Pastatips:

Slik vet du hvor mye pasta du skal koke

Visste du at pastaskjeen kan gi deg svaret?

PASTATIPS: Vi elsker life hacks! Disse pastatipsene endrer alt. Foto: NTB
PASTATIPS: Vi elsker life hacks! Disse pastatipsene endrer alt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Pasta is life, som man sier, men det er neimen ikke alltid like lett å få retten som man vil. Likevel, er pasta blitt en skikkelig go-to både når man skal ha et lettvint hverdagsmåltid eller en mer luksuriøs middag. Det er digg og kommer i utallige variasjoner som du kan lage alskens retter med – og det er enkelt å forberede. Vel, teknisk sett.

Er du som oss, har du gått på mer enn én pastasmell. Og gjerne også den samme smellen flere ganger – som å måle opp feil mengde stadig vekk, eller koke den for klissete eller koke den for hard!

Disse pasta-hackene kan derfor endre alt. Kokkeduoen bak den populære Instagram-kontoen Sultnegutter, Ole Kristian Samuelsen og Magnus Liøkel deler sine beste tips.

– Skal nesten smake sjøvann

Ved spørsmål om å liste opp sine topp tre pasta-hacks, er de ikke i tvil om første bud.

Salt er alfa og omega. Og feil salting er en av de vanligste pastatabbene vi gjør. Salt pastavannet godt.

– Ellers smaker pastaen lite. Vannet skal nesten smake som sjøvann. Det høres kanskje voldsomt ut, men mesteparten havner uansett i vasken, forteller Liøkel.

Men ikke alt! Du må nemlig ta vare på litt av pastavannet. En liten kopp holder.

– Pastavannet inneholder mye stivelse fra pastaen, og bidrar til å gjøre sausen creamy og fyldig, tipser Liøkel.

Sultnegutters tredje bud er sist, men langt fra minst.

– Avslutt med masse parmesan! slår Samuelsen fast.

Dette hacket for å måle mengde må du huske

Det er irriterende lett å måle opp feil mengde pasta. Vi snakker av erfaring. Enten blir det pasta tre dager på rad, eller så går alle fra middagsbordet fortsatt litt sultne.

– Pastaen virker så puslete i tørr tilstand, så vi hiver i mye mer enn vi egentlig trenger. Den mest utbredte tabben er nok at vi koker altfor store porsjoner, sier Samuelsen.

– 100-125 gram per person er mer enn nok. Jeg har blitt en såpass rutinert pastakoker at jeg tar det på øyemål, sier Liøkel.

– Han er litt for presis, etter min mening. Det irriterer meg at det nesten aldri blir rester! legger Samuelsen til.

BLIR MYE PASTA: Duoen bak populære @sultnegutter, Ole Kristian Samuelsen og Magnus Liøkel, lager mye digg pasta. FOTO: Pål Varlein (@matfotografen)
BLIR MYE PASTA: Duoen bak populære @sultnegutter, Ole Kristian Samuelsen og Magnus Liøkel, lager mye digg pasta. FOTO: Pål Varlein (@matfotografen) Vis mer

Om du derimot synes det virker som om du aldri kommer til å treffe med dette øyemålet, må du notere deg denne hacken: pastaskjeen er nemlig laget for å kunne måle opp spaghetti for deg.

Hullet i midten kan du fylle med spaghetti, og vipps, har du én passende porsjon.

Også Sultnegutter-duoen kan meddele at denne overrasker.

– Det visste vi faktisk ikke! Kanskje fordi vi ikke har noen pastaskje, innrømmer Liøkel.

VISSTE DU? Hullet i pastaskjeen er et godt mål for én porsjon spaghetti. FOTO: NTB
VISSTE DU? Hullet i pastaskjeen er et godt mål for én porsjon spaghetti. FOTO: NTB Vis mer

Pasta + saus = sant!

Ifølge Liøkel og Samuelsen, er en annen utbredt pastatabbe å servere pastaen og sausen hver for seg.

– Pastaen må røres inn i sausen etter koking, ellers blir den klebet og ekkel!

Du trenger ikke tenke at det er best å holde dem separat fordi du skal spare på restene.

– De få gangene det blir pasta til overs, putter vi den, blandet med sausen, i en plastboks og setter den i kjøleskap. Det tar ikke lang tid før boksen er tom, så dypfrysing er ikke nødvendig her i huset, sier Liøkel.

Og hvordan bruker de helst pastarestene? Det er heller snakk om å ikke rekke å bruke dem.

– De blir som regel spist kalde, rett fra boksen, aller helst som nattmat, forteller Samuelsen.

VANLIG TABBE: Husk å blande pastaen inn i sausen! Slik unngår du at den blir klebrig - og det ser tross alt mer innbydende ut. FOTO: NTB
VANLIG TABBE: Husk å blande pastaen inn i sausen! Slik unngår du at den blir klebrig - og det ser tross alt mer innbydende ut. FOTO: NTB Vis mer

Kasserollene dine har innebygd, praktisk funksjon

VIsste du at kasserollene dine med hull har en dobbel funksjon? Ikke bare kan de henges opp, men hullet er godt egnet som sleiv-holder.

Du slipper faktisk hente fram en tom tallerken til å legge sleiver og annet utstyr på mens du lager mat – for om du bruker en kasserolle med hull i håndtaket, er det bare å stikke håndtaket på tresleiva inn i hullet i håndtaket på kasserollen. Så slipper du gris på kjøkkenbenken, eller at den glir av kasserollekanten mens du svinger deg på kjøkkenet.

TIL FLERBRUK: Hullet i håndtaket på kasserollen din er trolig ikke bare ment for å kunne henge opp kasserollen, det fungerer nemlig gjerne fint som holder til tresleiva mens du kokkelerer. FOTO: NTB
TIL FLERBRUK: Hullet i håndtaket på kasserollen din er trolig ikke bare ment for å kunne henge opp kasserollen, det fungerer nemlig gjerne fint som holder til tresleiva mens du kokkelerer. FOTO: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer