Oppskrifter:

Savner du inspirasjon til lekker hverdagsmat med masse grønnsaker?

Bytt ut de klassiske pizzaene med grove matgaletter laget av speltmel og fylt til randen med broccoli, blomkål, fennikel, sopp, gulrøtter og andre sunne saker.

Galette med blomkål, brokkoli, oliven og geitost. FOTO: Columbus Leth
Galette med blomkål, brokkoli, oliven og geitost. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Galette med blomkål, brokkoli og geitost

Til 4 personer

Ingredienser
Speltbunn

100 g smør
80 g vann
210 g speltmel
½ ts grovt salt
½ potte salvie

Fyll
300 g blomkål
300 g brokkoli
2 ss svarte oliven
70 g hvit geitost
2 ½ ss olivenolje

Pynt
2 ss mandler
1 ts tørkede chiliflak

1. Speltbunn: Varm smør og vann sammen i en kjele til smøret er smeltet. Ha det i en bolle, tilsett speltmel, salt og 1 ts hakket salvie. Spar resten til pynt.
2. Elt deigen godt sammen. Ha den ut på et meldrysset bord. Kjevle deigen ut på bakepapir. Legg eventuelt også et stykke bakepapir over den, så den er lettere å kjevle ut. Legg deigen på en bakepapirkledd stekeplate. Sett ovnen på 200 °.
3. Fyll: Skjær av stilken på blomkålen og brokkolien, og del dem i små buketter, som du fordeler over deigen. La det gjenstå en kant på 5 cm uten fyll. Fordel oliven og geitost på deigen. Fold de 5 cm inn over fyllet, og drypp litt olivenolje over. Stek galetten i ovnen i 20 minutter.
4. Pynt: Hakk mandlene grovt, og pynt galetten med hakkede mandler, chiliflak og litt salvie. Stek den i ca. 10 minutter, og server med et dryss frisk salvie over.

En galette stekes uten form og med kanter 
 som foldes inn mot midten. Originalt ble den bakt med bokhvete og oftest med ost, skinke og speilegg. Her får du noen andre varianter. FOTO: Columbus Leth
En galette stekes uten form og med kanter som foldes inn mot midten. Originalt ble den bakt med bokhvete og oftest med ost, skinke og speilegg. Her får du noen andre varianter. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Galette med squash, tomater, estragon og ricotta

Til 4 personer

Ingredienser
Speltbunn

100 g smør
80 g vann
210 g speltmel
½ ts salt
1 ts knuste fennikelfrø
1 vasket sitron

Fyll
1 fennikel
2 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik
240 g ricotta
1 squash
10 soltørkede tomater
salt og pepper

Pynt
1 potte frisk estragon
100 g cherrytomater

1. Speltbunn: Varm smør og vann i en kjele inntil smøret er smeltet. Ha det i en bolle, og tilsett speltmel, salt, knuste fennikelfrø og revet sitronskall. Elt deigen godt sammen.
2. Ha deigen ut på et meldrysset bord, og elt til den er smidig. Kjevle deigen ut på et bakepapir. Du kan eventuelt legge et bakepapir over den også, så blir den lettere å kjevle ut. Legg deigen på en bakepapirkledd stekeplate. Sett ovnen på 200 °.
3. Fyll: Skyll og skjær fennikel i tynne skiver. Stek skivene i en panne med olje i ca. 4 minutter. Tilsett balsamicoeddik, og stek videre i 4 minutter, inntil det karamelliserer. Fordel ricottaen over speltbunnen, men la det bli igjen en kant på 5 cm uten fyll. Skjær squashen i tynne skiver. Fordel fennikel, squash og soltørkede tomater over bunnen. Krydre med salt og pepper. Fold den ytterste kanten av deigen inn over fyllet.
4. Stek galetten i ca. 30–35 minutter. Ta den ut, og fordel mesteparten av estragonen over den. Stek ferdig i ca. 10 minutter.
5. Pynt galetten med de siste estragonkvistene og friske cherrytomater, og server den varm.

Hvis du savner inspirasjon til deilig hverdagsmat med masse grønnsaker, kan du bytte ut den klassiske pizzaen med grove galetter laget av speltmel. Galette er en fransk spesialitet fra Bretagne, og er en slags sprø terte som kan minne om en rustikk pizza. FOTO: Columbus Leth
Hvis du savner inspirasjon til deilig hverdagsmat med masse grønnsaker, kan du bytte ut den klassiske pizzaen med grove galetter laget av speltmel. Galette er en fransk spesialitet fra Bretagne, og er en slags sprø terte som kan minne om en rustikk pizza. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Galette med kål, hvitløkkrem og parmesan

Til 4 personer

Ingredienser
Speltbunn

100 g smør
80 g vann
210 g speltmel
½ ts salt
20 g revet parmesan

Fyll
1 hel hvitløk
2 ss olivenolje
salt og pepper
140 g crème fraîche
100 g frisk grønnkål
100 g spinat

Pynt
1 potte basilikum
25 g revet parmesan

1. Speltbunn: Varm smør og vann i en kjele inntil smøret er smeltet. Ha det i en bolle, og tilsett speltmel, salt og revet parmesan. Elt deigen godt sammen.
2. Velt deigen ut på et meldrysset bord, og elt den inntil den er smidig. Kjevle ut deigen på et bakepapir. Du kan eventuelt legge et bakepapir over deigen, så blir den lettere å kjevle ut. Legg deigen på en bakepapirkledd stekeplate. Sett ovnen på 200 °.
3. Fyll: Legg en hel hvitløk med skall på en bit aluminiumsfolie, ha olje over og dryss med salt. Lukk aluminiumsfolien rundt hvitløken, og stek den i ovnen i ca. 30 minutter, til den er myk. Klem hvitløken ut av skallet, og ha den i en liten bolle. Tilsett pepper og crème fraîche og litt salt. Smør hvitløkkremen på bunnen, men la det være igjen en kant på 5 cm uten fyll.
4. Skyll grønnkål og spinat, og fordel det over bunnen. Stek galetten i ca. 25 minutter.
5. Pynt: Server galetten med basilikum på toppen og revet parmesan.

Her er det pyntet med rød basilikum, men du kan like gjerne bruke vanlig grønn, som er mye lettere å få tak i. Du kan også bruke svartkål i stedet for spinat, hvis du får tak i det. FOTO: Columbus Leth
Her er det pyntet med rød basilikum, men du kan like gjerne bruke vanlig grønn, som er mye lettere å få tak i. Du kan også bruke svartkål i stedet for spinat, hvis du får tak i det. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Små galetter med sopp og pesto

Til 4 personer

Ingredienser
Speltbunn

100 g smør
80 g vann
210 g speltmel
½ ts salt
20 g revet parmesan

Fyll
100 g østerssopp eller andre typer sopp
100 g kantareller
1 fedd hvitløk
1 løk
2 ss olivenolje
1 potte sitrontimian
1 ss sitronsaft

Pesto
1 potte persille
2 ½ dl olivenolje eller smaksnøytral olje
25 g pinjekjerner
25 g parmesan
2 ss sitronsaft
salt og pepper

Pynt
1 håndfull persille
1 dl revet parmesan

1. Speltbunn: Varm smør og vann i en kjele inntil smøret er smeltet. Ha det i en bolle, og tilsett speltmel, salt, revet parmesan og hakket sitrontimian. Elt deigen godt sammen.
2. Velt deigen ut på et meldrysset bord, og elt den inntil den er smidig. Kjevle ut deigen på et bakepapir. Du kan eventuelt legge et bakepapir over deigen, så blir den lettere å kjevle ut. Form 4–6 små galetter, og plasser bakepapiret med galettene på en stekeplate. Sett ovnen på 200 °.
3. Fyll: Rens alle soppene, og skjær østerssoppene i mindre biter. Hakk hvitløk og løk fint. Ha østerssoppene og kantarellene i en panne med olje, og tilsett hvitløk, løk og sitrontimian. Stek i 3 minutter. Hell sitronsaft i pannen like før du tar den av varmen.
4. Legg fyllet på de små galettene. Husk å la det være igjen en kant på ca. 3 cm uten fyll. Fold kantene over fyllet. Stek galettene i ca. 20 minutter.
5. Pesto: Ha alle ingrediensene i en food-prosessor, og bland sammen. Smak til med salt og pepper.
6. Pynt hver galette med sitrontimian og litt revet parmesan. Topp med litt pesto, og server resten ved siden av.

Disse galettene er laget med masse sunne ingredienser, men en galette kan også fylles med søtt fyll som marmelade, lemoncurd eller sjokolade. FOTO: Columbus Leth
Disse galettene er laget med masse sunne ingredienser, men en galette kan også fylles med søtt fyll som marmelade, lemoncurd eller sjokolade. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Galette med krydrete gulrøtter og koriander

Ingredienser
Speltbunn

100 g smør
80 dl vann
210 g speltmer
½ ts salt
1 korianderfrø
1 ts karve

Fyll
300 g gulrøtter
1 hvitløkfedd
3 egg
1 helt korianderfrø
1 ts karve
salt og pepper
50 g gresk yoghurt, 10 %

Pynt
1 håndfull frisk koriander

1. Speltbunn: Varm opp smør og vann i en kjele inntil smøret er smeltet. Ha det i en bolle, og tilsett speltmel og salt. Knus koriander- og karvefrø i en morter, og tilsett i deigen. Elt deigen godt sammen, og ha den ut på et meldrysset bord. 2. Elt deigen til den er smidig. Kjevle den ut på et bakepapir, så den måler ca. 25 x 35 cm. Legg eventuelt et bakepapir over den, så den blir lettere å kjevle ut. Plasser bakepapiret med deigen på en stekeplate. Sett ovnen på 200 °.
3. Fyll: Riv gulrøttene, hakk hvitløken og rør sammen de 3 eggene. Bland alle de tre ingrediensene godt sammen i en bolle. Knus koriander- og karvefrø i en morter. Bland det inn i fyllet sammen med salt og pepper. Legg fyllet på bunnen, og etterlat 5 cm av kanten uten fyll. Fordel gresk yoghurt i klatter over fyllet.
4. Fold kantene innover fyllet, og stek galetten i ca. 30 minutter, til den er gyllen. Pynt med frisk koriander.

Liker du ikke koriander, kan du erstatte den med timian i denne oppskriften. FOTO: Columbus Leth
Liker du ikke koriander, kan du erstatte den med timian i denne oppskriften. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer