Jordbær holdbarhet

Slik får du jordbærene til å holde lenger

– Det å kaste mat er det samme som å kaste penger i søpla.

JORDBÆR HOLDBARHET: Jordbærsesongen nærmer seg, og vi har funnet et råd for å få dem til å holde lenger enn bare noen dager. FOTO: NTB
JORDBÆR HOLDBARHET: Jordbærsesongen nærmer seg, og vi har funnet et råd for å få dem til å holde lenger enn bare noen dager. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Den norske jordbærsesongen er endelig her, og vi ser frem til jordbær med fløte, friske salater med søte jordbær i og en kurv med nyplukkede jordbær som vi kjøper med oss på vei til stranden.

Men det er jo ikke alltid at kurven blir spist opp de første dagene. Plutselig er bærene blitt dvaske og ikke særlig fristende lenger.

En tredjedel av all mat som produseres blir aldri spist, og mye av maten går rett i søpla – fordi det blant annet blir ødelagt eller ikke spist opp av ulike grunner. Å forlenge matvarers holdbarhet er både godt for kloden og lommeboka.

Av både bærekraftige og økonomiske hensyn er disse faktorene viktige for mange, og å redusere matsvinn kan gjøres med enkle grep.

Forlenge holdbarheten reduserer matsvinn

Det vet matinfluenser og kokebokforfatter Kristoffer Tvilde mye om.

– Det å kaste mat er det samme som å kaste penger i søpla. I tillegg er det bra for miljøet å spise opp maten vår, har han tidligere uttalt til KK i forbindelse med å forlenge varigheten på urter.

– Prøv å innføre en fast restemiddag i uka. Klarer familien det, sparer man minimum 1000 kroner i måneden, oppfordrer han.

Når det gjelder jordbær, har han nok et lite tips på lur.

KONGEN AV SPARETIPS PÅ KJØKKENET: Kristoffer Tvilde driver Instagram-kontoen @krisslovesfood med over 100 000 følgere. Han har også gitt ut Sparekokeboken. FOTO: NTB
KONGEN AV SPARETIPS PÅ KJØKKENET: Kristoffer Tvilde driver Instagram-kontoen @krisslovesfood med over 100 000 følgere. Han har også gitt ut Sparekokeboken. FOTO: NTB Vis mer

Slik gjør du

– Tipset funker supert på stort sett alle bær, ikke bare jordbær. Spesielt bringebær og de amerikanske blåbærene, sier han.

Før bærene har blitt dårlige, skyller du dem i vann. Deretter blander du eddik og kaldt vann i en bolle, for så å vende bærene raskt i væsken.

Tvilde bruker 0,5 dl eddik (12 %) og 5 dl vann. For å unngå at eddiksmaken setter seg, skal de skylles veldig raskt, under minuttet.

Sil deretter av væsken og tørk bærene med et kjøkkenhåndkle, før du legger kjøkkenpapir i jordbærkurven – deretter bør du oppbevare kurven i kjøleskapet for lengst mulig holdbarhet.

– Jordbærene kan holde opp mot to uker i kjøleskapet. Men de blir som regel spist opp lenge før det, innrømmer han.

– Bare husk å tørk de godt av før de legges i kjøleskapet. Og gi de luft. Mange bær blir dårlige fordi de ligger med plastpose over i kjøleskapet, sier Tvilde til KK.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer