Matlaging

Slik redder du maten: Enkle triks

Her finner du flere gode tips!

NOE SØTT: Hvis maten ikke smaker som den skal, kan det ofte være tilstrekkelig å tilsette noe søtt. FOTO: NTB Scanpix
NOE SØTT: Hvis maten ikke smaker som den skal, kan det ofte være tilstrekkelig å tilsette noe søtt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvor mange ganger har du ikke stått oppstemt og kry over kokeplatene og laget en rett du gleder deg til å smake på - og så har du enten saltet for mye, eller tydeligvis brukt for lite av en avgjørende ingrediens? Du leser kanskje oppskriften og fremgangsmåten på nytt, og er helt sikker på at du har fulgt den til punkt og prikke - men likevel smaker ikke maten slik du hadde trodd.

Går det likevel an å redde maten? Ja, ifølge matblogger Trine Sandberg. Hun synes det er vanskelig å svare overordnet på dette temaet, siden mat er så mangt, men har noen generelle tips om man plutselig står der med en halvveis vellykket middag som nesten ikke smaker noen ting.

- Sitron, både saften og revet sitronskall) er en ingrediens jeg ofte benytter, og som ofte kan «redde» maten, enten det er snakk om saltmat eller søtmat.

Hun sier at hvis maten ikke smaker som den skal, kan det ofte være tilstrekkelig å tilsette noe søtt i form av for eksempel honning, sukker eller en vellagret balsamicoeddik (for eksempel i tomatbaserte retter), eller noe salt i form av salt eller soyasaus.

- Hvis retten mangler noe syrlig, tilsetter jeg for eksempel sitronsaft, litt rødvins- eller hvitvinseddik eller lignende. Nykvernet sort pepper må også ofte til, og friske krydderurter kan være med på å løfte retten både smaksmessig og visuelt, sier Sandberg.

LES OGSÅ: Vi må være forsiktige med å bruke varmt vann fra springen når vi lager mat

JULEBRUS: Jula nærmer seg, og julebrusene har vært i butikk en god stund allerede. Men hvilken er best? Vis mer

Slår et slag for hvitløk

Matblogger Kristine Weber slår et slag for hvitløk hvis det smaker for lite - eventuelt spisskummen, salt, paprikapulver eller chili.

- Hvis det blir for syrlig eller salt, så pleier jeg å ha oppi litt sukrin gold eller sukrinsirup. Men så lenge man har hvitløk - enten pulver eller fersk så setter det en god smak og aroma på maten.

Også John Swan, som har doktorgrad i sensorisk markedsføring og er leder ved Sense Lab, går det i mange tilfeller an å redde den gode smaken, ifølge nettstedet Godt.no.

Swahn har nemlig laget en «smaksrikmodell» som viser hvordan man kan balansere opp ulike smaker om det ikke har blitt som du har tenkt. Slik ser den ut:

  • Salt – tilsett sødme, varme eller syre
  • Fett – tilsett syre eller varme
  • Syrlig – tilsett fett eller sødme
  • Søtt - tilsett hete, syre eller noe beskt
  • Umami – skal være umulig, men sødme eller fett kan hjelpe
  • Hete – tilsette sødme, fett eller syre
  • Beskt – tilsett sødme, syre eller umami

LES OGSÅ: 5 enkle matbytter alle bør gjøre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer