Kjøttkaker Du Lager Selv

Supersunne kjøtt- og fiskekaker du lager selv

Langt bedre enn de du får kjøpt i butikken.

HJEMMELAGET: Disse oppskriftene beviser at hjemmelaget kan være både enkelt, raskt og spennende. Foto: Trine Sandberg, Trines Matblogg
HJEMMELAGET: Disse oppskriftene beviser at hjemmelaget kan være både enkelt, raskt og spennende. Foto: Trine Sandberg, Trines Matblogg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Ja, visst er det godt med tradisjonelle norske middagsretter som kjøttkaker i brunsaus og fiskekaker med raspet gulrot. 

Men det er også en kjent sak at mye av den ferdiglagde maten du får kjøpt i butikken ikke nødvendigvis er så sunn. 

Ifølge autorisert klinisk ernæringsfysiolog på Ernæringsfysiolog.no, Ragnhild Lekven Fimreite, er hjemmelagde alternativer alltid best - og det trenger faktisk ikke være så tidkrevende heller. 

- Da bestemmer du selv mengden med kjøtt, og du kan bruke minimalt med mel. Det gir helt klart et renere produkt, også har du full kontroll over hva det inneholder, sier hun til KK.no.

Kjøttkaker og fiskekaker du lager selv

Vi har snakket med matbloggerne Trine Sandberg og Linda Marie Stuhaug, som gir deg sine beste oppskrifter på hjemmelagde middagskaker av både fisk og kjøtt. Og disse oppskriftene beviser at hjemmelaget slett ikke trenger å være vanskelig eller tidkrevende.

LES OGSÅ: Hvor sunn er denne fiskematen?

Karbonade og guacamole

Oppskrift fra: Linda Marie Stuhaug

1 pakke karbonadedeig (400g)
1 egg 
1 finhakka kvitløk
Valgfritt krydder, for eksempel grovkvernet chilli, pepper, paprika, grillkrydder, urtesalt og frisk gressløk.
Hamburgerbrød

Guacamole:
½ avokado
salt og pepper
grovkvernet chilli

ENKELT: Denne karbonaden lager du enkelt av karbonadedeig på kun 10 minutter. Server gjerne med nylaget guacamole.   Foto: Linda Marie Stuhaug
ENKELT: Denne karbonaden lager du enkelt av karbonadedeig på kun 10 minutter. Server gjerne med nylaget guacamole. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Slik gjør du: Miks godt sammen, form til flate burgere og stek på middels varme så burgerne blir gjennomstekt og beholder saftigheten. Rist hamburgerbrødene i ovn eller brødrister, og lag guacamolen ved å mose avokadoen og blande inn krydderet. Smør guacamole på brødene og tilsett de grønnsakene du ønsker. Server gjerne med salat eller potetbåter.

LES OGSÅ: Spicy fiskekaker

Lakseburger med fennikelsalat og sitrondressing

Oppskrift fra: Trines Matblogg

600 gram fersk laksefilet, i terninger
1-1,5 ts salt
2 ss creme fraiche
1-2 vårløk, finhakket
ca 1/4 sitron, saften
friske krydderurter, finhakket (gressløk, persille eller koriander)
½ fennikel, finsnittet
½ liten rødløk, finsnittet
½ syrlig eple, i tynne staver
2-3 reddiker, i tynne staver
1-2 vårløk, i tynne ringer
½ ts sukker
litt pepper
½ sitron, saften

Sitrondressing:
1,5 dl creme fraiche
friske krydderurter, finhakket (gressløk eller basilikum)
en klype sukker
salt og pepper
¼ sitron, saften

LAKSEBURGER: Å lage sine egne lakseburgere tar ikke mer enn 12 til 15 minutter, og smaker mye bedre enn de ferdiglagde. Foto: Trine Sandberg, Trines Matblogg
LAKSEBURGER: Å lage sine egne lakseburgere tar ikke mer enn 12 til 15 minutter, og smaker mye bedre enn de ferdiglagde. Foto: Trine Sandberg, Trines Matblogg Vis mer

Slik gjør du: Skjær laksen i omtrent like store terninger og kjør den raskt i en foodprosessor med kniver (eller en kjøttkvern) til den blir passe most, uten at den blir helt finmalt. Rør inn creme fraiche og vårløk, og smak til fiskefarsen med salt, pepper, sitronsaft og friske krydderurter. Form fire burgere, gjerne ved hjelp av metallringer hvis du har, og stek i smør på middels varme i cirka 3-4 minutter på hver side. 

Skjær grønnsakene til fennikelsalaten i tynne, tynne skiver. Del opp eplet til slutt, slik at du unngår at det blir brunt. Rør sammen sitronsaft og sukker og fordel over salaten, og pass på at dette dekker eplene. Smak til med salt og pepper. Rør sammen ingrediensene til sitrondressingen. Smak deg frem.

LES OGSÅ: Gi fennikel fast plass på menyen

Smakfulle kalkunburgere

Oppskrift fra: Linda Marie Stuhaug

1 pakke kalkunkjøttdeig, eller kyllingkjøttdeig
1 egg
0,5- 1 presset hvitløksfedd
Valgfritt krydder

Hvitløksdressing: 
gresk yoghurt 
presset hvitløk 
salt og pepper

KALKUN: Kalkun eller kylling behøver ikke være vanskeligere å håndtere enn vanlig storfekjøtt. Prøv denne kalkunburgeren med hvitløksdressing og frisk salat. Foto: Linda Marie Stuhaug
KALKUN: Kalkun eller kylling behøver ikke være vanskeligere å håndtere enn vanlig storfekjøtt. Prøv denne kalkunburgeren med hvitløksdressing og frisk salat. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Slik gjør du: Ha alt i en bolle og bland godt. Når det kommer til krydder kan du selv velge noe du liker, eller du kan gjøre som Stuhaug og bruke salt, pepper, cayennepepper, grillkrydder og hvitløkskrydder. Form til burgere ved hjelp av litt vann på hendene, og stek på middels varme til en gyllen farge. Server gjerne med hvitløksdressing, grønnsaker og en stor salat med bønner og avokado.

LES OGSÅ: Tre middager som øker forbrenningen

Thaifiskekaker med spicy agurksalat

Oppskrift fra: Trines Matblogg

700 g fersk sei, i biter
1 egg
1/2 rød chili, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1-2 ts finrevet ingefær
1 liten neve frisk koriander, hakket
3 vårløk, hakket
½-1 lime, saften
1 ts salt
nykvernet sort pepper

1 agurk, strimlet
4-5 vårløk, finsnittet
½ rød chili
3 ss soyasaus
½ lime, saften
1 ss sukker
salt og pepper
frisk koriander, hakket

THAIFISKEKAKER: Sandberg tipser at du helst bruker fersk fisk når du lager fiskekaker, for fisken mister mye av sine bindeegenskaper når den har vært nedfryst. Foto: Trine Sandberg, Trines Matblogg
THAIFISKEKAKER: Sandberg tipser at du helst bruker fersk fisk når du lager fiskekaker, for fisken mister mye av sine bindeegenskaper når den har vært nedfryst. Foto: Trine Sandberg, Trines Matblogg Vis mer

Sli gjør du: Skjær fisken i omtrent like store terninger og kjør den raskt i en foodprosessor med kniver (eller en kjøttkvern). Tilsett egg, chili, ingefær, hvitløk, vårløk, salt og pepper og koriander og kjør den raskt litt til. Pass på at farsen ikke blir for finmalt. Smak til med limesaft og eventuelt mer salt og pepper. Ha vann på hendene og på arbeidsfjølen din, slik at du unngår at fiskefarsen setter seg fast, og form 7-8 fiskekaker. Stekes på middels varme i ca. 5 minutter på hver side, til du får en fin stekeskorpe og fiskekakene er gjennomstekt.

Del agurken i to på langs og skjær ut kjernen. Skjær deretter agurken opp i tynne staver og ha oppi en liten skål sammen med vårløken. Bland sammen soyasaus, lime, chili og sukker. Rør til sukkeret er helt oppløst. Smak til med limesaft, salt og pepper. Bland i hakket koriander til slutt og hell dressingen over agurk og vårløk. Server gjerne med sweet chilisaus og ris.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer