Pavlova med hylleblomstkrem og friske bær
4 personer
Ingredienser
6 eggehviter
1 ss sitronsaft
300 g sukker
Fyll
1 vaniljestang
2 dl hylleblomstsaft
100 g sukker
2 ½ dl kremfløte
3 dl gresk yoghurt
1 ss melis
Pynt
Blandede friske bær – så mange du vil
100 g hakket mørk sjokolade
30 g hakkede, usaltede pistasjnøtter
1. Varm ovnen til 140°. Pisk eggehvitene stive, og tilsett sukkeret litt om gangen. Tilsett sitronsaft, og pisk litt mer.
2. Fordel massen på en bakeplate kledd med bakepapir formet som en sirkel på 22 cm i diameter. Stek den midt i ovnen i 1 ½ time. Kanten skal være sprø og tørr. Slå av ovnen, og la marengsen stå til den er avkjølt.
3. Skrap frøene ut av vaniljestangen. Kok hylleblomstsaften med sukker, vaniljefrø og -belg til en tjukk sirup. La den avkjøle helt.
4. Pisk fløten til skum, vend det i gresk yoghurt, og smak til med melis. Fordel kremen oppå kaken, og drypp over hylleblomstsirup.
5. Fordel hakket sjokolade, nøtter og bær oppå, og server.

Bjørnebær-koldskål
4 personer
Ingredienser
Koldskål
4 eggeplommer
100 g sukker
½ l kjernemelk, eventuelt skummet kulturmelk
½ l skyr
1 vaniljestang
Tilbehør
bjørnebær
ca. 1 ss melis
ev. skogsyre
småkaker
1. Pisk eggeplommene med sukkeret, og tilsett frøene fra vaniljestangen. Rør kjernemelk og skyr i eggemassen. Sett blandingen i kjøleskap i minst en time.
2. Server den kald i skåler, pynt med bjørnebær, dryss med melis, og pynt med skogsyre hvis du har. Og så kan du servere småkaker til.

Crème brûléeterte med lakris!

Sjokoladekake med jordbær og hvit sjokoladekrem
10–12 personer
Ingredienser
200 g mykt smør
200 g sukker
1 ts bakepulver
80 g hvetemel
3 ss kakao
100 g mørk sjokolade
3 egg
smør til formen
hvit sjokoladekrem
200 g hvit sjokolade
½ liter kremfløte
I tillegg
1 springform, 18 cm i diameter
250 g jordbær
1 ss melis
1. Varm ovnen opp til 175°. Pisk smør og sukker til en ensartet masse. Bland bakepulver, mel og kakao sammen, og sikt det i smørmassen.
2. Hakk sjokoladen, og smelt den over vannbad. Hell sjokoladen i deigen, tilsett eggene ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg.
3. Smør formen med smør. Fordel deigen i formen, og stek kaken i 35–40 minutter. Ta kaken ut av formen, og la den avkjøle helt.
4. Hakk imens sjokoladen, kok fløten opp, og hell den over sjokoladen litt om gangen så sjokoladen smelter. Rør det til en ensartet masse, og sett den i fryseren i 1 time. Ta den ut, og pisk den opp med en stavmikser.
5. Skjær jordbærene i to. Fordel sjokoladekremen på kaken, pynt med jordbær, og dryss over melis.

Sitronfromasj med blåbær
8 personer
Ingredienser
4 egg
100 g sukker
2 sitroner
4 gelatinplater
2 ½ dl kremfløte
Pynt
125 g blåbær, ev. skogsyre
1. Skill eggene i hviter og plommer. Pisk eggeplommer og sukker til en lys og skummende eggedosis. Riv sitronskallet fint, og vend det i eggedosisen. Pass på så du ikke får med det bitre hvite på skallet.
2. Legg gelatin i kaldt vann i 5 minutter. Press saften ut av sitronene, og varm sitronsaften i en liten kjele, vri gelatinen lett, og smelt den forsiktig i sitronsaften. Hell gelatinblandingen i eggedosisen i en tynn stråle mens du pisker.
3. Pisk eggehvitene stive. Pisk fløten til skum, og ta av litt til pynt. Rør først fløteskummet og deretter hvitene i gelatin-eggeblandingen. Rør forsiktig så luften ikke blir slått ut av massen. Hell massen i porsjonsglass eller små skåler, og la den stivne i kjøleskap i minst 3 timer.
4. Pynt med blåbær, blåbærstøv og eventuelt skogsyre hvis du har.

Lynterter med vaniljekrem, bringebær og hasselnøtter
6 personer
Ingredienser
Bunn
175 g mykt smør
175 g hvetemel
120 g sukker
½ vaniljestang, frøene
1 ½ dl havregryn
Fyll
100 g marsipan
3 egg
2 ½ dl crème fraîche lett
1 vaniljestang
75 sukker
I tillegg
250 g bringebær
50 hasselnøtter
5 terteformer på 8 cm i diameter
1. Varm ovnen opp til 175°. Bland smøret med mel, sukker, vaniljefrø og havregryn. Bruk fingrene – det er lettest til en sånn deig. Fordel og trykk deigen ut i 5 runde former på 8 cm i diameter.
2. Skjær marsipanen i små terninger, og pisk dem og restene av ingrediensene til fyllet sammen med en gaffel, og fordel de i bunnene. Fordel bringebærene oppå, og dryss med hasselnøttflak.
3. Stek tertene gylne midt i ovnen i 30 minutter.

