Det er ingen tvil om at nordmenn har funnet tilbake til bakegleden i en tid som har vært litt annerledes enn det vi er vant til. Det saftige bananbrødet har spesielt hatt sitt framspring denne våren - det kan vel neppe ha vært mer populært før?
På sosiale medier florerer det nærmest av disse brødene i alle slags varianter og former, og toppingen strekker seg mellom alt fra sjokolade og kokos, til melis og glasurer av alle slag. Én ting kan vi fastslå: Folk er utvilsomt kreative på kjøkkenet, og bananbrød er utvilsomt godt!
Psst! Helleskitchens bananbrød er legendarisk gode!
Sunne bananbrød
Men visste du at disse brødene faktisk kan lages gode, og samtidig være sunne og næringsrike?
Det er nemlig små grep som skal til for at bananbrødet kan hives ned på høykant med god samvittighet. Å bytte ut hvetemel med havremel og sukker med sukrin er ikke store greiene, men det har faktisk noe for seg!
Etter et raskt Google-søk kom jeg frem til to favoritter i alle fall jeg har lyst til å teste ut i nærmeste fremtid. Kanskje du også blir inspirert til å kokkelere litt med bananene som ligger på kjøkkenbenken?
Bananbrød med mørk sjokolade
Først ut er Desiree Andersens sunne og saftige bananbrød. Dette er kjempelett å lage, og trenger få ingredienser!
Til ett brød trenger du:
- 4 modne bananer
- 3 egg
- 2 dl yoghurt naturelle
- 50 gram smeltet smør
- 4 dl mel
- 1 ts kanel
- 1 ts kardemomme
- 1 ts bakepulver
- 1 knipe salt
- Mørk sjokolade
Sånn gjør du det:
- Sett ovnen på 190 grader over/undervarme
- Ha 3 bananer (1 er til pynt), egg, yoghurt, smør, krydder og salt i en blender eller mos med en stavmikser
- Tilsett mel og bakepulver
- Rør sammen til en klumpfri røre
- Fordel røren i en kledd brødform
- Del den siste bananen på langs og legg på toppen
- Stekes i 45-50 minutter
Tips: Hakk gjerne opp noen biter med mørk sjokolade å tilsett i oppskriften. Nam!
Bananbrød med peanøttsmør
Det andre bananbrødet som ser helt himmelsk ut, er Linda Stuhaugs variant med peanøttsmør.
Stuhaug skriver på bloggen sin at hun alltid lager bananbrødene sine uten tilsatt sukker, og uten helsekostprodukter. Modne bananer gir nok søtning, så produkter for å gjøre brødet ekstra søtt er ikke nødvendig, mener hun.
Til ett bananbrød med peanøttsmør trenger du:
- 3 store eller 4 små modne bananer
- 3 egg
- 200 g havremel
- 2 ts bakepulver
- 4-5 ss peanøttsmør
- 50 g mørk sjokolade, grovhakket
Sånn gjør du det:
- Sett ovnen på 180 grader, over-undervarme.
- Mos banan og egg klumpfritt med stavmikser.
- Bland inn havremel, bakepulver, peanøttsmør til en klumfri røre. Er røren veldig tykk bruker du litt væske til passelig konsistens.
- Bland lett inn sjokoladebitane.
- Ha bakepapir i en brødform på 1 liter og hell røren over formen.
- Ha over valgfri topping dersom du ønsker det.
- Stek midt i ovnen i 45-55 minutt, eller til bananbrødet akkurat er gjennomstekt. Sjekk underveis med en kakepinne.
- Avkjøl på rist.
LES OGSÅ: På søndager lager trebarnsmor Christina middag for hele uken