Flaskegresskar fylt med sopp
4 personer
Tid: 35 min
Ovnstid: I alt 1 time og 35 min
Ingredienser
1 flaskegresskar
2 løk
2 fedd hvitløk
500 g sjampinjong
200 g østerssopp
2 ss olivenolje
1 håndfull frisk timian
salt og pepper
100 g hasselnøttkjerner
1 dl rasp ufarget hyssing
1. Skru ovnen på 200° varmluft. Del flaskegresskaret på langs, og fjern kjernene med en skje.
2. Legg de to gresskarhalvdelene med skallet opp på en bakeplate kledd med bakepapir, og stek dem i ovnen i 45 minutter. Avkjøl lett. 3. Skrell løk og hvitløk. Skjær løkene i båter, og la hvitløkfeddene være hele. Rens all soppen, og skjær dem i grove skiver. Vend løk, hvitløk og sopp i olje, timian, salt og pepper, og fordel i et jevnt lag på en bakeplate kledd med bakepapir.
4. Stek soppblandingen i ovnen i 25 minutter, til væsken fra soppene er fordampet og de begynner å bli gylne.
5. Fordel hasselnøtter på en bakeplate kledd med bakepapir, og varm dem i ovnen i 5 minutter. Gni deretter av skallet fra hasselnøttene i et rent kjøkkenhåndkle.
6. Løsne og spa forsiktig ut det stekte, møre gresskarkjøttet fra skallet, men la ca. 1 cm av det være igjen.
7. Bland gresskarkjøtt, sopp, løk, ristede hasselnøtter og brødrasp i en food processor til det blir en grov farse. Krydre med salt og pepper.
8. Fyll soppfarsen i begge gresskarskallene, og legg forsiktig den ene oppå den andre. Snør igjen de to halvdelene med hyssing. Stek det fylte gresskaret i ovnen i 20 minutter.


Deilig hjemmelaget konfekt
Rødkålsalat med granateple og aprikos
4 personer
Tid: 15 min
Annonsørinnhold
LYKO
Du påfører vel ikke parfyme her?(Det har dessverre vi gjort!)
i samarbeid med LYKOIngredienser
1 rødkål
½ granateple
10 tørkede aprikoser
50 g pekannøtter
1 dl tørkede tranebær
Sennepsdressing
1 usprøytet appelsin
3 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
1 ts honning
1 ts dijonsennep
salt og pepper
1. Sennepsdressing: Riv skallet, og press ut saften av appelsinen. Rør skall og saft til en dressing sammen med resten av ingrediensene.
2. Skjær rødkålen fint, gjerne med en mandolin. Vend sennepsdressingen i rødkålen i en bolle.
3. Bank ut kjernene fra granateplet. Skjær aprikosene i skiver.
4. Rist pekannøtter lett på en tørr panne, og hakk dem grovt.
5. Vend granateplekjerner, aprikoser, tranebær og pekannøtter i rødkålsalaten, og server.

Linsestek med valnøtter i filodeig
4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 30 min
Ingredienser
150 g tørkede, brune linser
1 stor løk
3 fedd hvitløk
250 g sjampinjonger
2 ss olivenolje til steking
2 ss soyasaus
1 håndfull salvie
100 g valnøttkjerner
1 dl brødrasp
salt og pepper
1 ark filodeig
1. Kok linsene møre, og la dem renne av i en sikt. Skrell og hakk løk og hvitløk. Rens og hakk sjampinjonger.
2. Stek løk og sopp i olivenolje på en panne til soppene begynner å bli gylne.
3. Kjør soppblandingen til en grov mos i en food processor sammen med kokte linser, soyasaus og salvie.
4. Rist valnøttene lett på pannen, og vend dem i farsen sammen med brødrasp. Smak til med salt og pepper.
5. Skru ovnen på 175°. Pakk ut filodeigen, og legg 4 lag filodeig på en bakeplate kledd med bakepapir.
6. Fordel linsefarsen på midten av deigstykkene, og form farsen til et brød. Pakk filodeigen rundt «brødet», og vend forsiktig på «steken» slik at skjøten på deigen vender ned.
7. Pensle overflaten av filodeigen med olivenolje, og stek linsesteken i ovnen i 30 minutter.

Vegansk brun saus med rødvin
4 personer
Tid: 10 min
Ingredienser
1 løk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje til steking
2 ss brunt sukker
1 ts dijonsennep
1 ts tørket timian
4 dl rødvin
4 laurbærblader
2 ts maisenna
2 dl soyafløte
2 ts soyasaus
sukkerkulør
salt og pepper
1. Skrell og hakk løk fint. Rens og press hvitløk. Stek løk og hvitløk i en kjele til det begynner å bli gyllent. Tilsett sukker, sennep og timian, og vend rundt.
2. Hell rødvin i kjelen, og tilsett laurbærblader. La sausen småputre under lokk i 10 minutter. Fisk opp laurbærbladene.
3. Rør maisenna ut i litt vann i en kopp, og rør det i sausen. Tilsett soyafløte og soyasaus. Kok opp sausen, og la den koke inn til den får ønsket konsistens.
4. Gi sausen farge med litt sukkerkulør. Smak til med salt og pepper.

5 gode gløgger du kanskje ikke har prøvd før

Julekrydrete quinoa-kaker
4 personer
Tid: 20 min
Ingredienser
125 g quinoa
1 løk
2 egg
4 ss hvetemel
½ ts malt allehånde
½ friskrevet muskatnøtt
½ ts malt ingefær
salt og pepper
1 ss smør til steking
1 ss olivenolje til steking
1. Kok quinoa etter anvisning på pakken. Skrell og hakk løk, og bland det med quinoa og egg i en skål.
2. Tilsett mel, allehånde, muskatnøtt, ingefær, salt og pepper.
3. Rør farsen sammen, og form den til kaker. Stek dem gylne og faste i smør og olje i en panne.

Fennikelslaw med eple og kasjudressing
4 personer
Tid: 15 min
Kasjunøtter i bløtt: 30 min
Ingredienser
2 fennikler
2 epler
Kasjudressing
50 g kasjunøtter
1 fedd hvitløk
½ sitron
1 ts dijonsennep
1 ts flaksalt
pepper
1 dl vann
1. Kasjudressing: Hell kokende vann over kasjunøttene så det dekker, og la det stå i 30 minutter.
2. Sil vannet av kasjunøttene, og bland dem sammen med hvitløk, friskpresset sitronsaft, sennep, salt og pepper i en food processor.
3. Tilsett vann, litt om gangen, til dressingen får en glatt, kremete og flytende konsistens. Smak til.
4. Skjær fennikelen i helt fine skiver på langs. Skyll og skjær epler i papirtynne skiver uten kjernehus.
5. Bland fennikel og eple i en skål, og vend i dressingen.
