Smuldrepai med rabarbra og jordbær
Til 8 minipaier
Ingredienser
125 g smør
4 ss sukker
2 dl hvetemel
2 dl havregryn
Fyll
450 g rabarbra
ca. 300 g jordbær
1 ½–2 dl sukker
1 ½ ss potetmel
Servering
kesam
1. Sett ovnen på 225°.
2. Smelt smøret i en kasserolle, og rør i sukker, hvetemel og havregryn.
3. Skjær rabarbraen i skiver, del jordbærene. Bland det med sukker og potetmel.
4. Fyll 8 porsjonsformer, ca. 11 cm, med rabarbra- og jordbærfyll. Strø over smuledeigen. Stek i ca. 20 minutter. Server med kesam.


Slik lager du rabarbratrifli med mandelknas
Sjokoladekake med rabarbraskum og jordbær
Til 6 personer
Ingredienser
150 g mørk sjokolade, 70 %
50 g valnøtter
50 g mandler
25 g hvetemel
1 vaniljestang, frøene
4 egg
50 g sukker
1 krm sitronsaft
100 g sukker
150 g smeltet smør
Rabarbraskum
300 g rabarbra
150 g rørsukker
1 ss potetmel
1 vaniljestang, utskrapt
Servering
3 dl kremfløte
200 g jordbær
20 g mørk sjokolade
1. Sett ovnen på 155°. Hakk sjokoladen grovt, og bland den raskt, men ikke for fint, med nøttene, melet og frøene fra vaniljestangen (spar stangen).
2. Skill eggene i plommer og hviter. Visp eggehvitene stive med sukker og sitron.
3. Rør sammen eggeplommene med sukker, og rør inn det smeltede smøret. Tilsett sjokolade- og nøtteblandingen, og bland godt. Vend til slutt forsiktig inn de stive eggehvitene.
4. Kle en springform (22 cm) med bakepapir. Hell kakefyllet i formen, og stek kaken i 40–50 minutter. La den avkjøles helt.
5. Rabarbraskum: Skjær rabarbraen i biter på 2 cm. Legg dem i en ildfast form kledd med bakepapir. Bland sammen rørsukker og potetmel, og leggi den utskrapte vaniljestangen. Stek i ovnen ved 175° i cirka 30 minutter. La avkjøles helt.Ta deretter bort vaniljestangen, og bland igjen.
6. Visp fløten til krem. Snu rabarbrakaken på hodet, og fordel kremen på kaken. Topp med jordbær delt i kvarte og revet sjokolade.

Jordbærdonuts med kremostglasur
til 6 personer
Ingredienser
125 g hvetemel
75 g sukker
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 klype salt
25 g smør
¾ dl melk
1 egg
75 ferske jordbær
donutform med 6 hull
olje til formen
Kremostglasur
75 g kremost naturell
50 g melis
1 ts frysetørket jordbær- eller bringebærpulver
1 ts sitronsaft
Til servering
ev. 1 ts spiselige tørkede blomster
1. Sett ovnen på 215°, og smør donutformene med litt olje.
2. Bland mel, sukker, vaniljesukker, bakepulver og salt i en skål. Smelt smøret, og rør det inn i melblandingen sammen med melk og egg.
3. Skyll og rens jordbærene. Hakk dem fint, og vend forsiktig inn i deigen.
4. Fyll deigen i en sprøytepose, eller en frysepose med avklipt hjørne, og sprut formene halvveis fulle. Stek i ovnen i ca. 10 minutter, til det er gylne og gjennomstekte. Ta dem ut av formen, og la avkjøles på rist.
5. Kremostglasur: Rør sammen kremost, melis og bærpulver i en skål. Smak til med sitronsaft. Dekorer donutene med glasuren og eventuelt tørkede blomster.

Tebrødstenger
til 36 stk.
Ingredienser
125 g smør
3/4 dl sukker
1 egg
3 ½ dl hvetemel
3/4 ts bakepulver
Fyll
1 dl jordbærsyltetøy
ca. 1 dl melis
ca. 3/4 ss vann
Topping
tørkede jordbær, lavendel eller hakkede hasselnøtter
1. Sett ovnen på 225°. Visp smør og sukker til det er luftig. Tilsett egget. Bland mel med bakepulver, og sikt det over blandingen. Rør sammen til en deig.
2. Del deigen i 3 biter, og form lengder, som legges på en bakeplate med bakepapir. Trykk en liten fordypning langs midten. Obs! Lag en prøvekake. Hvis de flyter ut, så er det bare å tilsette litt mer mel.
3. Fyll fordypningen med syltetøyet, og stek i cirka 15 minutter.
4. Bland melis med vann, og risle det over kakene. Strø over ønsket topping før glasuren stivner.
