SITRONTERTE: Å lage sitronterte krever litt tålmodighet, men det er absolutt ikke vanskelig. FOTO: Columbus Leth
SITRONTERTE: Å lage sitronterte krever litt tålmodighet, men det er absolutt ikke vanskelig. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Sitronterte:

Sitronterte deluxe

Her gjelder det å smøre seg med tålmodighet, men resultatt er virkelig himmelsk.

Gourmet sitronterte

8 porsjoner

Sitronkrem:

  • saft og skallet av 3 sitroner
  • 1 1/2 dl kremfløte
  • 200 g sukker
  • 4 egg
  • 2 eggeplommer

Marengs:

  • 4 eggehviter
  • 150 g sukker (1 2/3 dl)
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 knivsodd salt

Tertebunn:

  • 150 g mykt smør
  • 250 g hvetemel
  • 80 g sukker (ca. 1 dl + 2 barneskjeer)
  • frøene fra 1 vaniljestang
  • revet skall av 1 sitron
  • 1/2 ts salt
  • 1 egg
  • gule erter til formene

Slik gjør du:

  1. Del smøret i terninger. Bland mel, sukker, vaniljefrø, sitronskall og salt. Tilsett smøret, og jobb sammen til en smuldrete masse. Bland i egget. Kna deigen lett, og pakk den inn i plastfolie. La hvile kaldt i ca. 2 timer.
  2. Kjevle deigen ut mellom 2 lag bakepapir til den er ca. 3 cm tykk. Rull sammen deigen med papiret, og la hvile i kjøleskapet i 30 min.
  3. Rull ut deigen fra kjevlet, ta bort papiret. Legg deigen over 8 smurte, små paiformer, ca. 10 cm i diameter. Press ned deigen i formene, og la en bit henge ut over kantene. Legg en passende bit bakepapir i hver form. Fyll opp med tørkede, gule erter. La avkjøle i 30 min.
  4. Varm ovnen til 190 °, og stek paiene i 25 min. Ta bort papir, erter og overflødig deig. Stek i ytterligere 10 min. Avkjøl bunnene i formene.
  5. Senk varmen til 120 °.
  6. Rør sitronsaft og finrevet sitronskall med resten av ingrediensene til krem i en ildfast bolle. Varm opp 1 liter vann i en kasserolle, som er mindre enn bollen. Sett bollen med sitronkremen over det kokende vannet, og varm opp til 60–62 °. Sil massen i en annen bolle, og ta bort eventuelle luftbobler med en skje. Fordel kremen i paibunnene, de skal fylles helt opp til kanten. Stek paiene i 20–25 min. Kremen skal ikke bli varmere enn 70 °. Ta ut paiene selv om de virker løse. Avkjøles i formene på en rist.
  7. Øk ovnsvarmen til 250 °. Visp eggehvitene luftige. Tilsett 3–4 ss sukker, sitronsaft og salt, og visp til eggehvitene er nesten helt stive. Hell i resten av sukkeret, og visp marengsen helt stiv.
  8. Legg marengsen i en sprøytepose, og sprøyt ut små topper på paiene, de skal bli så godt som dekket. Sett inn i den varme ovnen, og stek i minst 8–10 min, eller til marengsen har fått fin farge.

LES OGSÅ: Ta sommerfesten til nye høyder med denne makronterten!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: