Matlaging:

Slik redder du maten hvis den er for salt

- Smarte kokker gjør dette, sier kokken til KK.

FORT GJORT: Det er fort gjort å bli litt ivrig og tilsette for mye salt i maten. Heldigvis finnes det gode råd som kan redde maten. FOTO: NTB
FORT GJORT: Det er fort gjort å bli litt ivrig og tilsette for mye salt i maten. Heldigvis finnes det gode råd som kan redde maten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Salt er ofte en viktig ingrediens i maten, uansett om du koker pasta, lager saus, baker brød, koker havregrøt eller steker kjøtt.

Vi får alltid høre at salt forsterker smaken, og maten kan ofte bli flat og smakløs uten salt. Derfor er det fort gjort å bli litt vel ivrig og helle i mer salt enn nødvendig, og mange av oss gjør den tabben at vi salter maten for mye.

Du pøser gjerne på med store klyper med salt i sausen, i håp om at den skal bli god og smakfull. Resultatet kan bli en rett som kun smaker salt, og at alle de andre smakene forsvinner helt.

Så er det mulig å redde en matrett som har blitt for salt? Heldigvis finnes det håp, og norske eksperter kommer med flere gode tips.

VÆR FORSIKTIG MED SALTET: Hvis du har tilsatt for mye salt, kan du prøve å tilsette poteter og la dem koke med en stund. Disse vil trekke til seg litt av saltet. FOTO: NTB
VÆR FORSIKTIG MED SALTET: Hvis du har tilsatt for mye salt, kan du prøve å tilsette poteter og la dem koke med en stund. Disse vil trekke til seg litt av saltet. FOTO: NTB Vis mer

Poteter kan hjelpe

Hvis du har tilsatt for mye salt på maten, er det ikke så mye som virker og da er det ofte for sent. Så vær forsiktig med saltet i begynnelsen av tilberedningen, og juster med salt på slutten av tilberedningen.

- Hvis du har for mye salt i en suppe eller saus, kan de reddes med å tilsette mer væske eller kraft for å spe de ut til ønsket saltmengde. Du kan også tilsette poteter og la dem koke med en stund. Disse vil trekke med seg litt av saltet.

Det sier Olav Stene, som er kokk for Godtlevert, til KK.

Et annet alternativ kan være å skylle stykket med kjøtt eller fisk, hvis det er hele stykker.

- Så i prinsippet, hvis maten er for salt, må du øke mengdene av alle ingrediensene i retten til du har fått justert saltmengden, råder Stene.

SALT ER VIKTIG: Salt er ofte en viktig ingrediens i maten, uansett om du koker pasta, lager saus, baker brød, koker havregrøt eller steker kjøtt. FOTO: NTB
SALT ER VIKTIG: Salt er ofte en viktig ingrediens i maten, uansett om du koker pasta, lager saus, baker brød, koker havregrøt eller steker kjøtt. FOTO: NTB Vis mer

Tilsett mer mat, persille eller syre

- Du kan berike smaksbildet med syre. Har du tilsatt salt, ikke glem å tilsette noen dråper sitronsaft, to eller tre korn med sukker, og litt olje eller smør, så smaker maten bedre.

Det sier Svein Iversen, som er kokk med mer enn 35 års erfaring fra restaurantbransjen og som eier matkurs.no, til KK.

- Hva gjør du når en rett er blitt for salt?

- Jeg tilsetter mer mat i retten. Hvis du har oversaltet er det ikke mange mulighetene du har, det er vrient å ta saltet ut igjen. Eneste muligheten du har er å tilsette mer av andre ingredienser. Smarte kokker bruker alltid usaltet smør når de lager mat, da kan de selv kontrollere saltmengden, forklarer Iversen.

Tilsett salt helt til sist

Iversen bruker selv aldri salt når han lager mat, bortsett fra de gangene salt har en viktig oppgave i tilberedingen.

- Salt tilsettes alltid til sist. Tilsettes salt med en gang og retten koker videre, er det fort gjort å sitte i saltsaksen. Og hva gjør man da? Jo, det eneste grepet er å tilsette en god neve hakket persille. Persille tar overraskende mye salt, forklarer han.

Han sier at hemmeligheten bak en god rett handler om å hente frem alle grunnsmakene.

- Når vi ønsker å løfte frem smaken i en rett handler det om å balansere grunnsmakene. Vi smaker med tungen, men tungen kan bare gi oss grunnsmakene i maten. Resten av smaksbildet oppleves med nesen, forklarer han.

Det hevdes at vi kan smake 5 smaker: Salt, surt, søtt, bittert og umami.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer