Laksespyd med couscoussalat og spinatpesto
Mat på spyd ser rett og slett ekstra lekkert ut! Sett dem på bordet sammen med en fyldig couscoussalat og en knallgrønn spinatpesto.
4 porsjoner
Tid: 35 min
Grilltid: 8 min
Ingredienser
800 g fersk laksefilet
8 grillspyd
Couscoussalat
200 g couscous
3 dl kokende vann
1 sitron
2 ss olivenolje
1 rødløk
50 g pinjekjerner
100 g fersk babyspinat
1 bunt fersk basilikum
2 squash (ev. 1 gul og 1 grønn)
Spinatpesto
100 g fersk babyspinat
2 ark tørket noritang
1 fedd hvitløk
1 dl vann
2 ss olivenolje
salt og pepper
1 sitron
Couscoussalat: Hell kokende vann over couscous i en skål eller kasserolle. Dekk skålen med et lokk, og la den stå i 10 minutter. Del så opp couscousen med en gaffel. Press saften ut av sitronen, og bland olje og sitronsaft i couscousen. Skrell løken, og kutt den i fine, tynne båter. Rist pinjekjerner i en tørr panne til de får litt farge. Skyll, tørk og grovhakk babyspinat og basilikum. Vend løk, pinjekjerner, spinat og basilikum sammen med couscousen. Skyll squashene, og riv halvparten av både den gule og den grønne med i couscoussalaten. Skjær resten av squashene i tynne skiver på langs. Spinatpesto: Skyll og tørk babyspinat, og kjør den til en pesto i en blender sammen med noritang, hvitløk, vann, olje, salt og pepper. Tilsett eventuelt litt ekstra vann hvis pestoen blir for tørr. Smak til med sitronsaft.
Laksespyd: Skjær laksen i store biter på ca. 5 x 5 cm. Sett laksen og squashskiver på grillspyd, og legg de ferdige spydene i en ovnspanne. Pensle laksespydene med litt spinatpesto på alle sider. Grill laksespydene på en varm grill eller grillpanne i ca. 2 minutter på hver side, til de er gjennomstekte.
Servering: Server laksespyd med couscoussalat og spinatpesto.


Trenger du middagstips? Her er vår ukemeny!
Grillede kyllinglår med sataysaus og grønnsaker
Gi kyllinglårene et lag med deilig sataysaus, og server til sprø grønnsaker med asiatiske smaker.
4 porsjoner
Tid: 30 min
Grilltid: 20 min
Ingredienser
12 kyllinglår
olivenolje til steking
Sataysaus
150 g peanøttsmør
165 ml kokosmelk
½ dl fiskesaus
1 rød chili
Tilbehør
4 dl basmatiris
½ dl riseddik
1 ss salt
1 ss sukker
2 lime

Tre sunne retter med krydderurter
Sprø grønnsaker
4 agurker
1 bunt vårløk
1 rød chili
50 g saltede peanøtter
1 bunt koriander
Sataysaus: Rør peanøttsmør, kokosmelk og fiskesaus sammen i en stor skål. Rens chilien, finhakk den, og bland den i sausen. Sett ca. 1 dl av sausen til side, og spar den til servering. Fordel resten av sataysausen over kyllinglårene i en skål, og vend rundt, så kyllinglårene blir helt dekket av saus. Ha over litt olje.
Kylling: Grill kyllinglårene på en varm grill eller grillpanne i 8–10 minutter på hver side, til de er gjennomstekte og gylne.
Tilbehør: Kok risen etter anvisning på pakken.
Sprø grønnsaker: Skyll agurken, og skjær dem i skiver på langs. Rens vårløkene, og kutt dem i tynne skiver. Anrett agurk og vårløk på et fat, og dryss over chili, hakkede peanøtter og revet korianderblader.
Tilbehør: Rør riseddik sammen med salt og sukker i en skål, og vend det sammen med den kokte risen.
Servering: Server kyllinglårene med sataysaus, ris, sprø grønnsaker og limebåter.

Grillede koteletter og mais med coleslaw og hasselnøttsmør
Mat med grillstriper får sommerhumøret på topp. Har du ikke grill, kan du for eksempel bruke en grillpanne.
4 porsjoner
Tid: 50 min
Kjøletid: 1 time
Grilltid: 30 min
Ingredienser
4 svinekoteletter med skaft
olivenolje
salt og pepper
4 maiskolber
Hasselnøttsmør
50 g hasselnøttkjerner
1 sitron
4 ss bredbladet persille
125 g mykt smør
salt og pepper
Coleslaw
2 fennikler
1 liten spisskål
2 epler
1 bunt bredbladet persille
1 sitron
1 dl majones
1 dl crème fraîche
2 ss sukker
salt og pepper

Deilige desserter som kan grilles
Hasselnøttsmør: Grovhakk hasselnøttene. Riv sitronskallet fint. Skyll og finhakk persillen. Rør det myke smøret sammen med nøtter, sitronskall og persille i en skål. Krydre med litt salt og pepper. Legg smøret på et stykke matpapir, og form det til en avlang pølse ved hjelp av papiret. Rull papiret rundt smøret, og legg det på kjøl eller frys i ca. 1 time.
Coleslaw: Rens fenniklene og spisskålen, og kutt begge deler i strimler med et rivjern eller en mandolin. Skyll eplene, og skjær dem i tynne båter. Skyll og hakk persillen. Vend fennikel, spisskål, epler og persille sammen i en skål. Press saften ut av sitronen. Rør majones sammen med crème fraîche, sukker og sitronsaft. Smak til med salt og pepper, og hell dressingen over kålblandingen.
Koteletter: Pensle koteletter med olje, og krydre dem med salt og pepper. Stek kotelettene på en varm grill i ca. 5 minutter på hver side. Grill dem på alle sider i ca. 20 minutter til sammen.
Servering: Server de grillede kotelettene med maiskolber, hasselnøttsmør og coleslaw med epler.
