Champagne Til Nyttårsaften

Slik velger du riktig musserende vin

De beste tipsene til nyttårsaften!

KLAR FOR FEST: Det er ikke rent få av oss som kommer til å stå slik med et glass bobler nyttårsaften.
KLAR FOR FEST: Det er ikke rent få av oss som kommer til å stå slik med et glass bobler nyttårsaften. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: – Jeg får en fysisk reaksjon når jeg hører «pooofh», sier vinspaltist og sommelier Ingvild Tennfjord.

Hun har skrevet boken «Bobler!», og mener at alle kan lære seg om musserende vin.

– Det er enklere å få oversikt over disse enn vanlig vin, og musserende viner har tydelige og sterke personlig­heter du kan smake forskjell på selv om du ikke kan mye om vin, sier Tennfjord.

Musserende vin finnes i alle prisklasser – fra de gøyale som er perfekte å servere på minglefesten, til de eksklusive som passer til spesielle anledninger. Fra de tørre til de søte, fra de lette og fruktige til de kraftige og eikepregede.

LES OGSÅ: Slik åpner du champisflaska

ELSKER BOBLER: Vinspaltist og sommelier Ingvild Tennfjord har skrevet boken «Bobler!». Foto: Geir Dokken
ELSKER BOBLER: Vinspaltist og sommelier Ingvild Tennfjord har skrevet boken «Bobler!». Foto: Geir Dokken Vis mer

Smake og smake

– For å lære mer om bobler må du smake og smake. Og å øve på boblevin er en av de morsomste tingene du kan trene på, spør du meg, sier vinspaltisten og sommelieren.

Så hvordan skal du smake på boblene som en ekte kjenner?

– Det er like viktig å lukte som å smake, så bruk nesen godt før du tar en litt mindre slurk enn vanlig, og skyller vinen 2–3 ganger i munnen, som du gjør med munnskyllevann. Men du trenger ikke å spytte ut, forsikrer Tennfjord.

Hun forklarer at ulik musserende har ulik boblestørrelse. Jo finere kvalitet, jo mindre bobler. Det er altså forskjell på kvaliteten. Tennfjord anbefaler å fleske til og kjøpe noe dyrere hvis det er noe spesielt som skal feires.

– De aller fineste – jeg får gåsehud av å snakke om det – kjennes som en myk sky, en eterisk marshmallow i munnen, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor blir du fullere av bobler

SKÅL: Musserende vin er et naturlig valg når noe skal feires. Foto: Fotolia
SKÅL: Musserende vin er et naturlig valg når noe skal feires. Foto: Fotolia Vis mer

Drikk dyrt først

Det er (dessverre) sant at du blir fortere beruset av bobler. Ingvild Tennfjords råd er derfor å begynne med den dyre flasken for å få maks nytelse og dra i gang festen, og gå over til billigere bobler etterpå.

Ellers er det lurt å spise mat til boblene – og du kan finne musserende som passer til nærmest alt av mat. Et annet godt råd er å passe på å drikke vann innimellom bobleglassene.

Dette er tipset hennes dersom du vil drikke en musserende som er slank og fruktig: Gå for en ung blanc de blancs – som er laget på bare grønne druer – som ikke har ligget på eikefat eller er lagret lenge.

Og hvis du vil ha en som er fyldig og kraftfull: Velg en blanc de noirs – som er laget på bare blå druer – med noen år på baken, og som er lagret lenge på eikefat.

LES OGSÅ: Vin og øl, blir det krøll?

Cava eller prosecco

Musserende viner har mange ulike navn. Dette heter de ulike typene:

Fra Frankrike:
Champagne: Kommer fra Champagne, nesten alltid laget på Chardonnay, Pinot Noir eller Pinot mennier, og med tradisjonell metode, dvs. lagret på flaske eller eikefat. Lagres minst 15 måneder på bunnfallet, og kan dufte av gjærbakst.

Crémant: Kan komme fra sju steder i Frankrike, men ikke Champagne. Oftest laget på Chardonnay, Pinot Noir, Pinot mennier, Pinot blanc, Pinot gris eller Chenin Blanc, og med tradisjonell metode. Lagres minst ni måneder på bunnfallet.

Fra Italia:
Prosecco:
Lages på druen glera, og med tank-metode, dvs. at den lagres i kort tid og på store tanker.

Fra Spania:
Cava:
Oftest laget på de spanske druene macabeo, xarel-ho og parellada, og med tradisjonell metode.

Denne artikkelen er hentet fra KK 51/52.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer