VAKKER, VELSMAKENDE OG GRISETE: Hvordan kutter man opp denne deilige frukten uten at kjøkkenet må males om etterpå? FOTO: NTB Scanpix
VAKKER, VELSMAKENDE OG GRISETE: Hvordan kutter man opp denne deilige frukten uten at kjøkkenet må males om etterpå? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Granateple

Slik håndterer du granateple - uten «blodspor»

Her er løsningene på alle dine granatepleproblemer - ever!

Publisert

Vi elsker den friske, syrlige smaken av granateple som hever en hver salat eller pizza opp til uante kulinariske høyder. Slik Jerry Seinfeld oppdaget at kanel alltid var «den hemmelige ingrediensen» i alt som smaker godt («It should be at every dinner table alongside with salt and pepper»), har vi det med granateplet.

GRANATEPLE PÅ PIZZA: Har du prøvd det? Foto: Scanpix
GRANATEPLE PÅ PIZZA: Har du prøvd det? Foto: Scanpix Vis mer

Denne nydelige frukten har for øvrig lite til felles med epler. Utenpå har den et hardt, tørt skall, og på innsiden er frukten delt opp i seks rom som inneholder om lag 600 små frø, omgitt av et saftig, syrlig og velsmakende fruktkjøtt.

Å få ut disse 600 frøene er utfordringen, eller la oss være ærlige her: problemet. For det krever en viss grad av øvelse å håndtere denne frukten, uten å ende opp med rød saftsprut på kjøkkenbenk, vegger - ja faktisk også tak.

Så hvordan kan vi gjøre dette enklest mulig? En rask rundspørring på kontoret viser at det finnes en rekke metoder for å håndtere denne frukten.

- Jeg har lært meg et triks der jeg ruller granateplet litt hardt mot kjøkkenbenken noen ganger først, slik at frøene løsner litt lettere, sier Malin Gaden.

- Jeg snitter skallet opp i fire seksjoner, før jeg putter granateplet inn i en frysepose. Så røsker jeg eplet fra hverandre og graver ut frøene - alt mens det er inni posen. Da slipper jeg alt sølet, sier Ronja Rognmo.

Andre redaksjonsmedlemmer (som ønsker å forbli anonyme) har fortalt at de ved flere anledninger har endt opp med å dele opp granateplet i dusjen for å skåne hvit kjøkkeninnredning, i tillegg til at flere har opplevd å våkne opp etter ivrig drinkpreparering dagen før, og tenkt at de må male om.

Men det finnes altså råd - her er en teknikk som ikke kan gå galt:

Slik renser du granateple uten søl

Alt du trenger er en kniv, en bolle, og en stor tresleiv eller et annet redskap. Slik gjør du:

Dersom du trenger å få det visualisert har du en kjapp video som viser «dunke med tresleiv»-teknikken her:

Dersom du mot formodning ikke har en anelse om hva du skal bruke granateple til, kan vi nevne at den egner seg supert som dryss over pizza, i salater, som tilbehør til fisk og til «alt med ost».

Prøv også denne oppskriften:

Stekt kylling med granateple, mynte, sitron og spisskummen

4–6 personer, avhengig av kyllingens vekt

Slik gjør du:

Legg kyllingen i en ildfast form. Skjær granateplet i to og bank kjernene ut ved å kakke på skallet med en skje.

Legg kjernene i en skål sammen med mynte, saft og finrevet skall av sitronen, spisskummen, olivenolje, salt og pepper, og rør godt sammen til marinade. Hell marinaden over kyllingen og gni den godt inn i skinnet.

Sett kyllingen i forvarmet ovn på 180°, og steg i 60–70 minutter, til den har fått en flott gyllen overflate og sprøtt skinn. Ta kyllingen ut av ovnen og la den hvile i 10 minutter før du skjærer den i mindre stykker.

LES OGSÅ: Fem deilige oppskrifter med granateple

Ifølge Bama er dette det du skal tenke på når du skal kjøpe granatepler: Plukk de største granateplene, for de inneholder mest fruktsaft. Frukten skal kjennes tung i forhold til størrelsen. Skallet skal være hardt og ha frisk rød farge. Brune rustflekker på skallet betyr ikke at frukten er dårlig, bare at den er skikkelig moden. Granateple oppbevares helst i 8-10 grader, men kan også fint klare seg i romtemperatur.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer