Matbudsjett:

Slik sparte Mari 7000 kroner på mat på kun 34 dager

- Jeg er litt flau over hvor mye penger jeg brukte på mat.

SPARE PENGER: Mari Hult (Vegetarbloggen) har inspirert mange med sitt siste prosjekt, som går ut på å ikke handle mat i matbutiken. Foto: Erik Sæter Jørgensen
SPARE PENGER: Mari Hult (Vegetarbloggen) har inspirert mange med sitt siste prosjekt, som går ut på å ikke handle mat i matbutiken. Foto: Erik Sæter Jørgensen Vis mer
Publisert

- Jeg var litt lei av å handle i matbutikken, men mest av alt irritert fordi vi kaster så mye mat. Mange av oss har store matlagre hjemme som vi ikke har oversikt over, og jeg kjente at jeg ønsket å spise det ned til et akseptabelt nivå, for å redusere matsvinn.

Det sier Mari Hult (41), best kjent som kvinnen bak Vegetarbloggen. Mari er kokk og forfatter, bosatt i Stavanger. Hun spiser også kun vegansk, og inspirerer mange på Instagram og bloggen sin, med sine plantebaserte måltider.

Den siste måneden har hun hatt et prosjekt gående, som hun har delt med sine nesten 40.000 følgere på Instagram: Hun skulle boikotte matbutikken, og kun spise det hun hadde tilgjengelig i eget kjøkken, samt mat hun kunne ta fra sin egen hage – eller få fra andres hager.

- Jeg holder på med oppskriftsutvikling til vanlig på blogg og Instagram, og jeg merker at jeg blir mer kreativ ved å gi meg selv begrensninger. De første dagene av prosjektet så jeg nye løsninger, og kom opp med nye ideer jeg ikke ville kommet på ellers. Det er en veldig fin ting, sier hun.

KREATIV: Prosjektet har tvunget Mari til å bli mer kreativ på kjøkkenet. Foto: Tord Paulsen
KREATIV: Prosjektet har tvunget Mari til å bli mer kreativ på kjøkkenet. Foto: Tord Paulsen Vis mer

Sløseri

De fleste kan nok kjenne seg igjen i å gå i matbutikken litt for ofte, fordi man bare ha en bestemt matvare. Mari forklarer at hun prøver å være flink til å ukeshandle for å unngå de unødvendige småinnkjøpene, men at hun også går på noen smeller.

- Om jeg skal lage noe som skal ha 10 ingredienser, og jeg mangler én av dem, som for eksempel en sjalottløk, da går jeg på butikken og kjøper det istedenfor å finne en annen løk jeg har hjemme. Og da kommer jeg stort sett alltid ut med varer for 350 kroner. Ved å unngå det, kan man spare mye penger.

Hun mener at mange kan bli flinkere til å være mer kreative ved å ta i bruk det man allerede har hjemme.

- Grønnsaker kan alltid erstattes med noe annet – freestyling fungerer som oftest veldig bra.

Som for eksempel da Mari skulle lage rød curry paste, og ikke hadde løk eller chili. Hun brukte tørket krydder istedenfor, og det ble like godt, forteller hun.

- Vi må ikke være så redde for å gå utenfor oppskriften.

- Men det er jo lett for deg å si når du faktisk har kunnskap om mat?

- Jeg har brukt google masse! Og om jeg ikke finner svar på det jeg lurer på, har jeg bare prøvd meg frem.

KREMET DAAL: En av de mange oppskriftene Mari har laget under kjøpestopp-prosjektet. Foto: Privat
KREMET DAAL: En av de mange oppskriftene Mari har laget under kjøpestopp-prosjektet. Foto: Privat Vis mer

Penger ut av vinduet

Mari har blitt overrasket hver gang hun har logget inn i nettbanken, da hun har sett det samme beløpet som sist hun sjekket. Vanligvis renner det ut penger til småturer i butikken.

- Mange har dårlig råd, men kaster likevel enormt mye mat. Det er jo det samme som å kaste penger ut av vinduet.

Mari har estimert at hun ved hjelp av dette prosjektet har spart cirka 7000 kroner.

- Jeg er litt flau over hvor mye penger jeg bruker på mat, men jeg holder på med vlogging, så det blir litt ekstra da.

Mest utfordrende

- Hva har vært mest utfordrende med dette prosjektet?

- Det vanskeligste er å ikke ha fersk frukt og grønnsaker tilgjengelig. Men jeg har stort sett hatt litt hver dag, da jeg har litt i hagen, og jeg har fått fra kollegaer som har kjøkkenhage, men det har blitt lite til tider. Det er ikke helt optimalt, og jeg merker at det går utover humøret mitt, ler hun.

Mari forklarer at de første tre-fire dagene var verst.

- De første dagene hadde jeg ikke lyst til noe annet enn å gå i matbutikken, men etter en stund hadde jeg ikke lyst lenger. Det er en slags avhengighet, tror jeg.

Mari understreker at hun har vært innom matbutikken, men kun for å kjøpe kattemat og vaskemiddel.

- Nå føles det å handle mer som en plikt, enn noe som er gøy. Og man blir ganske bevisst: Det er jo ingen som er bedre på forbrukerpsykologi enn butikkene, som plasserer flotte grønnsaker ved inngangen, og som plasserer sjokolade som står rett foran deg når du er ved kassa. Det gir de små «lykkerushene», som jeg har blitt mer bevisst på å ikke bli lurt av.

MER BEVISST: - Nå føles det å handle mer som en plikt, enn noe som er gøy, sier Mari. Foto: Tord Paulsen
MER BEVISST: - Nå føles det å handle mer som en plikt, enn noe som er gøy, sier Mari. Foto: Tord Paulsen Vis mer

Potetsavn

Mari var bekymret for hvordan det ville gå med mat på farten, men også det har gått veldig fint – det krever kun litt planlegging.

- Jeg bakte matpakkerundstykker som jeg hadde i fryseren, og disse tok jeg med på jobb. Og så sørget jeg for å spise frokost før jobb så jeg ikke skulle bli så fort sulten.

- Hva har du savnet mest?

- Jeg har savnet poteter sykt mye – spesielt søtpotet. Jeg hadde noen små poteter i hagen som jeg tok lenge før de egentlig var ferdig, men savnet var så stort, sier hun, og tilføyer:

- Og så hadde jeg ikke stekeolje, så jeg stekte all mat i en veldig god olivenolje jeg hadde kjøpt i Spania. Det gjorde litt vondt, sier hun med en latter.

Kreative retter

Mari har laget mange retter hun aldri ville laget, om det ikke var for dette prosjektet. Hun var blant annet med en dame som er god på å sanke ville vekster, og de tok seg en tur langs stranda for å finne spiselige ting.

- Jeg endte opp med å bruke noe som heter engsyre i en sataysaus. Det er blader som smaker ganske surt, så jeg brukte det istedenfor sitron eller lime. Da blandet jeg det sammen med peanøttsmør og kokosmelk, og det ble veldig godt – tross en litt crazy farge. Jeg brukte også en annen urt, strandarve, som minner om spinat. Det var veldig gøy å prøve seg frem med noe helt nytt!

Bortsett fra én litt mislykket pastarett, har de aller fleste rettene Mari har laget smakt godt – tross svært begrensede midler.

- Jeg har hatt ganske varierte middagsretter, men frokosten har ofte bestått av det samme. Enten havregrøt, smoothie eller rundstykker til jeg gikk tom for mel. I starten hadde jeg god topping til havregrøten, men så ble det tynnere og tynnere, og nå er jeg skikkelig lei av havregrøt, ler hun.

Gått over all forventning

- Har det gått bedre enn du fryktet?

- Ja, jeg hadde jo ikke planlagt å holde på i over en måned. Planen var to uker, men det ble 34 dager totalt. Og da jeg handlet i matbutikken for første gang, gikk jeg ikke helt banans som jeg hadde trodd at jeg skulle. Det føles litt som å ha blitt kvitt en avhengighet.

Og prosjektet, som har inspirert mange andre til å gjøre det samme, har gitt mersmak:

- Jeg ønsker å fortsette litt i samme stil, enten ved å kjøpe lokalmat eller gi meg selv et matbudsjett på 200 kroner i uken. Jeg var på et gårdsutsalg her om dagen, og fikk masse grønnsaker for en billig penge. Så det finnes muligheter, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer