Matsvinn:

Slik blir tørt brød ferskt i en fei

Lei av å kaste for mye brød? Her er flere supertriks for å unngå matsvinn.

MATSVINN: Når det kommer til å kaste brød og bakevarer er vi noen skikkelige skurker, men det finnes gode råd for hvordan å få brødet til å holde lenger eller hvordan man kan bruke restene. FOTO: NTB
MATSVINN: Når det kommer til å kaste brød og bakevarer er vi noen skikkelige skurker, men det finnes gode råd for hvordan å få brødet til å holde lenger eller hvordan man kan bruke restene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ingen hemmelighet at alt for mye mat går rett i søpla til tross for at det fortsatt er fullt spiselig- og når det kommer til å kaste brød er vi noen skikkelige skurker.

For ifølge forskersonen.no, kastet vi nordmenn nemlig så mye som 75 000 tonn brød og bakervarer i 2022. Selv om myndighetene, influensere og miljøorganisasjoner oppfordrer oss til å kaste mindre mat.
Det er kanskje likevel ikke så rart at brød er overflodsvare. De holder jo tross alt ikke så lenge, de kjøpes i store kvantum og vi liker de aller helst ferske.

Nytt av gammelt

På You tube-kanalen til MatPrat finner man en del videoer med gode tips og triks til hvordan redusere matsvinn.

Derfor kommer her et lite triks, som hvertfall undertegnede syntes var helt genialt.

Ikke kast tørt brød, men lag brødsmuler av det og bak nytt brød.

Ha brødsmulene av det gamle brødet i en bolle (ca. 250 gram) og tilsett 250 gram hvetemel, 1 teskje salt og 1/4 teskje tørrgjær.

Rør sammen, tilsett vann og juster etter tykkelsen og man slipper å elte deigen. La den derimot heve i 10-12 timer- for eksempel over natten.

Matprat anbefaler å dele deigen opp til rundstykker og steke dem på 200 grader i 30 minutter.

Koster og kaste

- I beregninger fra 2020 kommer det fram at over 48 prosent av det matsvinnet som kartlegges stammer fra forbrukerne, og det anslås at hver innbygger i Norge kaster 40,3 kilo mat hvert år, eller hver 10. bærepose.

Det sier daglig leder ved Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø til KK. Hun sier at hver nordmann i snitt kaster 7,3 kilo brød hver i året, ikke medregnet brødet som er med i storsynderen «måltidsrester».

Nordbø sier likevel at trenden sakte, men sikkert er i ferd med å snu og at folk, når de blir spurt, oppgir at de har mer fokus på å bruke opp maten.

Og det er bra, ikke bare for miljøet, men også for lommeboka som for mange har blitt noe skranten den siste (dyr)tiden. For det er litt å spare inn på å bli mer oppmerksom på hvor mye mat som går i søpla.

LES OGSÅ: Sånn gikk det da jeg skulle leve på 200 kroner på en uke

Nordbø forteller at NORSUS (Norsk institutt for bærekraftforskning) sammen med Matvett har regnet ut sparepotensialet hos norske husholdninger. De har kommet frem til:

Single kan spare kr 5 928 i året på ikke å kaste mat, - Par kan spare kr 7 520 i året på ikke å kaste mat - Familier kan spare kr 10 681 i året på ikke å kaste mat.

Til slutt har eksperten tre gode råd for å ikke gå i brødfella:

1. Planlegging

- Planlegg godt Det er vel den største, og kanskje litt kjedelige, nøkkelen til suksess. Er det noe som funker så er det å skrive en frokost- og matpakkeplan, og se hva som trengs. Hvor mye brød kommer vi til å spise denne uken? Husk å ta med handlelisten i butikken, og å følge den.

Tilhører du en liten eller singel husholdning, klarer du kanskje ikke å spise opp et helt brød før det blir dårlig. Kjenn deg selv og kjøp heller et «småbrød» som blir spist opp. Utvalget av porsjonsbakst er også blitt større og bedre. Det finnes noe som passer enhver husholdning.

2. Oppbevar maten riktig

- Brød bør oppbevares i romtemperatur i en lukket, ren brødboks eller plastikkpose for matoppbevaring. Å fryse ned brødet er også en praktisk og god måte å holde brødet fersk lengst mulig. Husk å merke når brødet ble frosset.

3. Spis opp restene

- Selv om man er flink til å oppbevare brødet riktig, skjer det innimellom at man ikke får spist opp brødet før det har blitt litt tørt. Men selv om brødet har blitt tørt, behøver det ikke bety at det bør kastes! Det finnes mengder av god mat man kan lage av tørre brødrester. Til og med retter som nesten er bedre med tørt brød enn ferskt!

- Gjør middagsgryten din mer spennende med curry-brødkrutonger eller lag en grønn brødsuppe. Eller hva med klassiske arme riddere av grovt brød?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer