Kutte løk

Slik kutter du løk uten å gråte

Disse geniale tipsene er enklere enn du tror!

KUTTE LØK: Hvis du vil kutte løk uten å gråte, finnes det heldigvis flere enkle og gode tips som du kan prøve. FOTO: NTB
KUTTE LØK: Hvis du vil kutte løk uten å gråte, finnes det heldigvis flere enkle og gode tips som du kan prøve. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Har du noen gang lurt på hvorfor du ofte gråter når du kutter løk?

Det svir i øynene, tårene triller og det blir rett og slett litt ubehagelig. Det er ikke uvanlig å kvie seg for å kutte løk på grunn av den kroppslige reaksjonen mange får, og det kan være fristende å finne frem både skibriller eller heldekkende maske.

Men hva er grunnen til at løk gir en slik reaksjon?

Det skyldes rett og slett at når du kutter i løken så frigjør du så mye gass og væske, at det begynner å svi i øynene. Noen ganger merker du det knapt, mens andre ganger står du der og strigråter.

Hvis du har en sløv kniv og dårlig teknikk, og presser ned løken, frigjør den enda mer væske.

Så er det mulig å unngå gråt når du kutter løk? Ifølge norske eksperter finnes det heldigvis flere tips du kan prøve.

IKKE NØDVENDIG: Frister det å bruke maske eller skibriller når du skal kutte løk? Det er heldigvis ikke nødvendig.
IKKE NØDVENDIG: Frister det å bruke maske eller skibriller når du skal kutte løk? Det er heldigvis ikke nødvendig. Vis mer

Hjelper å fryse ned løken

- Hvis du vil kutte løk uten å gråte, så skal det visst hjelpe å fryse løken før du kutter den. Men det er en tidkrevende prosess for å kutte en løk eller to, da den først må fryses og så tines igjen, noe de fleste ikke har tid til i en travel hverdag.

Det sier Olav Stene, som er kokk for Godtlevert, til KK.

Han sier at et annet tips som kan hjelpe litt er å rense løken, kutte den i to og la den ligge i vann et par minutter før du kutter den.

- Men jeg synes uansett det beste er å kutte med en skarp kniv og ikke bøye seg over fjøla når du kutter. Med en skarp kniv avgir ikke løken så mye gass og væske, og står du oppreist er det større avstand fra løken til ansiktet, råder Stene.

KUTT UTEN Å GRÅTE: - Hvis du vil kutte løk uten å gråte, så skal det visst hjelpe å fryse løken før du kutter den, sier kokken til KK.
KUTT UTEN Å GRÅTE: - Hvis du vil kutte løk uten å gråte, så skal det visst hjelpe å fryse løken før du kutter den, sier kokken til KK. Vis mer

Kutt løken riktig

I tillegg handler det mye om hvordan du kutter løken. En skarp kniv og riktig teknikk er viktig.

- Det hjelper neppe å kjøle ned løken hvis du ikke kutter den riktig. Den eneste grunnen til at det vil hjelpe å kjøle ned løken, er at væsken i løken blir kald og har mindre bevegelsesenergi. Når løken er kald har vannet mindre energi og aromaen blir mer bundet i løken. Jo varmere den er, jo mer «vannaktivitet» er det i løken og aromaene blir mer flyktige.

Det sier Svein Iversen, som er kokk med mer enn 35 års erfaring fra restaurantbransjen og som eier matkurs.no, til KK.

Han mener derimot at det ikke er en god idé å fryse ned løken før du kutter den.

- Ikke frys løken, da krystalliseres vannet. Vannkrystallene knuser celleveggene i løken og du gråter mer når du kutter den opp, sier han.

Iversen oppfordrer til å kutte løken med en skarp kniv og en glidende bevegelse. Da skjærer du gjennom løken uten at kniven knuser cellene i løken, sier han i en video på Matkurs.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer