Den norske jordbærsesongen er endelig her, og vi ser frem til jordbær med fløte, friske salater med søte jordbær i og en kurv med nyplukkede jordbær som vi kjøper med oss på vei til stranden.
Men det er jo ikke alltid at kurven blir spist opp de første dagene. Plutselig er bærene blitt dvaske og ikke særlig fristende lenger.
En tredjedel av all mat som produseres blir aldri spist, og mye av maten går rett i søpla – fordi det blant annet blir ødelagt eller ikke spist opp av ulike grunner. Å forlenge matvarers holdbarhet er både godt for kloden og lommeboka.
Av både bærekraftige og økonomiske hensyn er disse faktorene viktige for mange, og å redusere matsvinn kan gjøres med enkle grep.

Ned i vekt: - Sultfølelsen knekker meg alltid
Forlenge holdbarheten reduserer matsvinn
Det vet matinfluenser og kokebokforfatter Kristoffer Tvilde mye om.
– Det å kaste mat er det samme som å kaste penger i søpla. I tillegg er det bra for miljøet å spise opp maten vår, har han tidligere uttalt til KK i forbindelse med å forlenge varigheten på urter.
– Prøv å innføre en fast restemiddag i uka. Klarer familien det, sparer man minimum 1000 kroner i måneden, oppfordrer han.
Når det gjelder jordbær, har han nok et lite tips på lur.

Dette er skjærebrettets skjulte funksjon

Slik gjør du
– Tipset funker supert på stort sett alle bær, ikke bare jordbær. Spesielt bringebær og de amerikanske blåbærene, sier han.
Før bærene har blitt dårlige, skyller du dem i vann. Deretter blander du eddik og kaldt vann i en bolle, for så å vende bærene raskt i væsken.
Tvilde bruker 0,5 dl eddik (12 %) og 5 dl vann. For å unngå at eddiksmaken setter seg, skal de skylles veldig raskt, under minuttet.
Sil deretter av væsken og tørk bærene med et kjøkkenhåndkle, før du legger kjøkkenpapir i jordbærkurven – deretter bør du oppbevare kurven i kjøleskapet for lengst mulig holdbarhet.
– Jordbærene kan holde opp mot to uker i kjøleskapet. Men de blir som regel spist opp lenge før det, innrømmer han.
– Bare husk å tørk de godt av før de legges i kjøleskapet. Og gi de luft. Mange bær blir dårlige fordi de ligger med plastpose over i kjøleskapet, sier Tvilde til KK.

Derfor har krydderglassene riller i bunnen

Med dette trikset trenger du aldri å kaste urter igjen
