ITALIENSKE KLASSIKERE: Veien til hjemmelaget pasta er kortere enn de fleste tror og du kan fint klare arbeidet uten en pastamaskin. FOTO: All Over Press
ITALIENSKE KLASSIKERE: Veien til hjemmelaget pasta er kortere enn de fleste tror og du kan fint klare arbeidet uten en pastamaskin. FOTO: All Over PressVis mer

Italienske klassikere:

To italienske klassikere du vil elske!

Enkelt og smakfullt med råvarer i sentrum - det kjennetegner det italienske kjøkkenet. Vi guider deg trinn for trinn.

Ravioli med parmaskinke, soltørkede tomater og salviesmør

Tid: 1 time. Avkjøling av pastadeig: Minst 30 min, gjerne natten over. Porsjoner: 4.

Ingredienser:

  • 400 g durumhvetemel
  • ¼ ts salt
  • 4 egg + 1 egg til pensling
  • 1 ss olivenolje
  • Et lite glass eller en utstikker, 6 cm i diameter

Raviolifyll:

  • 1 kule frisk mozzarella (125 g)
  • 5 skiver parmaskinke
  • ½ potte basilikum
  • 2 ss soltørkede tomater i olje
  • Salt og nykvernet pepper

Salviesmør:

  • 50 g smør
  • 20 salvieblader

Til servering:

  • 200 g små tomater
  • 25 g revet parmesan
Steg 1.
Steg 2.
Steg 3.
Steg 4.
Steg 5.
Steg 6.

Slik gjør du:

  1. Bland mel og salt, legg det i en bunke på bordet, og lag en fordypning i midten av melet. Hell eggene i fordypningen, deretter oljen. Pisk rundt i egge- og oljeblandingen med en gaffel. Pisk melet med, litt av gangen, til det hele samler seg. Elt deigen grundig i 5–10 minutter, til den er fast og smidig. Bruk hendene til å elte med, og legg godt med krefter i. Pakk deigen inn i husholdningsfilm, og legg den kjølig i minst 30 minutter, eller gjerne natten over.
  2. Kjevle deigen tynt ut på et meldrysset bord. Sørg for at det hele tiden er litt mel på bordet, under og over deigen, så den lett kan slippe bordplaten. Kjevle deigen ut så tynt som mulig, uten at den går i stykker. Husk at deigen blir litt tykkere igjen når den blir kokt.
  3. Stikk deigen ut i sirkler på 6 cm i diameter med et glass eller en utstikker.
  4. Raviolifyll: Skjær mozzarella og parmaskinke i små terninger. Plukk og hakk basilikumbladene fint. Skjær de soltørkede tomatene i små biter. Bland alle ingrediensene til fyllet sammen i en skål, og krydre med salt og pepper.
  5. Legg 1 ts raviolifyll på midten av halvdelen av deigsirklene. Pensle kantene med sammenpisket egg, og legg en deigsirkel uten fyll over som lokk.
  6. Trykk de 2 deigsirklene sammen langs kanten hele veien rundt med en gaffel, så fyldet ikke renner ut. Bring en stor gryte med lettsaltet vann til kokepunktet, og tilsett de fylte ravioliene. Kok dem i 3–4 minutter, til de flyter opp til vannoverflaten. Hell av vannet. Salviesmør: Legg smør og salvieblader i en liten gryte. Smelt smøret, skru ned til laveste varme, og hold smøret varmt. Servering: Skyll og halver tomatene. Anrett ravioli og tomater i 4 dype tallerkener. Hell det varme salviesmøret over, og dryss med revet parmesan.

LES OGSÅ: Derfor er det hull i midten av pastasleiva

ITALIENSK KLASSIKER: Vitello tonnato med kapers, stekt persille og syltet sitronskall. FOTO: All Over Press
ITALIENSK KLASSIKER: Vitello tonnato med kapers, stekt persille og syltet sitronskall. FOTO: All Over Press Vis mer

Vitello tonnato med kapers, stekt persille og syltet sitronskall

Tid: 1 time. Ovntid: 15 min. Avkjøling av kjøttet: Minst 3 timer. Antall personer: 4.

Ingredienser:

  • 600 g kalvemørbrad, renset for sener og fett
  • Salt og nykvernet pepper
  • Olje til steking

Syltet sitronskall:

  • 2 usprøytede sitroner
  • 9 dl vann (til utvanning)
  • ½ ts salt
  • 2 dl sukker
  • 1 dl vann (til sukkerlake)

Tunfisksaus:

  • 1 boks tunfisk i vann
  • 1 ½ dl god majones
  • 2 ts kapers
  • 1–2 ss sitronsaft
  • Salt og nykvernet pepper
  • 1 knivspiss tørkede chiliflak

Stekt persille:

  • 1 bunt persille
  • Olje til steking
  • Salt

Til servering:

  • kapers
  • ½ ts tørkede chiliflak
  • Godt brød
Steg 1.
Steg 2.
Steg 3.
Steg 4.
Steg 5.
Steg 6.

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 180 °. Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun kjøttet på alle sider i olje i en stekepanne ved høy varme så det får en lysebrun stekeskorpe. Legg kjøttet i et ovnfat med litt vann i bunnen, og stek det i ovnen i 10–15 minutter, til det er rosa i midten og har en temperatur i midten av kjøttet på 55 °. La kjøttet hvile i 10 minutter, dekk det til, og sett det kjølig i minst 3 timer.
  2. Syltede sitronskall: Skyll sitronene, og skjær av endene. Skjær skallet av sitronene i brede stykker med en skarp kniv uten å få den hvite, bitre hinnen med. Skjær de brede stykkene i tynne strimler. Legg dem i en liten gryte med 3 dl kaldt vann og ½ ts salt, og bring det til kokepunktet. Hell av vannet med en gang det koker. Hell 3 dl nytt kaldt vann på sitronskallet (denne gangen uten salt), og kok opp igjen. Hell igjen straks vannet av når det koker. Fortsett på samme måte en gang til med 3 dl vann, så sitronskallet blir utvannet i alt tre ganger. Utvanningen fjerner den bitre smaken.
  3. Kok opp 2 dl sukker og 1 dl vann i en gryte. Tilsett sitronskallet, og kok dem i 2–3 minutter. La den dryppe av, og legg dem i et glass med lokk. Oppbevar kjølig.
  4. Tunfisksaus: Kjør tunfisken, uten vann, i en blender eller food-processor sammen med majones, kapers og sitronsaft til du får en jevn saus. Smak tunfisksausen til med salt, pepper og chiliflak.
  5. Stekt persille: Skyll, tørk og plukk persillen. Stek den sprø i rikelig med olje i en panne. Krydre med salt, og la persillen dryppe av på fettsugende papir.
  6. Servering: Skjær kjøttet i meget tynne skiver, og anrett dem på fire tallerkener. Smør tunfisksaus over, og topp med kapers, syltet sitronskall og stekt persille. Dryss med tørkede chiliflak, og server med godt brød til.

LES OGSÅ: Slik unngår du at pastavannet koker over

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: