Snickerskake med karamell og peanøtter
8 personer
Tid: 1 time
Steketid: 15 min
Avkjøling: Minst 6 timer
Ingredienser Mørdeig
- 75 g mykt smør
- 50 g melis
- 1 klype salt
- ½ egg
- 30 g mandelmel
- 125 g hvetemel
- 1 paiform, 24 cm i diameter
Karamellfyll
- 150 g smør
- 185 g sukker
- 75 g mørk sirup
- 3 dl kremfløte
- 1 ts vaniljesukker
- 100 g salte peanøtter
Topping
- 100 g melkesjokolade
- 1 ts smaksnøytral olje
- 50 g salte peanøtter
- ev. sjokoladekuler til dekorasjon
- ev. spiselig gullstøv

Hjemmelaget glazekake med hvit sjokolade
Slik gjør du:
- Mørdeig: Rør smør, melis og salt sammen i en bolle. Rør i egg. Tilsett mandelmel og hvetemel, og elt deigen forsiktig sammen med hendene. Pakk mørdeigen inn i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 1 time. Kjevle deigen tynt ut på et meldrysset bord, og kle paiformen med deigen.
- Sett paibunnen i fryseren i 1 time. Varm ovnen opp til 175°. Stek den kalde paibunnen i ovnen i 15–20 minutter, til den er lett gyllen, og avkjøl den på en rist.
- Karamellfyll: Bland smør, sukker, sirup, fløte og vaniljesukker sammen i en gryte, og la det koke opp. Skru ned til middels varme, og kok blandingen i ca. 20 minutter under omrøring til karamellen når en temperatur på 120° (bruk et mat-termometer).
- Dryss peanøtter på paibunnen, og hell karamellen over. Sett paien i kjøleskapet i minst 4 timer, til karamellen er blitt kald og skjærefast.
- Topping: Hakk sjokoladen, og smelt den i en skål over vannbad. Tilsett olje, og rør sjokolademassen sammen til den er blank og ensartet. Fordel sjokoladen i et tynt lag oppå den kalde kaken, og pynt med grovhakkede peanøtter og eventuelt små karamellkuler og spiselig gullstøv. Sett kaken i kjøleskap til sjokoladen har satt seg.

Is med smak av tiramisu
