Matplan:

Til deg! Fiks ferdig ukemeny

Deilige retter for hele familien.

Kyllingkjøttkaker med sellerisalat. FOTO: Columbus Leth
Kyllingkjøttkaker med sellerisalat. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Torsk i form med grønnsaker og byggryn

4 personer
Tid: 25 min
Ovnstid: 25 min

Ingredienser
500 g torskefilet
2 purreløk
300 g gulrøtter
1 fennikel
1 ss smør til steking
1 potte fersk dill
salt og pepper
1 dl hvitvin
1 dl grønnsakbuljong
1½ dl kremfløte

Tilbehør
2 dl byggryn
1 sitron

1. Forvarm ovnen til 200°. Sjekk fisken for eventuelle bein, og skjær den i porsjonsstykker. Rens purrene, og skjær dem i tynne skiver. Skrell gulrøttene, og skjær dem i tynne staver. Rens fennikelen, og skjær den i tynne skiver.
2. Stek alle grønnsakene i smør på en varm panne i 2–3 minutter. Fordel grønnsakene deretter i en ildfast form. Hakk dillen, og legg av litt til pynt.
3. Dryss hakket dill over grønnsakene, og krydre med salt og pepper. Hell hvitvin, buljong og fløte i bunnen av formen, og bak retten i ovnen i 15 minutter.
4. Ta formen ut av ovnen, og rør rundt i grønnsakene. Legg torskebitene oppå grønnsak-ene, og stek retten i ytterligere ca. 10 minutter til fisken er gjennomstekt.
5. Tilbehør: Skyll og drypp av byggryn, og kok dem etter anvisningen på pakken. Dryss dill over retten, og server med byggryn og sitronbåter.

Dette er en rask og god hverdagsrett. FOTO: Columbus Leth
Dette er en rask og god hverdagsrett. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Spagetti med tomat, kapers og kikerter

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
350 g spagetti

Tomatsaus
1 løk
2 fedd hvitløk
1 boks kikerter
1 ss smør til steking
2 bokser cherrytomater (hermetikk) eller vanlige hakkede tomater på boks
1 ts sukker
2 ts tørket oregano
½ ts tørkede chiliflak
60 g kapers
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Til servering
50 g parmesan
½ potte basilikum

1. Tomatsaus: Skrell og hakk løk og hvitløk fint. Stek løk, hvitløk, og avrente kikerter i smør i en dyp panne over middels varme i 2–3 minutter. Tilsett cherrytomater, sukker, oregano og chiliflak, og kok opp sausen. Skru ned varmen, og la sausen småkoke i 20 minutter. Vend kapers inn i sausen. Smak til med sitronsaft, salt, og pepper.
2. Kok spagetti etter anvisningen på pakken. La den renne av.
3. Servering: Vend den kokte spagettien sammen med tomatsausen i pannen. Server i dype tallerkener, og topp med ferskrevet parmesan og basilikumblader.

Med en pakke spagetti, to bokser hermetiske tomater og noen basisingredienser fra kjøkkenskapet kan du lage en deilig pastarett på kort tid. FOTO: Columbus Leth
Med en pakke spagetti, to bokser hermetiske tomater og noen basisingredienser fra kjøkkenskapet kan du lage en deilig pastarett på kort tid. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Sellerisuppe med eple og pancetta

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 10 min

Ingredienser
1 løk
300 g poteter
500 g sellerirot
1½ ss smør til steking
1½ ts tørket timian
1,2 liter grønnsakbuljong
1 dl kremfløte
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Topping
200 g pancetta i skiver (eller bacon)
1 eple

Til servering
1 håndfull bladpersille
1 grovt brød

1. Skrell og hakk løken fint. Skrell poteter og sellerirot, og skjær dem i mindre terninger.
2. Stek løk, poteter og sellerirot i smør i en gryte i ca. 2 minutter, og krydre med timian. Hell buljong i gryten, og la det koke opp. Skru ned til middels varme, og la suppen småkoke i 20 minutter, til alt er mørt.
3. Ta gryten av varmen, og bruk en stavmikser for å mose suppen direkte i gryten. Tilsett fløte, og sett gryten tilbake på varmen. Varm opp suppen godt, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
4. Topping: Forvarm ovnen til 180°. Fordel pancetta på en bakeplate med bakepapir, og stek det i ovnen i 8–10 minutter, til det er sprøtt. La det renne av på kjøkkenpapir. Skyll eplet, og skjær det i små terninger.
5. Servering: Server suppen i skåler, og topp med pancetta, epleterninger og hakket persille. Server med grovt brød til.

Få varmen med denne kremete suppen fylt med grønnsaker og en god skvett fløte. FOTO: Columbus Leth
Få varmen med denne kremete suppen fylt med grønnsaker og en god skvett fløte. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Kyllingkjøttkaker med sellerisalat

4 personer
Tid: 35 min

Ingredienser
500 g kyllingkjøttdeig
1 dl sammalt hvetemel
2 ts paprika
salt og pepper
2 ss smør til steking

Sellerisalat
2 epler
1 sellerirot
1 håndfull bladpersille
1 dl crème fraîche lett
2 ts flytende honning
2 ts sitronsaft
salt og pepper

50 g salte mandler

Tilbehør
eventuelt små poteter

1. Sellerisalat: Skyll eplene, og skrell selleriroten. Skjær begge deler i tynne staver. Skyll og hakk persillen, og bland epler, selleri og persille sammen i en bolle.
2. Rør sammen crème fraîche, honning og sitronsaft i en annen bolle. Vend dressingen sammen med grønnsakene, og smak til med salt og pepper.
3. Anrett sellerisalaten i en bolle, og dryss over grovhakkede, salte mandler. La salaten stå og trekke i kjøleskapet frem til servering.
4. Form kjøttdeigen til kjøtt-kaker. Bland sammalt hvetemel, paprika, salt og pepper i en dyp tallerken, og vend kjøttkakene i melblandingen. Brun kyllingkjøttkakene i smør på en varm panne i 1 minutt på hver side. Skru ned til middels varme, og stek dem ferdige i ca. 3 minutter på hver side, til de er gjennomstekte og kjøttsaften er blank.
5. Servering: Server kyllingkjøttkakene med sellerisalat, og server eventuelt små ovnsbakte poteter til.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Pai med kjøtt, purre og gulrøtter

4 personer
Tid: 25 min
Ovnstid: 30 min

Ingredienser
1 pakke fersk paideig
1 purreløk
200 g gulrøtter
250 g kjøttdeig av storfe
1 ss olivenolje til servering
1 ts paprikapulver
2 ts tørket timian
1 ss balsamicoeddik
salt og pepper
3 egg
2 dl crème fraîche lett
25 g parmesan
1 paiform, 24 cm i diameter

Til servering
½ potte basilikum

1. Forvarm ovnen til 200°. Kjevle ut paideigen, og legg den i en smurt paiform. Rens purreløken, og skrell gulrøttene. Skjær begge deler i tynne skiver.
2. Brun kjøttdeigen godt i olje i en stor stekepanne. Tilsett purreløk, gulrøtter, paprikapulver og timian, og stek videre i ca. 5 minutter. Smak til med eddik, salt og pepper, og ta pannen av varmen.
3. Pisk egg og crème fraîche sammen i en bolle, og krydre med salt og pepper. Fordel kjøtt og grønnsaker i paibunnen, hell eggeblandingen over, og dryss revet parmesanost over der igjen. Stek paien i ovnen i ca. 30 minutter, til den er gyllen og eggeblandingen er fast.
4. Servering: Server paien varm eller lun, og dryss over fersk basilikum.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet