Skam

SKAM-oppskriftene fansen vil elske

NAM! Evens eggerøre, Williams kakao og Nooras pannekaker!

SKAM-SUKSESS: I sesong 4, som er den siste og som sendes på nett-tv nå, er det Sana (Iman Meskini) som har hovedrollen. Her ser du også f.v. Chris (Ina Svenningsdal), Eva (Lisa Teige), Vilde (Ulrikke Falch) og Noora (Josefine Frida Pettersen).  Foto: NRK
SKAM-SUKSESS: I sesong 4, som er den siste og som sendes på nett-tv nå, er det Sana (Iman Meskini) som har hovedrollen. Her ser du også f.v. Chris (Ina Svenningsdal), Eva (Lisa Teige), Vilde (Ulrikke Falch) og Noora (Josefine Frida Pettersen). Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At «SKAM» har blitt en stor hit, er ikke akkurat noe nytt (visste du at kjedebutikken Weekday har laget egne «SKAM»-inspirerte t-skjorter?). Og det er ikke bare her hjemme at Sana, Noora, Eva, Chris, Vilde, og resten av ungdomsgjengen fra Hartvig Nissen skole, har blitt superpopulære. Serien har skapt like stort engasjement i utlandet, og på et tidspunkt var faktisk nesten hver tredje seer dansk, har Danmarks Radio tidligere skrevet. 

SKAM-KAKE: Bloggeren Linn Grubbström har laget skamkake.  Foto: Linn Grubbström - http://www.frokenkraesen.com/
SKAM-KAKE: Bloggeren Linn Grubbström har laget skamkake. Foto: Linn Grubbström - http://www.frokenkraesen.com/ Vis mer

Men det er ikke bare de personlige historiene, romantikken, de viktige temaene og dramaet i «SKAM» som har engasjert fansen (voksne, så vel som unge). Også matrettene servert har blitt populære, særlig eggerøren Even (inspirert av selveste Gordon Ramsay) lagde til Isak  etter å ha overnattet hos ham i sesong tre har falt i smak (oppskriften finner du her!)

Dansk-svenske Linn Grubbström, som står bak matbloggen Frk. Kræsen har til og med laget en egen «SKAM»-kake, i hyllest av serien, som har gått viralt på sosiale medier. 

-  Alle som har sett SKAM, synes kaken er fantastisk. De som ikke har sett SKAM, skjønner ingenting og synes at kaken er rar. Men det er en av de litt vanskeligere kakene på bloggen min, så man skal ha litt tålmodighet når man baker den, har Linn tidligere uttalt til Dagbladet Mat

LES OGSÅ: Hva betyr egentlig begrepet «SKAM»?

Williams kakao

«SKAM» har også servert oss mer enn eggerøre og kake opp gjennom sesongene. Husker du for eksempel ostesmørbrødet Even lagde til Isak da Isak var hjemme hos ham for første gang? Det med masse ufattelig sært krydder på?

WILLIAMS KAKAO: I sesong to lager William kakao til Noora etter en hjemmefest. Pretty romantic! Foto: NRK
WILLIAMS KAKAO: I sesong to lager William kakao til Noora etter en hjemmefest. Pretty romantic! Foto: NRK Vis mer

Eller hva med Williams kakao, som han lagde til Noora den romantiske kvelden da hun overnattet hos ham (riktignok med alle klærne på) for aller første gang?

Vi har sett gjennom episodene og samlet sammen de «beste» oppskriftene fra seriesuksessen. 

LES OGSÅ: - Nå vli jeg bli kjent som Thomas Hayes - ikke «SKAM»-William

Sesong 1: Nooras pannekaker
Disse serverer Noora til frokost i aller siste episode av sesong 1, etter at Vilde har drukket seg bevisstløs full på fest kvelden i forveien, og måtte hjelpes hjem av venninnene. Dagen etter våkner en skamfull Vilde – men venninnene er der til støtte, med ferske pannekaker og frokost, så koselig! 

Ingredienser/oppskrift: Siktet hvetemel (3 dl), 5 dl ekstra lett melk (kan erstattes med lett, skummet er dass),2-3 ss sukker, ½ ts salt, egg (4)Bland ingrediensene, stek med bremykt i panne. Server med blåbær, bringebærsyltetøy eller peanøttsmør. 

LES OGSÅ: Disse hotte gutta er igjen i «SKAM»

Sesong 2: Nooras potettortilla:
På hytteturen i sesong 2 tar Noora et indirekte oppgjør med Vildes spiseforstyrrelser, og får henne til å hjelpe henne med å lage middag. I dette tilfellet potettortillas. Når Vilde forteller at hun egenltig ikke spiser potet, fordi det er «usunt», holder Noora en lang tale om potetens helsebringende egenskaper, og hvordan denne gode gamle grønnsaksslageren inneholder næringsstoffer som er viktige og sunne for alle. 

Selv om vi ikke ser de endelige tortillasene, har vi tatt oss frihet i å lage dem ut fra ingrediensene de bruker i episoden (lyst til å prøve deg på søtpotet tortillas i stedet – se denne oppskriften)

POTETTORTILLA: Er en kjent tapas-klassiker og knallgodt!
POTETTORTILLA: Er en kjent tapas-klassiker og knallgodt! Vis mer

Ingredienser/oppskrift: Poteter (6 stk), paprika (i terninger), egg (6 stk), tomater (i terninger), salt og peper.  Skrell potetene og skjær dem i terninger. Stek potetterningene i olje til de er møre. Ha paprika og tomat (hakket opp) i panna. Visp egg med pepper og salt og hell potetene inn i blandingen. Rør godt. Hell alt over i stekepannen og ha på lokk. La de steke i cirka 20 minutter på svak temperatur. Del potetortillaen i terninger og server!

LES OGSÅ: Disse «SKAM»-navnene topper babystatistikken

Sesong 2: Williams kakao:
ALLE unge (og voksne ) kvinner ble betatt av William i denne sesongen, og det at han lagde Noora kakao da hun overnattet gjorde ham nok ikke mindre populær.  Noora må nemlig overnatte hos William etter en fest, etter at en småfull Eva stikker av med nøklene hennes. Alt Noora har lyst på da er kakao, og det lager selvfølgelig William, en e«ekstra mørk og kraftig kakao», selvfølgelig.. ;)

GORDON RAMSEYS HEMMELIGE EGGERØRETIPS: Er å ha i en dæsj rømme, som Even forteller Isak.  Foto: Shutterstock / Piyato
GORDON RAMSEYS HEMMELIGE EGGERØRETIPS: Er å ha i en dæsj rømme, som Even forteller Isak. Foto: Shutterstock / Piyato Vis mer

Ingredienser/oppskrift: 5 «strøkne» spiseskjeer med Freia bakekakao-pulver, 4-5 strøkne spiseskjeer med sukker. Lettmelk. Kok opp og server (gjerne med krem).

Sesong 3: Evens Eggerøre:
Even disker opp med eggerøre med «hemmelig» ingrediens når han sover over hos Isak. Og den «hemmelige» ingrediensen er (selvfølgelig) etter tips fra selveste kjendiskokk Gordon Ramsay - se oppskriften på Dagbladet Mat

Sesong 3: Evens ostesmørbrød: 
Even og Isak får tonen på skolen, såpass at Even spør om Isak vil være med ham hjem og høre på musikk og spise ostesmørbrød. Og det er her de noe utradisjonelle ostesmørbrødene (tenk svett Norvegia i kombinasjon med kanel) blir satt til livs. 

Ingredienser/oppskrift: Norvegia, grovbrød og ønsket krydder (i denne episoden er det: caribbean jerk barbeque, chili, rosmarin, ottagaldrar, kanel). Grilles i ovnen og serveres med ketsjup. 

ISAK OG EVEN: I sesong tre lager Even eggerøre a la Gordon Ramsey etter å ha overnattet hos Isak.  Foto: NRK
ISAK OG EVEN: I sesong tre lager Even eggerøre a la Gordon Ramsey etter å ha overnattet hos Isak. Foto: NRK Vis mer

 «Det er helt forferdelig! Det var så ille at det var godt på en måte», sier Isak, og vi kan vel alle være enige om det…

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer