Sitronterte:

Sitronterte deluxe

Her gjelder det å smøre seg med tålmodighet, men resultatt er virkelig himmelsk.

SITRONTERTE: Å lage sitronterte krever litt tålmodighet, men det er absolutt ikke vanskelig. FOTO: Columbus Leth
SITRONTERTE: Å lage sitronterte krever litt tålmodighet, men det er absolutt ikke vanskelig. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Gourmet sitronterte

8 porsjoner

Sitronkrem:

  • saft og skallet av 3 sitroner
  • 1 1/2 dl kremfløte
  • 200 g sukker
  • 4 egg
  • 2 eggeplommer

Marengs:

  • 4 eggehviter
  • 150 g sukker (1 2/3 dl)
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 knivsodd salt

Tertebunn:

  • 150 g mykt smør
  • 250 g hvetemel
  • 80 g sukker (ca. 1 dl + 2 barneskjeer)
  • frøene fra 1 vaniljestang
  • revet skall av 1 sitron
  • 1/2 ts salt
  • 1 egg
  • gule erter til formene

Slik gjør du:

  1. Del smøret i terninger. Bland mel, sukker, vaniljefrø, sitronskall og salt. Tilsett smøret, og jobb sammen til en smuldrete masse. Bland i egget. Kna deigen lett, og pakk den inn i plastfolie. La hvile kaldt i ca. 2 timer.
  2. Kjevle deigen ut mellom 2 lag bakepapir til den er ca. 3 cm tykk. Rull sammen deigen med papiret, og la hvile i kjøleskapet i 30 min.
  3. Rull ut deigen fra kjevlet, ta bort papiret. Legg deigen over 8 smurte, små paiformer, ca. 10 cm i diameter. Press ned deigen i formene, og la en bit henge ut over kantene. Legg en passende bit bakepapir i hver form. Fyll opp med tørkede, gule erter. La avkjøle i 30 min.
  4. Varm ovnen til 190 °, og stek paiene i 25 min. Ta bort papir, erter og overflødig deig. Stek i ytterligere 10 min. Avkjøl bunnene i formene.
  5. Senk varmen til 120 °.
  6. Rør sitronsaft og finrevet sitronskall med resten av ingrediensene til krem i en ildfast bolle. Varm opp 1 liter vann i en kasserolle, som er mindre enn bollen. Sett bollen med sitronkremen over det kokende vannet, og varm opp til 60–62 °. Sil massen i en annen bolle, og ta bort eventuelle luftbobler med en skje. Fordel kremen i paibunnene, de skal fylles helt opp til kanten. Stek paiene i 20–25 min. Kremen skal ikke bli varmere enn 70 °. Ta ut paiene selv om de virker løse. Avkjøles i formene på en rist.
  7. Øk ovnsvarmen til 250 °. Visp eggehvitene luftige. Tilsett 3–4 ss sukker, sitronsaft og salt, og visp til eggehvitene er nesten helt stive. Hell i resten av sukkeret, og visp marengsen helt stiv.
  8. Legg marengsen i en sprøytepose, og sprøyt ut små topper på paiene, de skal bli så godt som dekket. Sett inn i den varme ovnen, og stek i minst 8–10 min, eller til marengsen har fått fin farge.

LES OGSÅ: Ta sommerfesten til nye høyder med denne makronterten!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer