100 g feta
½ dl salte mandler

Tahindressing
1 sitron
2 dl yoghurt naturell
1 ts tahin (sesampasta)
salt og pepper
1 ts sennep
1 ts honning

1. Skru ovnen på 225°. Skrubb gresskaret grundig, del det i to, og fjern kjernene med en skje. Skjær det i tynne skiver, og fordel skivene på en ovnsplate dekt med bakepapir. Pensle gresskarskivene med 1 ss olje, dryss med salt og pepper, og stek dem i ovnen i ca. 15 minutter.
2. Skyll og tørk grønnkålen. Skjær vekk og kast harde stilker. Del bladene i mindre biter. Legg grønnkålbladene i en skål, hell 1 ss olje og eddik over, og masser bladene med hendene.
3. Del granateplet i to, og bank forsiktig ut kjernene ved å slå på skallet med baksiden av en tresleiv. Kast den bitre hvite hinnen.
4. Fordel grønnkålen, gresskarskivene og granateplekjernene på et fat. Smuldre feta, og hakk mandler grovt. Dryss begge deler over salaten.
5. Tahindressing: Press sitronen, og rør sitronsaft, yoghurt, tahin, salt, pepper, sennep og honning sammen i en skål. Server tahindressingen sammen med salaten.

Kål og gresskar smaker godt sammen. Kombiner dem i en enkel salat som toppes med sprø, salte mandler og syrlige granateplekjerner. FOTO: Maria Warnke Nørregaard
Kål og gresskar smaker godt sammen. Kombiner dem i en enkel salat som toppes med sprø, salte mandler og syrlige granateplekjerner. FOTO: Maria Warnke Nørregaard Vis mer

Kålsalat med appelsin, grapefrukt og tranebær

4 personer
Tid: 20 min

Ingredienser
1 pose grønnkål
20 rosenkåler
3 appelsiner
2 grapefrukter
1 ts honning
½ dl pekannøtter
½ dl tørkede tranebær

Dressing
2 ss olivenolje
1 ts sennep
salt og pepper
1 usprøytet sitron

1. Skyll og tørk grønnkålen. Skjær bladene av stilkene, og kast stilkene. Hakk grønnkålbladene fint. Fjern de ytterste bladene på rosenkålene, og skjær av bunnen på dem. Snitt rosenkålene fint.
2. Skjær av skallet på appelsiner og grapefrukter, og skjær dem deretter ut i tynne fileter med en skarp kniv.
3. Varm honning på en panne, og vend pekannøttene i honningen, til de er gylne og karamelliserte. La nøttene avkjøles, og hakk dem deretter grovt.
4. Vend de to typene kål sammen med appelsin og grapefrukt i en stor bolle eller på et fat, og fordel hakkede pekannøtter og hele tranebær over salaten.
5. Dressing: Rør olje, sennep, salt og pepper sammen i en liten skål. Skyll sitronen, og riv sitronskall fint. Press sitronen, og rør sitronsaft og -skall i dressingen før du heller den over salaten.

Tips! Hvis du får tak i blodappelsiner, kan du bruke dem i stedet for vanlige appelsiner. FOTO: Maria Warnke Nørregaard
Tips! Hvis du får tak i blodappelsiner, kan du bruke dem i stedet for vanlige appelsiner. FOTO: Maria Warnke Nørregaard Vis mer

Byggrynssalat med beter og bønnekrem

4 personer
Tid: 25 min
Ovnstid: 45 min

Ingredienser
4 rødbeter
2 ss olivenolje
4 stilker fersk timian
1 ts honning
salt og pepper
3 dl byggryn
4 gule beter
50 g fersk spinat
2 pærer
50 g fersk geitost

Bønnekrem
1 boks hvite bønner
2 sitroner
1 fedd hvitløk
2 ss vann
½ dl olivenolje
salt og pepper

1. La byggrynene ligge i kaldt vann natten over.
2. Skru ovnen på 200°. Skrell rødbetene, og skjær topp og bunn av. Skjær deretter rødbetene i kvarte, og legg den på en ovnsplate dekt med bakepapir. Pensle rødbetene med olje. Fordel timianblader, honning, salt og pepper over rødbetene.
3. Stek rødbetene i ovnen i 30–45 minutter til de er møre. La rødbetene avkjøles lett, og skjær dem i grove terninger. Legg dem til side.
4. Kok byggrynene i en kasserolle etter anvisning på pakken. Skrell de gule betene, og skjær dem i tynne skiver, gjerne på et mandolinjern.
5. Skyll og tørk spinaten. Skyll pærene, og skjær topp og bunn av dem før du skjærer dem i tynne skiver. Smuldre geitosten.
6. Bland byggryn, de to typene beter, spinat, pære og geitost i 4 skåler.
7. Bønnekrem: Skyll bønnene i et dørslag, og la dem renne av. Press sitronsaften, og skrell hvitløken. Mos bønner, sitronsaft, hvitløk, vann, olje, salt og pepper sammen i en blender eller med en stavmikser, til det får en jevn og kremet konsistens. Server sammen med salaten.

SOM BOTOX PÅ FLASKE: Flere på Tiktok lager ansiktsmasker av chiafrø, linfrø eller en kombinasjon. Denne masken hevder flere skal stramme opp huden, gi den glød og hjelpe med urenheter. Men fungerer det? Reporter: Maja Walberg Klev. Video: Mia Engenes Bratlie Vis mer
Byggrynene gjør at dette er en mettende salat. Og kombinasjonen av ferske og stekte beter gir smak og fylde. Tips! Du kan lage bønnekremen dagen før, eller kjøpe en ferdiglaget hummus på butikken, så går det enda raskere å få salaten klar til servering. FOTO: Maria Warnke Nørregaard
Byggrynene gjør at dette er en mettende salat. Og kombinasjonen av ferske og stekte beter gir smak og fylde. Tips! Du kan lage bønnekremen dagen før, eller kjøpe en ferdiglaget hummus på butikken, så går det enda raskere å få salaten klar til servering. FOTO: Maria Warnke Nørregaard Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet