Nøtter:

Søtt og sprøtt!

Nøtter smaker ikke bare vidunderlig, de gir også kaker og desserter en deilig grov konsistens.

NØTTER: Finnes det noe bedre enn søtsaker med nøtter i? Tror ikke det! FOTO: Stine Christiansen/ Skovdalnordic.com
NØTTER: Finnes det noe bedre enn søtsaker med nøtter i? Tror ikke det! FOTO: Stine Christiansen/ Skovdalnordic.com Vis mer
Publisert

Nøttekrem

1 glass

Dette trenger du:

  • 200 g hasselnøtter
  • 150 g rørsukker
  • 1 ss vindruekjerneolje
  • 100 g mørk sjokolade
  • 1 ss usøtet kakaopulver
  • 1 knivspiss vaniljepulver
  • 1 knivspiss fint salt

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 180 °. Spre nøttene ut over en langpanne dekket med bakepapir, og rist dem i ovnen i ca. 10 minutter, til de begynner å dufte. Gni så mye av skallet som mulig, for eksempel i et håndkle.
  2. Kjør nøttene og rørsukker i en blender eller bruk en stavmikser. Tilsett olje når nøttene er malt fint, og fortsett å blende slik at massen blir flytende, fordi den naturlige oljen fra nøttene utvinnes.
  3. Hakk sjokoladen fint, og tilsett den sammen med kakaopulver, vaniljepulver og salt. Blend ved lav hastighet, inntil sjokoladen er smeltet og massen er glatt.
  4. Hell nøttekremen på rene, kokte glass, og oppbevar den i kjøleskapet. Spis nøttekremen på brød, eller bruk den i lagkake eller lignende.

LES OGSÅ: Sjokoladeterte med bakt bakte plommer og fiken - ja, takk!

NØTTEKREM: Denne herligheten passer perfekt på nystekt brød. Nam! FOTO: Stine Christiansen/ Skovdalnordic.com
NØTTEKREM: Denne herligheten passer perfekt på nystekt brød. Nam! FOTO: Stine Christiansen/ Skovdalnordic.com Vis mer

Karamell-nøtteterte

Mørdeigsbunn:

  • 150 g smør
  • 225 g hvetemel
  • 75 g melis
  • 1 eggeplomme
  • eventuelt 1 ss kaldt vann
  • smør til formen

Karamellfyll:

  • 100 g hasselnøtter
  • 100 g valnøtter
  • 100 g macadamianøtter
  • 50 g usaltede pistasjnøtter
  • 3 dl sukker
  • 50 g smør
  • 3 dl kremfløte
  • eventuelt en klype havsalt
  • 40 g syltet appelsinskall, kan utelates

Slik gjør du:

Mørdeig:

  1. Smuldre smøret i melet til konsistensen er som grov rasp. Tilsett melis og eggeplomme, og elt deigen raskt sammen. Dekk den til med plastfolie, og sett den i kjøleskapet i ca. 1 time.
  2. Smør en terteform som måler 26 x 26 cm, med smør, og sett ovnen på 180 °. Rull mørdeigen ut til ca. 1/2 cm tykkelse, og kle terteformen med den.
  3. Ha bakepapir i formen, og forstek bunnen i ca. 15–18 minutter.

Karamellnøttefyll:

  1. Spre hasselnøttene ut på en langpanne dekket med bakepapir, og rist dem i ovnen ved 180 ° i ca. 10 minutter, til de begynner å dufte. Gni så mye av skallet av som mulig, for eksempel i et håndkle.
  2. Hakk valnøttene grovt, og spre dem og de øvrige nøttene ut på bakeplaten. Rist nøttene i ovnen i 5–6 minutter, til de er gylne og begynner å dufte kraftig. De må ikke steke for lenge, da vil de smake bittert. La dem kjøle helt av.
  3. Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele, til det har fått en gyllen farge og begynner å dufte av karamell. Ta straks kjele av varmen, og tilsett smøret, 1 skjefull av gangen, mens du rører etter hver gang så smøret absorberes helt av sukkeret.
  4. Tilsett kremfløten under omrøring – karamellen kan bruse når kremfløten kommer oppi, så pass på at du ikke brenner deg. La sausen koke opp – tilsett eventuelt litt havsalt, og rør, til den er ensartet. Sett sausen i kjøleskap i 1 time.
  5. Spre nøttene og appelsinskall ut over mørdeigsbunnen, og hell den avkjølte karamellsausen over. Sett terten i kjøleskapet inntil karamellen er stivnet, og server den i små stykker.
KARAMELL-NØTTETERTE: Denne terten er perfekt helgekos! FOTO: Stine Christiansen/ Skovdalnordic.com
KARAMELL-NØTTETERTE: Denne terten er perfekt helgekos! FOTO: Stine Christiansen/ Skovdalnordic.com Vis mer

LES OGSÅ: Tjuvstart helgen med denne deilige bjørnebærterten!

Nøttebar med peanøttsmør og banan

16-20 stk

Dette trenger du:

  • 1 dl vindruekjerneolje
  • 1 1/2 dl flytende honning
  • 1 dl kremet peanøttsmør
  • 1 moden banan
  • 150 g mandler
  • 150 g hasselnøtter
  • 100 g macadamianøtter
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g kokosmel
  • 250 g grovmalte havregryn
  • 1/2 ts havsalt
  • 1/2 ts kanel
  • 1/4 ts rent vaniljepulver

Topping:

  • 200 g mørk sjokolade

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 160 °. Smelt oljen sammen med honning og peanøttsmør, og rør til massen er ensartet.
  2. Mos bananen med en gaffel, og rør den i honningblandingen. Bland de øvrige ingredienser godt, og rør dem sammen med honningblandingen til en tykk masse.
  3. Press blandingen ned i en langpanne dekket med bakepapir – laget skal være ca. 1 cm tykt. Det betyr ikke noe hvis du ikke fyller langpannen, for massen holder formen under bakingen. Sørg dog for å presse massen godt sammen, for da holder barene bedre formen når de skal skjæres ut.
  4. Bak massen gyllen og sprø i 30–35 minutter. La den stå og avkjøle i 10 minutter, og fordel deretter den mørke sjokoladen i biter ut over den. Sjokoladen vil smelte langsomt, og kan etter litt smøres ut. La deretter massen stå, til sjokoladen er blitt nesten fast, og skjær den deretter ut i barer.
  5. La nøttebarene avkjøle helt før servering. Oppbevar dem i en lufttett beholder.

LES OGSÅ: Gateau Marcel-kake som smelter på tungen

NØTTEBAR: Trenger du litt ekstra energi? Da er denne godbiten lurt å ha i veska. FOTO: Stine Christiansen/ Skovdalnordic.com
NØTTEBAR: Trenger du litt ekstra energi? Da er denne godbiten lurt å ha i veska. FOTO: Stine Christiansen/ Skovdalnordic.com Vis mer

Hasselnøttbrød

Ca. 10 skiver

En mellomting mellom et mykt brød og en sandkake med en distinkt smak av hasselnøtter.

Dette trenger du:

  • 150 g hasselnøtter
  • 225 g hvetemel
  • 150 g lyst muscovado- eller rørsukker
  • 1 ts natron
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1/2 ts fint salt
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts kardemomme
  • 150 g smør
  • 1 dl kefir
  • 2 egg, størrelse L
  • smør til formen

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 180 °. Spre nøttene ut på en langpanne dekket med bakepapir, og rist dem i ovnen i ca. 10 minutter, til de begynner å dufte kraftig. Gni av så mye av skallen som mulig – for eksempel i et håndkle – og avkjøl dem. Knus nøttene lett med hendene. Bland de tørre ingredienser i en bolle. Smelt smøret, og bland det med kefir og egg. Pisk blandingen ensartet.
  2. Lag en fordypning i melblandingen, og tilsett væsken. Rør et øyeblikk til deigen akkurat er blandet. Rører du for mye, blir brødet kompakt. Hell deigen i en smurt bakeform som måler ca. 12 x 25 cm, og stek brødet i ovnen i 30–35 minutter, til det er gyllent og gjennomstekt. Server lunt.

LES OGSÅ: Trikset som gir den klassiske gulrotkaken et skikkelig løft!

HASSELNØTTBRØD: Serveres lunt. Ummm. FOTO: Stine Christiansen/ Skovdalnordic.com
HASSELNØTTBRØD: Serveres lunt. Ummm. FOTO: Stine Christiansen/ Skovdalnordic.com Vis mer

Chili-honningnøtter til ostebordet

Ca. 3 dl

Dette trenger du:

  • Ca. 250 g blandede nøtter og kjerner, for eksempel hasselnøtter, macadamianøtter, mandler, valnøtter, gresskarfrø og solsikkefrø
  • 2 dl flytende honning, gjerne akasiehonning
  • 1/2 ts tørkete chiliflak
  • 1 knivspiss havsalt

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 150˚, og fordel nøttene på en langpanne dekket med bakepapir. Rist nøttene i ovnen i ca. 15 minutter – de er ferdige når skallet på nøttene begynner å krakkelere og de dufter kraftig av ristede nøtter. Hold dog øye med dem underveis. Avkjøl. Hell nøttene på glass – det skal være 3–4 cm mellom nøtter og lokk.
  2. Varm honningen i en kjele med chiliflak og havsalt, og hell den over nøttene. Oppbevar dem ved romtemperatur. Varm den forsiktig hvis honningen begynner å krystallisere. Server til brød og ost – særlig de nøtteaktige, faste ostene eller de litt mykere geitemelkostene er deilige til nøttene.
CHILI-HONNINGNØTTER TIL OSTEBORDET: Inviter venninnene over på en skikkelig jentekveld med ost og dette deilige tilbehøret. FOTO: Stine Christiansen/ Skovdalnordic.com
CHILI-HONNINGNØTTER TIL OSTEBORDET: Inviter venninnene over på en skikkelig jentekveld med ost og dette deilige tilbehøret. FOTO: Stine Christiansen/ Skovdalnordic.com Vis mer

LES OGSÅ: Fysen på noe godt? Prøv disse små pæretertene med ingefær og mandelkrem

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer