Vegetar julemat

Slik kan du lage julemiddagen helt uten kjøtt

Her har du seks deilige oppskrifter.

FOTO: Winnie Methmann
FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Flaskegresskar fylt med sopp

4 personer
Tid: 35 min
Ovnstid: I alt 1 time og 35 min

Ingredienser
1 flaskegresskar
2 løk
2 fedd hvitløk
500 g sjampinjong
200 g østerssopp
2 ss olivenolje
1 håndfull frisk timian
salt og pepper
100 g hasselnøttkjerner
1 dl rasp ufarget hyssing

1. Skru ovnen på 200° varmluft. Del flaskegresskaret på langs, og fjern kjernene med en skje.
2. Legg de to gresskarhalvdelene med skallet opp på en bakeplate kledd med bakepapir, og stek dem i ovnen i 45 minutter. Avkjøl lett. 3. Skrell løk og hvitløk. Skjær løkene i båter, og la hvitløkfeddene være hele. Rens all soppen, og skjær dem i grove skiver. Vend løk, hvitløk og sopp i olje, timian, salt og pepper, og fordel i et jevnt lag på en bakeplate kledd med bakepapir.
4. Stek soppblandingen i ovnen i 25 minutter, til væsken fra soppene er fordampet og de begynner å bli gylne.
5. Fordel hasselnøtter på en bakeplate kledd med bakepapir, og varm dem i ovnen i 5 minutter. Gni deretter av skallet fra hasselnøttene i et rent kjøkkenhåndkle.
6. Løsne og spa forsiktig ut det stekte, møre gresskarkjøttet fra skallet, men la ca. 1 cm av det være igjen.
7. Bland gresskarkjøtt, sopp, løk, ristede hasselnøtter og brødrasp i en food processor til det blir en grov farse. Krydre med salt og pepper.
8. Fyll soppfarsen i begge gresskarskallene, og legg forsiktig den ene oppå den andre. Snør igjen de to halvdelene med hyssing. Stek det fylte gresskaret i ovnen i 20 minutter.

FOTO: Winnie Methmann
FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Rødkålsalat med granateple og aprikos

4 personer
Tid: 15 min

Ingredienser
1 rødkål
½ granateple
10 tørkede aprikoser
50 g pekannøtter
1 dl tørkede tranebær

Sennepsdressing
1 usprøytet appelsin
3 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
1 ts honning
1 ts dijonsennep
salt og pepper

1. Sennepsdressing: Riv skallet, og press ut saften av appelsinen. Rør skall og saft til en dressing sammen med resten av ingrediensene.
2. Skjær rødkålen fint, gjerne med en mandolin. Vend sennepsdressingen i rødkålen i en bolle.
3. Bank ut kjernene fra granateplet. Skjær aprikosene i skiver.
4. Rist pekannøtter lett på en tørr panne, og hakk dem grovt.
5. Vend granateplekjerner, aprikoser, tranebær og pekannøtter i rødkålsalaten, og server.

Den friske rødkålsalaten er et knasende sprøtt bidrag til en vegetarisk julemiddag, og lyser flott opp på bordet. FOTO: Winnie Methmann
Den friske rødkålsalaten er et knasende sprøtt bidrag til en vegetarisk julemiddag, og lyser flott opp på bordet. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Linsestek med valnøtter i filodeig

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 30 min

Ingredienser
150 g tørkede, brune linser
1 stor løk
3 fedd hvitløk
250 g sjampinjonger
2 ss olivenolje til steking
2 ss soyasaus
1 håndfull salvie
100 g valnøttkjerner
1 dl brødrasp
salt og pepper
1 ark filodeig

1. Kok linsene møre, og la dem renne av i en sikt. Skrell og hakk løk og hvitløk. Rens og hakk sjampinjonger.
2. Stek løk og sopp i olivenolje på en panne til soppene begynner å bli gylne.
3. Kjør soppblandingen til en grov mos i en food processor sammen med kokte linser, soyasaus og salvie.
4. Rist valnøttene lett på pannen, og vend dem i farsen sammen med brødrasp. Smak til med salt og pepper.
5. Skru ovnen på 175°. Pakk ut filodeigen, og legg 4 lag filodeig på en bakeplate kledd med bakepapir.
6. Fordel linsefarsen på midten av deigstykkene, og form farsen til et brød. Pakk filodeigen rundt «brødet», og vend forsiktig på «steken» slik at skjøten på deigen vender ned.
7. Pensle overflaten av filodeigen med olivenolje, og stek linsesteken i ovnen i 30 minutter.

Linsesteken er et spennende kjøttfritt alternativ til den tradisjonelle julemiddagen. Soppen sørger for en fyldig umami-smak. Tips! Du kan nøye deg med å hakke ingrediensene i stedet for å mose dem i en food processor – så får du en linsestek med mer struktur. FOTO: Winnie Methmann
Linsesteken er et spennende kjøttfritt alternativ til den tradisjonelle julemiddagen. Soppen sørger for en fyldig umami-smak. Tips! Du kan nøye deg med å hakke ingrediensene i stedet for å mose dem i en food processor – så får du en linsestek med mer struktur. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Vegansk brun saus med rødvin

4 personer
Tid: 10 min

Ingredienser
1 løk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje til steking
2 ss brunt sukker
1 ts dijonsennep
1 ts tørket timian
4 dl rødvin
4 laurbærblader
2 ts maisenna
2 dl soyafløte
2 ts soyasaus
sukkerkulør
salt og pepper

1. Skrell og hakk løk fint. Rens og press hvitløk. Stek løk og hvitløk i en kjele til det begynner å bli gyllent. Tilsett sukker, sennep og timian, og vend rundt.
2. Hell rødvin i kjelen, og tilsett laurbærblader. La sausen småputre under lokk i 10 minutter. Fisk opp laurbærbladene.
3. Rør maisenna ut i litt vann i en kopp, og rør det i sausen. Tilsett soyafløte og soyasaus. Kok opp sausen, og la den koke inn til den får ønsket konsistens.
4. Gi sausen farge med litt sukkerkulør. Smak til med salt og pepper.

Med soyafløte kan du tykne sausen helt uten bruk av melk eller fløte, så du holder den helt vegansk. Tips! Soyafløte, f.eks., av merket Alpro, er et plantebasert alternativ til fløte og kumelk. FOTO: Winnie Methmann
Med soyafløte kan du tykne sausen helt uten bruk av melk eller fløte, så du holder den helt vegansk. Tips! Soyafløte, f.eks., av merket Alpro, er et plantebasert alternativ til fløte og kumelk. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Julekrydrete quinoa-kaker

4 personer
Tid: 20 min

Ingredienser
125 g quinoa
1 løk
2 egg
4 ss hvetemel
½ ts malt allehånde
½ friskrevet muskatnøtt
½ ts malt ingefær
salt og pepper
1 ss smør til steking
1 ss olivenolje til steking

1. Kok quinoa etter anvisning på pakken. Skrell og hakk løk, og bland det med quinoa og egg i en skål.
2. Tilsett mel, allehånde, muskatnøtt, ingefær, salt og pepper.
3. Rør farsen sammen, og form den til kaker. Stek dem gylne og faste i smør og olje i en panne.

Quinoaen gir farsen en god konsistens, og krydderne sikrer en deilig, velkjent julesmak. Tips! Julekrydderne kan erstattes med 50 g tørkede tranebær, en håndfull pistasjnøtter og litt timian. FOTO: Winnie Methmann
Quinoaen gir farsen en god konsistens, og krydderne sikrer en deilig, velkjent julesmak. Tips! Julekrydderne kan erstattes med 50 g tørkede tranebær, en håndfull pistasjnøtter og litt timian. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fennikelslaw med eple og kasjudressing

4 personer
Tid: 15 min
Kasjunøtter i bløtt: 30 min

Ingredienser
2 fennikler
2 epler

Kasjudressing
50 g kasjunøtter
1 fedd hvitløk
½ sitron
1 ts dijonsennep
1 ts flaksalt
pepper
1 dl vann

1. Kasjudressing: Hell kokende vann over kasjunøttene så det dekker, og la det stå i 30 minutter.
2. Sil vannet av kasjunøttene, og bland dem sammen med hvitløk, friskpresset sitronsaft, sennep, salt og pepper i en food processor.
3. Tilsett vann, litt om gangen, til dressingen får en glatt, kremete og flytende konsistens. Smak til.
4. Skjær fennikelen i helt fine skiver på langs. Skyll og skjær epler i papirtynne skiver uten kjernehus.
5. Bland fennikel og eple i en skål, og vend i dressingen.

Fennikelslaw er en uventet gjest på julebordet, men passer smaksmessig godt til de vegetariske «stekene». FOTO: Winnie Methmann
Fennikelslaw er en uventet gjest på julebordet, men passer smaksmessig godt til de vegetariske «stekene». FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer