Hjemmebakt Brød

Surdeig,frø og glutenfritt - her er 3 hjemmelagde brød du bare MÅ prøve

Grovt eller fint. Fersk bakst blir aldri feil!

<strong> SKÅLDET FRØBRØD:</strong> Solsikkekjerner, linfrø og grovt rugmel gir herlig smak, og skorpen blir perfekt sprø. Brødet blir bare bedre av å ligge. Pakk det inn i et håndkle, så holder skorpen seg sprø.  Foto: All Over Press
SKÅLDET FRØBRØD: Solsikkekjerner, linfrø og grovt rugmel gir herlig smak, og skorpen blir perfekt sprø. Brødet blir bare bedre av å ligge. Pakk det inn i et håndkle, så holder skorpen seg sprø. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brødbaking er noe av det mest takknemlige å drive med. Ikke bare fyller du huset med himmelsk duft, du stiger garantert på popularitetsbarometeret til dem du omgir deg med. 

Skåldet frøbrød

<strong>SURDEIGSBRØD:</strong> Et supersunt og saftig brød med god holdbarhet, takket være surdeigen. Foto: All Over Press
SURDEIGSBRØD: Et supersunt og saftig brød med god holdbarhet, takket være surdeigen. Foto: All Over Press Vis mer

(2 brød)
Skålding:
1 ½ dl grovt rugmel
1 ½ dl linfrø
1 ½ dl solsikkefrø
1 ss salt
4 dl vann
Deig:
25 g gjær
3 ½ dl kaldt vann
ca. 12 dl hvetemel
Skålding: Bland rugmel, linfrø, solsikkefrø og salt i en bolle. Kok opp vannet, hell i og bland godt. Dekk med plastfolie, og la det stå i 2 timer.
Deigen: Rør gjæren ut i vann. Rør i den skåldede blandingen og hvetemelet, og arbeid sammen til en jevn deig. La deigen heve tildekket i 2 timer.
Ta deigen opp på bakebordet. Del den i to og form til flate kaker. Rull sammen og legg brødene med skjøten ned på bakepapir på stekeplate. Legg på et håndkle og etterhev i ca. 30 minutter.
Varm ovnen til 250°. Snitt brødene forsiktig med en skarp kniv. Stek brødene på nederste rille i ovnen. Spray vann oppe og nede i ovnen. Stek brødene i 10 minutter.
Senk varmen til 175° og stek ytterligere i 25 minutter. La brødene avkjøles på rist under et håndkle.

Surdeigsbrød

<strong>LAVKARBO OG GLUTENFRITT:</strong> Et knekkebrød fullt av godsaker som sesamfrø,  solsikkefrø og mandler.  Foto: All Over Press
LAVKARBO OG GLUTENFRITT: Et knekkebrød fullt av godsaker som sesamfrø, solsikkefrø og mandler. Foto: All Over Press Vis mer

(2 stk.)
Rugsurdeig:
(ca. 5 dl)
100 g grovrevet eple uten skall
200 g grovt rugmel
200 g vann
Dag 1:
4 dl vann
100 g, ca. 1 dl rugsurdeig
120 g havregryn
1 dl sammalt rugmel, grovt
2 dl solsikkefrø
ca. 1 dl linfrø
1 ss salt
Dag 2:
25 g gjær
2 dl vann
4 dl grovt rugmel
Ca. 4 ½ hvetemel
Rør sammen alle ingrediensene i en glasskrukke med lokk. La det stå i romtemperatur. Rør om morgen og kveld. Etter 1–3 døgn begynner surdeigen å boble fint. Da er den klar til å bruke. Oppbevar surdeigen i kjøleskap om du vil vente med bakingen. Den holder seg i flere uker. Første dag blandes alle ingrediensene i en bolle. Dekk med plast, og la det stå på kjøkkenbenken til neste dag. Dag to piskes gjæren ut i vannet. Bland det fra dagen før ned i bollen sammen med melken. La deigen hvile i ca. 20 minutter. Smør to avlange former à ca. 1 ½ liter med olje. Fyll formene med deigen, og glatt til med en fuktig hånd. Hev under bakehåndkle til deigen når kanten av formen, ca. 90 minutter. Varm ovnen opp til 190°. Stek brødene midt i ovnen i 40–45 minutter.

Glutenfritt mandel- og frøknekkebrød

(ca. 20 biter)

1½ dl mandelmel
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarfrø
2 ss fiberhusk
½ ts salt
2 ½ dl vann
½ dl matolje
Pynt:
½ dl solsikkefrø
½ dl gresskarfrø
2 ss sesamfrø
½ dl flaksalt
1. Bland sammen alle tørre ingredienser i en bakebolle.
2. Kok opp vannet, og hell blandingen i sammen med oljen. Rør til en klissete deig. 
3. La den hvile i ca. 15 minutter, slik at deigens sveller. Sett ovnen på 150°.
4. Ta deigen ut på bakepapir på stekeplate, og fordel deigen jevnt og tynt ut med en vannskylt stekespade til knekkebrødet måler 30 x 40 cm. Strø over solsikkefrø, gresskarfrø, sesamfrø og flaksalt.
5. Stek knekkebrødet midt i ovnen i ca. 1 ½ time, eller til bitene er tørre og sprø. 
6. Bryt i biter. Avkjøl på rist, og oppbevar i tett boks.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer