FROKOST: Kaldhevet grytebrød. FOTO: Timm Vladimir
FROKOST: Kaldhevet grytebrød. FOTO: Timm Vladimir Vis mer

Oppskrifter:

Stå opp til noe godt

Mens du sover vokser gjærdeigen seg stor og luftig, og de søte french toastene hviler, så de er klare til å bli stekt neste morgen.

Publisert

Kaldhevet grytebrød

1 brød

Ingredienser
10 g gjær
5 dl kaldt vann
3 ss olivenolje
1 1/2 ts flaksalt
350 g fullkornmel
350 g hvetemel
1 støpejernsgryte med lokk

1. Kvelden før: Løs opp gjæren i vannet i en bolle. Tilsett olivenolje og salt. Rør i fullkornmelet og deretter hvetemelet. Rør deigen godt sammen. Dekk den med et klede, og la den heve natten over i kjøleskapet.
2. Neste morgen: Sett støpejernsgryten i ovnen, og sett ovnen på 225°. La gryten varmes opp sammen med ovnen i ca. en halv time. Hell deigen i den varme gryten, og legg på lokket. Stek brødet i ovnen i 30 minutter. Ta av lokket, og stek videre i 15 minutter til. Velt brødet ut av gryten, og la det avkjøles på en rist.

Deigen hever mens du sover, og så er det bare å steke brødet når du har stått opp. FOTO: Timm Vladimir
Deigen hever mens du sover, og så er det bare å steke brødet når du har stått opp. FOTO: Timm Vladimir Vis mer

Arme riddere over natten

4 personer

Ingredienser
8–10 skiver lyst toastbrød
litt smør til formen
2 egg
1 dl helmelk
1 ss sukker
1 ts kanel
20 g smør
1 ss melis
lønnesirup

1. Kvelden før: Skjær brødskivene over på midten. Smør en ildfast form. Pisk egg, melk, sukker og kanel sammen i en vid bolle. Vend brødskivene i eggblandingen, og fordel dem i formen. Skjær smøret i små terninger, og fordel over brødskivene. Dekk fatet med plastfolie, og sett kjølig over natten.
2. Neste morgenen: Sett ovnen på 180°. Ta formen ut av kjøleskapet, og stek toastene i ovnen i ca. 25 minutter. Sikt melis over, og server med lønnesirup.

Dette er deilig å våkne opp til en dag du har lyst på noe søtt. FOTO: Timm Vladimir
Dette er deilig å våkne opp til en dag du har lyst på noe søtt. FOTO: Timm Vladimir Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer