Det finnes ikke mye som er bedre enn ferske, søte og smakfulle tomater. Mange oppfatter tomater som en grønnsak, men biologisk defineres den faktisk som et bær.
Mange av oss elsker tomater, og de er jo så anvendelige og lett tilgjengelige. De brukes for eksempel i pizza, pasta, salater og gratenger, eller bare på brødskiven eller som sunn snacks.
De er små, røde, søte, gode og sunne, og for mange et naturlig valg som en av sine «5 om dagen».
Tomater inneholder massevis av antioksidanter, kan redusere risikoen for prostatakreft og er en god kilde til både betakaroten, vitamin C og kostfiber.
Men har du lurt på hvorfor tomatene du får servert på restaurant ofte er søtere og mer smakfulle enn de du kjøper i butikken?
Hemmeligheten er et enkelt triks som du heldigvis kan få til hjemme på kjøkkenet.

Unngå denne vanlige kjøttdeig-tabben

Ikke spis kalde tomater
Et enkelt tips for å få mer smakfulle og søte tomater er rett og slett å ha de litt i ovnen eller sørge for at de ikke er kalde når de spises.
- Hvorfor blir tomatene søtere når de varmes?
- Dette er et veldig interessant spørsmål. Det viktigste man bør tenke på er at tomater ikke liker seg i kjøleskapet. Kalde tomater smaker mindre enn tempererte tomater.
Det sier Svein Iversen, som er kokk med mer enn 35 års erfaring fra restaurantbransjen og som eier matkurs.no, til KK.
Varme er energi og energi er bevegelse. I en kald tomat vil altså vannmolekylene være helt stille.
- Det betyr at smak- og aromamolekylene i kalde tomater ikke får noe hjelp til å treffe smak i munnen og lukt i nesen. Du klarer rett og slett ikke å «fange opp» smak eller lukt så godt, forklarer Iversen.
Om tomaten er temperert eller varm er molekylene i tomatsaften mer aktive, og tomaten smaker mer.
- Tipset må være å ikke oppbevare tomater i kjøleskapet, og i hvert fall ikke servere de iskalde, sier han.

Dette sopptrikset sparer deg for tid

Tomatene blir søtere
- Hvorfor blir tomatene søtere i ovnen?
- Når de får godgjøre seg i gryten eller i ovnen over lang tid, vil det naturlige sukkeret i tomatene karamellisere seg og sausen eller retten blir søtere.
Det forklarer Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.
Et annet tips er at alle de som er utstyrt med en prostata bør spise masse tomater, helst varmebehandlet.
- Forskning viser nemlig at tomater kan redusere risikoen for prostatakreft, forklarer Iversen.

Slik blir slapp salat crispy igjen

Derfor er tomater så sunne
- Hva er det som gjør tomater så sunne?
- Det er flere grunner til at tomater er så sunne. De er kalorifattige, men fiberrike, som betyr at du blir mett av å spise tomater, forklarer Arsky.
De inneholder vitamin C, som vi blant annet trenger for å kunne ta opp jern og holde infeksjoner på avstand.
- Tomater inneholder også litt vitamin A, som vi trenger for normal celledeling og øyefunksjon. Ikke minst inneholder de karotenet lykopen, som er viktig for hjertehelsen og prostata. Tomater beskytter også mot og hjelper ved prostatakreft, sier Arsky.

Kokk: - Ikke gjør dette med kyllingfileten
