Klementin:

Stadig flere finner dette i klementinene

Hva med en C-vitaminbombe med ekstra proteiner?

Klementin: Har du funnet disse krabatene i klementinene i det siste? Da er du ikke alene. FOTO: PRIVAT
Klementin: Har du funnet disse krabatene i klementinene i det siste? Da er du ikke alene. FOTO: PRIVAT Vis mer
Publisert

Ingenting sier jul som den lukten når man skreller en klementin i desember. Saftig og sunn venter den bare på å bli fortært. Lite visste jeg da jeg plukket meg ut en av disse runde herlighetene at det var andre som allerede hadde startet den jobben. Fra innsiden.

Etter å ha tatt den første biten, mener jeg å ense noe mørkere mellom to båter. Og jaggu er det ikke, når jeg titter nærmere, en eller flere larver som koser seg gløgg der inne?

Resten av frukten går fort i søpla, mens jeg rister av meg kvalmen og går inn for å glemme at det har skjedd. Inntil jeg leser at flere har støtt på det samme.

Alle unntatt én

Bjørn Vidar Linholt fortalte nemlig nylig til avisa Østlendingen at han satt en kveld og koste seg med en klementin. Den var helt glatt og frisk på utsiden, men da han hadde fortært alle båtene, unntatt én, virket den siste båten litt slapp.

- Derfor sjekket jeg inni i selve klementinbåten og der fikk jeg meg en overraskelse: Nemlig en god del små larver, sier han til avisa.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) sine hjemmesider kan dette dreie seg om appelsinflue-larver. Fluene lever godt i varmere klima og er en plage for avlinger der. Men i Norge er det for kaldt og de vil ikke overleve lenge hos oss. Dessuten skal de være helt ufarlige å få i seg.

Ikke farlig

Men man kan jo ikke være helt sikker før man har spurt noen som kan dette. Derfor sendte KK bilde av disse larvene og noen spørsmål til FHI.

Mari Steinert, avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyrkontrol, bekrefter at det er appelsinflue-larver det er snakk om her.

Hun forklarer at appelsinflua legger egg rett under skallet på moden frukt. Appelsiner er visst foretrukket, men de kan også gå på andre sitrusfrukter, og aprikosar, plommer, pærer og eple.

- Er det ingen helserisiko hvis man får i seg disse?

- Nei, det er ikke farlig å spise disse larvene, eller frukt som er angrepet av disse larvene. Larvene kan gjerne være døde pga kjølig lagring av frukten, og de levende larvene vil dø hvis de kommer ned i magen vår. Ofte vil også bare en liten del av frukten være skadd, og det går an å skjære vekke den delen der larvene er og spise resten, svarer hun.

Steinert sier at de på Folkehelseinstituttet ikke har fått flere henvendelser på dette enn vanlig. Men at det fra tid til annen kan komme inn partier med frukt fra utlandet som har med seg frukt som har appelsinfluelarver i seg.

- Og vi spiser jo mye klementiner nå før jul, da kan det jo hende at flere vil oppdage dette fenomenet, sier Steinert.

«Med eller uten klementiner»

DinSide har også omtalt saken. De har dessuten vært i kontakt med Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsdirektør i Bama Gruppen AS, som forteller at de har fått ti liknende henvendelser denne sesongen.

Hun sier til DinSide at det i dette tilfellet er snakk om Middelhavsfluen som har lagt egg i klementinen som deretter har utviklet seg til små larver.

Gulbrandsen understreker i likhet med Steinert at selv om det er ubehagelig å finne så utgjør det ikke noen helserisiko.

Bjørn Vidar Linholt har uttalt at han verken er sur eller irritert, og vil heller ikke henge ut hvilken butikk han hadde kjøpt klementinene. Han ønsker dessuten undertegnede god jul, med eller uten klementiner.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer