Sjokoladeterte med bakte plommer og fikener

Denne kaken inneholder tre lag av pur nytelse
Tid: 40 minutter / Avkjøling, mørdeig: 2 timer / Avkjøling sjokoladeganache: Minst 3 timer / Baketid: 35 minutter / Antall personer: 10–12
Dette trenger du til grov mørdeig :
- 100 g mykt smør + litt til formen
- 60 g melis
- Korn av ½ vaniljestang
- 1 klype salt
- 1 egg
- 25 g mandelmel
- 25 g fullkornshvetemel
- 160 g hvetemel
- Rund terteform med løs bunn, 24–26 cm i diameter
- Tørkede bønner eller kikerter til bunnen
Sjokoladeganache:
- 250 g mørk sjokolade
- 3 ½ dl kremfløte
- 1 ss flytende honning
- 1 knivspiss salt
Bakte plommer og fikener:
- 3 friske fikener
- 3 plommer
- 50 g brun farin
Til servering:
- 1 ss usaltede pistasjnøtter
- God vaniljeis eller pisket krem
Slik gjør du:
- Mørdeig: Rør smør, melis, vaniljekorn og salt sammen. Rør egg i. Tilsett de tre typene mel. Rør forsiktig deigen sammen uten å elte for mye. Pakk deigen inn i husholdningsfilm. Sett kjølig i 60 min.
- Rull mørdeigen ut med en kakerulle på et meldrysset bord, og kle den smurte terteformen med deigen. Prikk bunnen med en gaffel, og trim kantene for overskuddsdeig. Sett tertebunnen i fryseren i minst en time.
- Sett ovnen på 180 °. Legg bakepapir over tertebunnen og fyll opp med tørkede bønner eller kikerter. Bak tertebunnen i ovnen i 10 minutter. Fjern bønner/kikerter og bakepapir, og stek bunnen gyllen i ovnen i ca. 10 minutter til. Sett formen til avkjøling på en rist. Ha tertebunnen ut av formen når den er helt avkjølt.
- Sjokoladeganache: Hakk sjokoladen grovt, og legg den i en bolle. Varm fløte og honning i en liten kjele til rett under kokepunktet. Hell fløteblandingen over sjokoladen, litt av gangen, og rør energisk i midten av blandingen til sjokoladen smelter, og sjokolade og fløte samler seg til en blank, ensartet masse. Krydre med en smule salt.
- Fordel sjokoladeganachen over den kalde tertebunnen, og sett i kjøleskapet i minst tre timer, til ganachen har satt seg. 6 Bakte plommer og fikener: Sett ovnen på 200 °. Skyll fikener og plommer, og skjær i fire deler. Legg dem i en ildfast form, og dryss over brun farin. Bak fruktene møre i ovnen i ca. 15 minutter. Anrett de helt avkjølte fruktene over terten, og drypp med litt av karamellen fra bunnen av formen.