Galette med blomkål, brokkoli og geitost
Til 4 personer
Ingredienser
Speltbunn
100 g smør
80 g vann
210 g speltmel
½ ts grovt salt
½ potte salvie
Fyll
300 g blomkål
300 g brokkoli
2 ss svarte oliven
70 g hvit geitost
2 ½ ss olivenolje
Pynt
2 ss mandler
1 ts tørkede chiliflak
1. Speltbunn: Varm smør og vann sammen i en kjele til smøret er smeltet. Ha det i en bolle, tilsett speltmel, salt og 1 ts hakket salvie. Spar resten til pynt.
2. Elt deigen godt sammen. Ha den ut på et meldrysset bord. Kjevle deigen ut på bakepapir. Legg eventuelt også et stykke bakepapir over den, så den er lettere å kjevle ut. Legg deigen på en bakepapirkledd stekeplate. Sett ovnen på 200 °.
3. Fyll: Skjær av stilken på blomkålen og brokkolien, og del dem i små buketter, som du fordeler over deigen. La det gjenstå en kant på 5 cm uten fyll. Fordel oliven og geitost på deigen. Fold de 5 cm inn over fyllet, og drypp litt olivenolje over. Stek galetten i ovnen i 20 minutter.
4. Pynt: Hakk mandlene grovt, og pynt galetten med hakkede mandler, chiliflak og litt salvie. Stek den i ca. 10 minutter, og server med et dryss frisk salvie over.

Galette med squash, tomater, estragon og ricotta
Til 4 personer
Ingredienser
Speltbunn
100 g smør
80 g vann
210 g speltmel
½ ts salt
1 ts knuste fennikelfrø
1 vasket sitron
Fyll
1 fennikel
2 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik
240 g ricotta
1 squash
10 soltørkede tomater
salt og pepper
Pynt
1 potte frisk estragon
100 g cherrytomater
1. Speltbunn: Varm smør og vann i en kjele inntil smøret er smeltet. Ha det i en bolle, og tilsett speltmel, salt, knuste fennikelfrø og revet sitronskall. Elt deigen godt sammen.
2. Ha deigen ut på et meldrysset bord, og elt til den er smidig. Kjevle deigen ut på et bakepapir. Du kan eventuelt legge et bakepapir over den også, så blir den lettere å kjevle ut. Legg deigen på en bakepapirkledd stekeplate. Sett ovnen på 200 °.
3. Fyll: Skyll og skjær fennikel i tynne skiver. Stek skivene i en panne med olje i ca. 4 minutter. Tilsett balsamicoeddik, og stek videre i 4 minutter, inntil det karamelliserer. Fordel ricottaen over speltbunnen, men la det bli igjen en kant på 5 cm uten fyll. Skjær squashen i tynne skiver. Fordel fennikel, squash og soltørkede tomater over bunnen. Krydre med salt og pepper. Fold den ytterste kanten av deigen inn over fyllet.
4. Stek galetten i ca. 30–35 minutter. Ta den ut, og fordel mesteparten av estragonen over den. Stek ferdig i ca. 10 minutter.
5. Pynt galetten med de siste estragonkvistene og friske cherrytomater, og server den varm.

Dagens middagstips: Baconpizza med karamellisert løk

Galette med kål, hvitløkkrem og parmesan
Til 4 personer
Ingredienser
Speltbunn
100 g smør
80 g vann
210 g speltmel
½ ts salt
20 g revet parmesan
Fyll
1 hel hvitløk
2 ss olivenolje
salt og pepper
140 g crème fraîche
100 g frisk grønnkål
100 g spinat
Pynt
1 potte basilikum
25 g revet parmesan
1. Speltbunn: Varm smør og vann i en kjele inntil smøret er smeltet. Ha det i en bolle, og tilsett speltmel, salt og revet parmesan. Elt deigen godt sammen.
2. Velt deigen ut på et meldrysset bord, og elt den inntil den er smidig. Kjevle ut deigen på et bakepapir. Du kan eventuelt legge et bakepapir over deigen, så blir den lettere å kjevle ut. Legg deigen på en bakepapirkledd stekeplate. Sett ovnen på 200 °.
3. Fyll: Legg en hel hvitløk med skall på en bit aluminiumsfolie, ha olje over og dryss med salt. Lukk aluminiumsfolien rundt hvitløken, og stek den i ovnen i ca. 30 minutter, til den er myk. Klem hvitløken ut av skallet, og ha den i en liten bolle. Tilsett pepper og crème fraîche og litt salt. Smør hvitløkkremen på bunnen, men la det være igjen en kant på 5 cm uten fyll.
4. Skyll grønnkål og spinat, og fordel det over bunnen. Stek galetten i ca. 25 minutter.
5. Pynt: Server galetten med basilikum på toppen og revet parmesan.

Små galetter med sopp og pesto
Til 4 personer
Ingredienser
Speltbunn
100 g smør
80 g vann
210 g speltmel
½ ts salt
20 g revet parmesan
Fyll
100 g østerssopp eller andre typer sopp
100 g kantareller
1 fedd hvitløk
1 løk
2 ss olivenolje
1 potte sitrontimian
1 ss sitronsaft
Pesto
1 potte persille
2 ½ dl olivenolje eller smaksnøytral olje
25 g pinjekjerner
25 g parmesan
2 ss sitronsaft
salt og pepper
Pynt
1 håndfull persille
1 dl revet parmesan
1. Speltbunn: Varm smør og vann i en kjele inntil smøret er smeltet. Ha det i en bolle, og tilsett speltmel, salt, revet parmesan og hakket sitrontimian. Elt deigen godt sammen.
2. Velt deigen ut på et meldrysset bord, og elt den inntil den er smidig. Kjevle ut deigen på et bakepapir. Du kan eventuelt legge et bakepapir over deigen, så blir den lettere å kjevle ut. Form 4–6 små galetter, og plasser bakepapiret med galettene på en stekeplate. Sett ovnen på 200 °.
3. Fyll: Rens alle soppene, og skjær østerssoppene i mindre biter. Hakk hvitløk og løk fint. Ha østerssoppene og kantarellene i en panne med olje, og tilsett hvitløk, løk og sitrontimian. Stek i 3 minutter. Hell sitronsaft i pannen like før du tar den av varmen.
4. Legg fyllet på de små galettene. Husk å la det være igjen en kant på ca. 3 cm uten fyll. Fold kantene over fyllet. Stek galettene i ca. 20 minutter.
5. Pesto: Ha alle ingrediensene i en food-prosessor, og bland sammen. Smak til med salt og pepper.
6. Pynt hver galette med sitrontimian og litt revet parmesan. Topp med litt pesto, og server resten ved siden av.

Galette med krydrete gulrøtter og koriander
Ingredienser
Speltbunn
100 g smør
80 dl vann
210 g speltmer
½ ts salt
1 korianderfrø
1 ts karve
Fyll
300 g gulrøtter
1 hvitløkfedd
3 egg
1 helt korianderfrø
1 ts karve
salt og pepper
50 g gresk yoghurt, 10 %
Pynt
1 håndfull frisk koriander
1. Speltbunn: Varm opp smør og vann i en kjele inntil smøret er smeltet. Ha det i en bolle, og tilsett speltmel og salt. Knus koriander- og karvefrø i en morter, og tilsett i deigen. Elt deigen godt sammen, og ha den ut på et meldrysset bord. 2. Elt deigen til den er smidig. Kjevle den ut på et bakepapir, så den måler ca. 25 x 35 cm. Legg eventuelt et bakepapir over den, så den blir lettere å kjevle ut. Plasser bakepapiret med deigen på en stekeplate. Sett ovnen på 200 °.
3. Fyll: Riv gulrøttene, hakk hvitløken og rør sammen de 3 eggene. Bland alle de tre ingrediensene godt sammen i en bolle. Knus koriander- og karvefrø i en morter. Bland det inn i fyllet sammen med salt og pepper. Legg fyllet på bunnen, og etterlat 5 cm av kanten uten fyll. Fordel gresk yoghurt i klatter over fyllet.
4. Fold kantene innover fyllet, og stek galetten i ca. 30 minutter, til den er gyllen. Pynt med frisk koriander.

