Bakst

Slik gjør du baksten sunnere

Gode tips til deg som vil bli flinkere til å spise «5 om dagen».

LUR INN GRØNNSAKENE: Litt grønnsaker i baksten gjør det med en gang mye sunnere. Foto: Fotolia
LUR INN GRØNNSAKENE: Litt grønnsaker i baksten gjør det med en gang mye sunnere. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med å få i deg nok grønnsaker i løpet av dagen?

Ifølge de nasjonale kostholdsrådene skal du spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, hvor grønnsaker og frukt bør inngå i alle dagens måltider.

- For å øke inntaket av grønnsaker er det først og fremst lurt å ha det tilgjengelig. Ikke tenk at du skal oppnå å spise «5 om dagen» med én gang hvis du i utgangspunktet er dårlig på å spise frukt og grønnsaker, råder Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no, til KK.no.

LES OGSÅ: Juice teller ikke som fem om dagen

Serveringsklare «5 om dagen»

SMART: Ernæringsfysiolog Camilla Andersen håper det ikke er lenge til vi ser lignende bokser med serveringsklare fem om dagen. Det tror hun vil gjøre det lettere for folk. Foto: Illustrasjonsbilde: Fotolia
SMART: Ernæringsfysiolog Camilla Andersen håper det ikke er lenge til vi ser lignende bokser med serveringsklare fem om dagen. Det tror hun vil gjøre det lettere for folk. Foto: Illustrasjonsbilde: Fotolia Vis mer

Det er ikke bare nordmenn som sliter med å få i seg «5 om dagen». Nylig ble det kjent at den britiske matvaregiganten Tesco vil gjøre det lettere for kundene sine å klare dagsmålet.

Nå får de nemlig kjøpt fat med ferdigoppkuttede frukt og grønnsaker, som skal være nok til å dekke dagsbehovet, ifølge Fruitnet.com

Det synes Andersen er kjempelurt.

- Jeg håper det ikke er lenge til vi ser dette i Norske butikker! Men inntil det skjer: Sett sammen din «5 om dagen» selv og fordel dosen utover dagen, råder hun.

LES OGSÅ: Fem om dagen er ikke nok!

Ha enkle mål

Andersen mener det er lurt å ta ett skritt av gangen og ha enkle mål som å spise én gulrot for dagen.

- Start med agurk på brødskiven eller salat ved siden av pizzaen i tillegg, og øk gradvis. Da slipper oppgaven å bli så uoverkommelig at du bare gir opp, råder hun.

Du kan med fordel piffe opp den klassiske helgematen med litt grønt.

- Dette med salat ved siden av pizza er det mange som ikke er vant til. Til dere: Prøv det! Salaten trenger ikke være komplisert. Ta det du har. Klarer du å dekke halve tallerken med salat og andre halvdelen med mat, er det en super fordeling. Du vil spare kalorier også ved å gi grønnsakene mer plass, foreslår Andersen.

LES OGSÅ: Slik fikser du fem om dagen

Lurt å ha grønnsaker i baksten

En  annen enkel måte å få i seg grønnsaker på er å putte det i hjemmebaksten. På denne måten kan du kose deg litt ekstra, da grønnsakene er med på å gjøre det litt sunnere.

Putter du revne grønnsaker i deigen, blir resultatet garantert saftig, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt. De anbefaler å bruke følgende grønnsaker i baksten:

PIZZAEN MANGLER NOE: Salat, selvfølgelig! Foto: Fotolia
PIZZAEN MANGLER NOE: Salat, selvfølgelig! Foto: Fotolia Vis mer
 • Squash
 • Poteter
 • Sitron
 • Krydderurter
 • Appelsin
 • Gresskar
 • Kålrot
 • Sellerirot
 • Gulrøtter


- Å «lure» grønnsaker i maten er jo også en fin måte å få i seg mer grønnsaker på, som revne gulrøtter sammen med karbonadedeigen når du lager lasagne. Eller hva med å prøve en vegetarlasagne med aubergine som pastaplater? tipser Andersen.

- Lurer vi bare oss selv ved å tro at gulrotkake er sunt?

- At det er revne gulrøtter i gulrotkake gjør ikke akkurat kaken til helsekost, fordi det ellers er en del sukker og lyst mel i den, men for all del - gulrotkake kommer jo bedre ut enn en tilsvarende kake uten gulrøtter! Men kake er kake, påpeker hun.

Visste du at du kan bruke grønnsaker i vaffelrøra? Grønnsaksvafler er en smart idé hvis du sliter med å få i deg de obligatoriske «fem om dagen».

LES OGSÅ: Tre grønnsaker du alltid bør velge

Sunnere muffins

FORTSATT USUNT: Gulrotkake er fortsatt en kake, men litt gulrot er bedre enn ingen gulrot, mener ernæringsfysiologen. Foto: Fotolia
FORTSATT USUNT: Gulrotkake er fortsatt en kake, men litt gulrot er bedre enn ingen gulrot, mener ernæringsfysiologen. Foto: Fotolia Vis mer

Frukt.no har flere oppskrifter på hvordan du lurer inn grønnsaker i baksten. Slik kan du eksempelvis få inn squash i muffinsene:

Oppskrift på urtemuffins med squash:
Ingredienser

1 stk rødløk
1 stk grønn squash
4 stk egg
1 beger kesam original, 8 %
4 dl hvetemel
2 dl sammalt hvete, grov
2 ss solsikkeolje
3 ts bakepulver
50 g revet hvitost
2 ss finhakket frisk dill
2 ss finhakket frisk estragon
2 ss finhakket frisk basilikum

Fremgangsmåte
Riv squash på rivjern. Legg den i et dørslag. Strø på salt og la den stå og dryppe av i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 200°C.

Skrell og finhakk løk. Klem væsken ut av squashen og legg den på et papirhåndkle.

Visp sammen egg og kesam. Bland i mel og bakepulver.

Bland deretter i løk, urter, squash og ost og legg røren i smurte muffinsformer.

Stek muffinsene i ovnen i 20-25 minutter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer