Oppskrift:

Smaken av ramsløk

Sett en ekstra spiss på maten med ramsløk – også kalt vill hvitløk.

RAMSLØK PÅ KAMSKJELL: Nedenfor finner du oppskriften på gratinerte kamskjell med ramsløkmajones. FOTO: Columbus Leth
RAMSLØK PÅ KAMSKJELL: Nedenfor finner du oppskriften på gratinerte kamskjell med ramsløkmajones. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Gratinerte kamskjell med ramsløkmajones

Gratinerte kamskjell med ramsløkmajones

4 personer
Tid: 25 min
Ovnstid: 8 min

Ingredienser

  • 12 kamskjell
  • 4 ramsløkblader
  • 25 g jarlsbergost
  • 4 ss brødrasp
  • 30 g smør

Ramsløkmajones

  • 8 ramsløkblader
  • 1 eggeplomme
  • 1 egg
  • 1 ts dijonsennep
  • 2 ts sherryeddik
  • 2 dl rapsolje eller solsikkeolje
  • salt og pepper

Slik gjør du

  1. Slå på grillelementet på stekeovnen. Legg kamskjellene på et ildfast fat. Skyll og tørk ramsløkbladene, og hakk dem fint. Riv osten grovt. Rør ramsløkblader, ost, brødrasp og smør sammen i en bolle, og fordel blandingen over kamskjellene. Sett fatet i ovnen i 6–8 minutter, til toppingen er smeltet og har tatt farge.
  2. Ramsløkmajones: Skyll og tørk ramsløkbladene, og ha dem sammen med eggeplomme, egg, sennep og sherryeddik i et stavmikserglass, og blend forsiktig majonesen sammen. Smak til med salt, pepper og eventuelt ekstra eddik.
  3. Server de gratinerte kamskjellene med ramsløkmajones.

Tips! Hvis du får tak i kamskjell med skall, ser det ekstra flott ut på bordet!

Pizza med hvite asparges og ramsløkpesto

Pizza med hvite asparges og ramsløkpesto

4 personer
Tid: 45 min
Hevetid: Ca. 1 time
Ovnstid: 10–12 minutter

Ingredienser pizzadeig

  • 15 g gjær
  • 2,5 dl vann
  • 10 g
  • salt
  • 2 ss olivenolje
  • 450 g hvetemel

Pesto

  • 1 håndfull ramsløkblader
  • 0,5 dl olivenolje
  • 2 ss pinjekjerner
  • 10 g parmesan
  • 2 ss sitronsaft
  • salt og pepper

Topping

  • 4 hvite asparges
  • 2 friske mozzarellakuler

Til servering

  • 2 mozzarellakuler
  • 2 håndfuller med ruccola

Slik gjør du

  1. Pizzadeig: Rør gjæren ut i vannet i en bolle, og tilsett salt og olje. Tilsett litt mel om gangen, og elt deigen i cirka 10 minutter. La deigen heve tildekket til dobbelt størrelse på kjøkkenbordet.

  2. Pesto: Skyll og tørk ramsløkbladene, og blend dem med olje, pinjekjerner og parmesan. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

  3. Varm ovnen opp til 250°, og la en bakeplate, eventuelt med en pizzastein hvis du har, varmes opp i ovnen. Del deigen i to stykker. Kjevle deigbitene tynt ut på hvert sitt stykke bakepapir.

  4. Topping: Skyll og skrell de hvite aspargesene, og skjær dem i mindre biter. Bryt mozzarellaene i mindre biter, og fordel asparges og mozzarella på pizzaene. Stek pizzaene i ovnen i 6–8 minutter, til de er gylne og sprø.

  5. Servering: Drypp pestoen over pizzaene, og topp med mozzarellabiter og ruccola.

Tips! Ramsløk kan du plukke selv i kyststrøk fra trondheimsfjorden til oslofjorden.

Hjemmelaget ramsløksalt

Hjemmelaget ramsløksalt

Til 1 glass
Tid: 10 min
Ovnstid: 2–3 timer

Ingredienser

  • 1 håndfull ramsløkblader
  • 300 g salt

Slik gjør du

  1. Varm ovnen opp til 80°. Skyll og tørk ramsløkbladene. Kjør ramsløk og salt i en food-processor, til bladene er findelte.
  2. Fordel blandingen på en bakeplate med bakepapir, og stek i 2–3 timer, til blandingen er helt tørr.
  3. Hell blandingen på et lufttett glass.

Ramsløksalt er delikat som dryss oppå diverse matretter med egg eller potet, men smaker også nydelig drysset over en gryterett rett før servering.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer