Nøttekrem
1 glass
Dette trenger du:
- 200 g hasselnøtter
- 150 g rørsukker
- 1 ss vindruekjerneolje
- 100 g mørk sjokolade
- 1 ss usøtet kakaopulver
- 1 knivspiss vaniljepulver
- 1 knivspiss fint salt
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 180 °. Spre nøttene ut over en langpanne dekket med bakepapir, og rist dem i ovnen i ca. 10 minutter, til de begynner å dufte. Gni så mye av skallet som mulig, for eksempel i et håndkle.
- Kjør nøttene og rørsukker i en blender eller bruk en stavmikser. Tilsett olje når nøttene er malt fint, og fortsett å blende slik at massen blir flytende, fordi den naturlige oljen fra nøttene utvinnes.
- Hakk sjokoladen fint, og tilsett den sammen med kakaopulver, vaniljepulver og salt. Blend ved lav hastighet, inntil sjokoladen er smeltet og massen er glatt.
- Hell nøttekremen på rene, kokte glass, og oppbevar den i kjøleskapet. Spis nøttekremen på brød, eller bruk den i lagkake eller lignende.
LES OGSÅ: Sjokoladeterte med bakt bakte plommer og fiken - ja, takk!

Karamell-nøtteterte
Mørdeigsbunn:
- 150 g smør
- 225 g hvetemel
- 75 g melis
- 1 eggeplomme
- eventuelt 1 ss kaldt vann
- smør til formen
Karamellfyll:
- 100 g hasselnøtter
- 100 g valnøtter
- 100 g macadamianøtter
- 50 g usaltede pistasjnøtter
- 3 dl sukker
- 50 g smør
- 3 dl kremfløte
- eventuelt en klype havsalt
- 40 g syltet appelsinskall, kan utelates
Slik gjør du:
Mørdeig:
- Smuldre smøret i melet til konsistensen er som grov rasp. Tilsett melis og eggeplomme, og elt deigen raskt sammen. Dekk den til med plastfolie, og sett den i kjøleskapet i ca. 1 time.
- Smør en terteform som måler 26 x 26 cm, med smør, og sett ovnen på 180 °. Rull mørdeigen ut til ca. 1/2 cm tykkelse, og kle terteformen med den.
- Ha bakepapir i formen, og forstek bunnen i ca. 15–18 minutter.
Karamellnøttefyll:
- Spre hasselnøttene ut på en langpanne dekket med bakepapir, og rist dem i ovnen ved 180 ° i ca. 10 minutter, til de begynner å dufte. Gni så mye av skallet av som mulig, for eksempel i et håndkle.
- Hakk valnøttene grovt, og spre dem og de øvrige nøttene ut på bakeplaten. Rist nøttene i ovnen i 5–6 minutter, til de er gylne og begynner å dufte kraftig. De må ikke steke for lenge, da vil de smake bittert. La dem kjøle helt av.
- Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele, til det har fått en gyllen farge og begynner å dufte av karamell. Ta straks kjele av varmen, og tilsett smøret, 1 skjefull av gangen, mens du rører etter hver gang så smøret absorberes helt av sukkeret.
- Tilsett kremfløten under omrøring – karamellen kan bruse når kremfløten kommer oppi, så pass på at du ikke brenner deg. La sausen koke opp – tilsett eventuelt litt havsalt, og rør, til den er ensartet. Sett sausen i kjøleskap i 1 time.
- Spre nøttene og appelsinskall ut over mørdeigsbunnen, og hell den avkjølte karamellsausen over. Sett terten i kjøleskapet inntil karamellen er stivnet, og server den i små stykker.

LES OGSÅ: Tjuvstart helgen med denne deilige bjørnebærterten!
Nøttebar med peanøttsmør og banan
16-20 stk
Dette trenger du:
- 1 dl vindruekjerneolje
- 1 1/2 dl flytende honning
- 1 dl kremet peanøttsmør
- 1 moden banan
- 150 g mandler
- 150 g hasselnøtter
- 100 g macadamianøtter
- 50 g sesamfrø
- 50 g kokosmel
- 250 g grovmalte havregryn
- 1/2 ts havsalt
- 1/2 ts kanel
- 1/4 ts rent vaniljepulver
Topping:
- 200 g mørk sjokolade
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 160 °. Smelt oljen sammen med honning og peanøttsmør, og rør til massen er ensartet.
- Mos bananen med en gaffel, og rør den i honningblandingen. Bland de øvrige ingredienser godt, og rør dem sammen med honningblandingen til en tykk masse.
- Press blandingen ned i en langpanne dekket med bakepapir – laget skal være ca. 1 cm tykt. Det betyr ikke noe hvis du ikke fyller langpannen, for massen holder formen under bakingen. Sørg dog for å presse massen godt sammen, for da holder barene bedre formen når de skal skjæres ut.
- Bak massen gyllen og sprø i 30–35 minutter. La den stå og avkjøle i 10 minutter, og fordel deretter den mørke sjokoladen i biter ut over den. Sjokoladen vil smelte langsomt, og kan etter litt smøres ut. La deretter massen stå, til sjokoladen er blitt nesten fast, og skjær den deretter ut i barer.
- La nøttebarene avkjøle helt før servering. Oppbevar dem i en lufttett beholder.
LES OGSÅ: Gateau Marcel-kake som smelter på tungen

Hasselnøttbrød
Ca. 10 skiver
En mellomting mellom et mykt brød og en sandkake med en distinkt smak av hasselnøtter.
Dette trenger du:
- 150 g hasselnøtter
- 225 g hvetemel
- 150 g lyst muscovado- eller rørsukker
- 1 ts natron
- 1/2 ts bakepulver
- 1/2 ts fint salt
- 1/2 ts kanel
- 1/2 ts kardemomme
- 150 g smør
- 1 dl kefir
- 2 egg, størrelse L
- smør til formen
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 180 °. Spre nøttene ut på en langpanne dekket med bakepapir, og rist dem i ovnen i ca. 10 minutter, til de begynner å dufte kraftig. Gni av så mye av skallen som mulig – for eksempel i et håndkle – og avkjøl dem. Knus nøttene lett med hendene. Bland de tørre ingredienser i en bolle. Smelt smøret, og bland det med kefir og egg. Pisk blandingen ensartet.
- Lag en fordypning i melblandingen, og tilsett væsken. Rør et øyeblikk til deigen akkurat er blandet. Rører du for mye, blir brødet kompakt. Hell deigen i en smurt bakeform som måler ca. 12 x 25 cm, og stek brødet i ovnen i 30–35 minutter, til det er gyllent og gjennomstekt. Server lunt.
LES OGSÅ: Trikset som gir den klassiske gulrotkaken et skikkelig løft!

Chili-honningnøtter til ostebordet
Ca. 3 dl
Dette trenger du:
- Ca. 250 g blandede nøtter og kjerner, for eksempel hasselnøtter, macadamianøtter, mandler, valnøtter, gresskarfrø og solsikkefrø
- 2 dl flytende honning, gjerne akasiehonning
- 1/2 ts tørkete chiliflak
- 1 knivspiss havsalt
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 150˚, og fordel nøttene på en langpanne dekket med bakepapir. Rist nøttene i ovnen i ca. 15 minutter – de er ferdige når skallet på nøttene begynner å krakkelere og de dufter kraftig av ristede nøtter. Hold dog øye med dem underveis. Avkjøl. Hell nøttene på glass – det skal være 3–4 cm mellom nøtter og lokk.
- Varm honningen i en kjele med chiliflak og havsalt, og hell den over nøttene. Oppbevar dem ved romtemperatur. Varm den forsiktig hvis honningen begynner å krystallisere. Server til brød og ost – særlig de nøtteaktige, faste ostene eller de litt mykere geitemelkostene er deilige til nøttene.

LES OGSÅ: Fysen på noe godt? Prøv disse små pæretertene med ingefær og mandelkrem