Skolestart:

Slik gir du barna en matpakke som faktisk blir spist

Den hektiske hverdagen er over oss igjen. Her en 6 tips som redder matpakken.

SKOLESTART: Det er mye som skal være i orden før første skoledag etter ferien. En god og næringsrik matpakke inkludert. FOTO: NTB
SKOLESTART: Det er mye som skal være i orden før første skoledag etter ferien. En god og næringsrik matpakke inkludert. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da er bobilen parkert, solkremtubene tomme og kontoen like så. Skole- og barnehagestart kommer for mange som julekvelden på gubben hvert år- rett etter feriens forhåpentligvis noe roligere tempo.

For mange barn er det deres første skoledag noensinne, og de små er nok spente og kanskje litt bekymret for det å skal slutte i barnehagen. Mange foreldre kan nok kjenne på at strammere økonomi gjør at de ikke har råd til å kjøpe nytt utstyr til hver august. Men mange foreldre bekymrer seg helt unødvendig, mener Mona Herskedal Fjelland, styrer i Espira Halsnøy Kloster Barnehage. Hun har tipsene klare.

En annen sentral del av det å begynne på skolen eller i barnehagen er dette med matpakker. Hva skal man sende med, hvor mye og vil det måle seg med det de andre foreldrene har snekret sammen. Vi har snakket med Helle Ørbeck, forfatter av boken "Helles kjøkken" der hun blant annet tar for seg matpakker. Helle Ørbeck er ganske god på nistemat. Og hun har gitt oss noen enkle, men velsmakende og mettende råd.

BOKAKTUELL: Helle Ørbeck er i disse dager aktuell med boka "Helles kjøkken" der hun viser enkle, gode og rimelige oppskrifter. Her er hun sammen med sine to døtre på 13 og tre år. FOTO: Gry Traaen/Bonnier forlag
BOKAKTUELL: Helle Ørbeck er i disse dager aktuell med boka "Helles kjøkken" der hun viser enkle, gode og rimelige oppskrifter. Her er hun sammen med sine to døtre på 13 og tre år. FOTO: Gry Traaen/Bonnier forlag Vis mer

1. Alternativ til brødskiver

- Mitt første barn var ikke noe glad i brødskiver og nektet å spise det. Så da måtte jeg finne andre alternativer. Lompewraps med smør, gulost og skinke ble løsningen da min eldste datter gikk i barnehagen og ikke ville ha brødskiver i matpakka, forteller hun.

Helle ble selv aleneforsørgende i en alder av 20 år, samtidig som hun studerte. Derfor ble det viktig for henne at maten hun lagde skulle være både sunn, rimelig og enkel, men samtidig smake digg.

- Et annet alternativ er middagsrester i matpakka. Fiskekaker eller kjøttkaker i biter eller staver, alt etter hvor stort barnet er. Da kan man legge lompe eller brødskive ved siden av, sier hun og peker på det at noen barn er veldig opptatt av å vite nøyaktig hva som er i det de spiser.

2. Gjør det sammen

Mange barn er skeptisk til mat, spesielt hvis de ikke vet helt hva som er i det. Derfor kan det være lurt å lære barna å lage matpakken selv eller la de være med det. Helle mener at mestringsfølelsen det gir kan smitte over på barnets lyst til å spise matpakka. Dessuten kan det også være en morsom ting å gjøre sammen, og på sikt er det lettere om barna greier å smøre matpakken selv.

3. Dagen før

Dette trikset er i alle fall like gammelt som undertegnede. Men fortsatt godt. Nemlig det å lage matpakken dagen i forveien. Bruk brød og pålegg som ikke blir tørt over natten og legg nisten i kjøleskapet ferdig pakket. Utrolig deilig å slippe å stresse med det om morgenen, spesielt hvis man skulle være så uheldig å være litt sent ute. Sender man med middagsrester er det i alle fall lettvint å "bokse" maten ferdig kvelden før.

4. Planlegg i forkant

Har man tid og lyst er det å planlegge for flere dager fremover en lur strategi.

- Bak for eksempel en mengde med ost og skinke-horn som du fryser ned. Før skolen tar du opp av fryseren og sender med i matpakken. Hornene tiner i løpet av dagen og er ferske og klare til å spises til lunsj, sier Helle.

Mange av Helle Ørbecks oppskrifter er å finne i boka «Helles kjøkken» eller på hennes Instagram. Hun har også en deilig oppskrift på pizzasnurrer, som garantert piffer opp en traust torsdagslunsj:

5. Hvis matpakka blir med hjem

- Jeg har også opplevd at maten blir med hjem igjen, så jeg tenker det er viktig å ikke stresse seg opp over det. Barn spiser brødskivene sine hvis de blir sultne. Men hvis det skjer igjen og igjen, kan man gjøre endringer, forteller Helle.

Da med tanke på å rett og slett variere litt i hva som blir med i boksen til lunsj. Hun anbefaler uansett at en matpakke bør bestå av både grønnsaker og en frukt. For eksempel eple og gulrot eller agurk og druer. Samt protein eller karbohydrat-kilden, altså brødskivene, pannekakene, vaflene, kjøttkakene, lefsene eller hva det skulle være. Mulighetene er mange og mange er enkle.

VARIERT OG FARGERIK: Dette er et eksempel på hva Helle Ørbeck inkluderer i matpakka til sine barn. FOTO: Privat.
VARIERT OG FARGERIK: Dette er et eksempel på hva Helle Ørbeck inkluderer i matpakka til sine barn. FOTO: Privat. Vis mer

6. Ikke send med dette

Pasta- eller risrester som har stått ute i romtemperatur noen timer før det ble satt inn i kjøleskap bør i søppelboksen- ikke i matboksen. Grunnen til det er at det i pasta og ris, selv om det er kokt, i romtemperatur vil danne seg giftstoffer som i verste fall er dødelig.

LES OGSÅ: Matforgiftning: Dette må du vite for å unngå å bli syk av ris- og pastarestene

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer