Holdbarhet på mat

Slik blir slapp salat crispy igjen

Dette enkle tipset forlenger holdbarheten på salaten og vil spare deg for sløste kroner på å redusere matsvinn.

FORLENGER HOLDBARHETEN: Pakker du matvarene riktig, vil det har stor effekt på hvor godt de holder seg over tid. FOTO: NTB
FORLENGER HOLDBARHETEN: Pakker du matvarene riktig, vil det har stor effekt på hvor godt de holder seg over tid. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Når du tar ut rucola-posen av kjøleskapet og oppdager at den ikke lenger er sprø, salatbladene er blitt vasne eller spinatbladene våte, er det lett å hoppe til beslutningen om at deres glanstid er forbi, og bladene havner i matavfallet.

Mange av oss er ikke bevisste nok på alternativene. Hva med å prøve å forlenge holdbarheten? Vi nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder å kaste mat – en ulempe både for lommeboka og klimaet. Ved å forlenge matvarenes holdbarhet, bidrar vi til å redusere matsvinn.

Ved å bruke opp rester, grønnsaker som synger på siste verset, eller tørre brødskiver, vil vi også spare noen kroner her og der.

FRISKE OG FRISTENDE: Slik vil vi ha spinatbladene! FOTO: NTB
FRISKE OG FRISTENDE: Slik vil vi ha spinatbladene! FOTO: NTB Vis mer

Sosiale medier gir og gir

Med et univers av tips og triks i sosiale medier, har KK kommet over et enkelt råd som gjør at den åpnede posen med spinat, salat, rucola – eller hva det måtte være – holder seg frisk lengre.

Ved å legge et ark tørkepapir sammen med bladene i posen, vil holdbarheten forlenges. Ved å kunne brukes til flere måltider over en lengre periode, får du plutselig mer valuta for pengene du betalte for den.

Forklaringen er enkel; Tørkepapiret vil trekke til seg fuktigheten som ofte gjør at bladene blir vasne. Når tørkepapiret tar til seg fuktigheten som oppstår i posen, vil bladene holde seg sprø, friske og spiselige i enda flere dager.

Underverker for lommeboken

Kristoffer Tvilde har skrevet kokebok og driver TikTok-kontoen @krisslovesfood hvor han deler budsjettvennlige mattips, råd til reduksjon av matsvinn og gode oppskrifter. Han har selv testet metoden og bekrefter overfor KK at det har god effekt.

Matentusiasten anbefaler også å legge salaten i isbad i 30 minutter dersom den allerede har blitt «myk og dvask», noe han poengterer at virker for de fleste grønnsaker for at de skal bli like fine igjen.

– Det å kaste mat er det samme som å kaste penger i søpla. I tillegg er det bra for miljøet å spise opp maten vår, sier han og kommer med en oppfordring:

– Prøv å innføre en fast restemiddag i uka. Klarer familien det sparer man minimum 1000 kroner i måneden.

Som følge av interessen for dumpster diving, fikk Tvilde øynene opp for hvor mye mat han selv kastet. Han ble mer bevisst og begynte å spise opp maten som allerede var i kjøleskapet, og har testet ut metoder for å forlenge matvarers holdbarhet.

Disse enkle grepene gjorde det han kaller «underverker» for lommeboken, og derfor ønsker han å dele det med sine over 100 000 følgere, og ikke minst med KKs lesere.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer