Tomatgalette med parmesan og gresskarkjerner
4 personer
Ingredienser
Paibunn
220 g hvetemel
1 ts salt
25 g nyrevet parmesan
75 g mykt smør
1 dl yoghurt naturell
Tomatfyll
400 g tomater, gjerne i forskjellige farger
2 fedd hvitløk
50 nyrevet parmesan
½ dl gresskarkjerner
1 ts flytende honning
salt og nykvernet pepper
1. Paibunn: Bland alle ingrediensene sammen, og samle dem til en fast deig. Sett deigen kjølig i ½ time.
2. Sett ovnen på 200°. Kjevle ut deigen til en stor firkant, på størrelse med en bakeplate, på et meldrysset bord. Legg bakepapir på platen, og legg deigen på bakepapiret.
3. Tomatfyll: Skyll tomatene. Skjær dem i skiver, og la dem dryppe litt av i et dørslag. Rens hvitløkfeddene, og skjær dem i tynne skiver.
4. Dryss paibunnen med parmesan, og fordel tomatskivene på midten av deigen, slik at det er cirka 5 cm til kanten. Dryss over gresskarkjerner, drypp over honning, og krydre med salt og pepper. Fold deigkantene inn over tomatene.
5. Stek galetten i ovnen i ca. 30 minutter, til den er gyllen. Server galetten varm, eventuelt med en grønn salat til.

Tomatsalsa med vårløk, paprika og chili
1 stort glass
Ingredienser
6 tomater, gjerne i forskjellige farger
4 vårløk
1 grønn paprika
1/4 frisk, rød chili
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
salt og nykvernet pepper
flytende honning
1 godt brød
1. Skyll og del tomatene i to, skrap ut kjernene. Hakk tomatkjøttet fint. Rens vårløk, paprika og chili, og hakk det fint.
2. Vend tomater, vårløk, paprika og chili sammen med olivenolje og nypresset hvitløk. Smak salsaen til med salt, pepper og honning.
3. Skjær brødet i skiver, og rist dem. Anrett salsaen på brødet rett før servering.

Her er ukens middagsmeny!

Tomatsalat med mozzarella og krydderurter
Tilbehør til 4 personer
Ingredienser
500 g tomater, gjerne i forskjellige farger
1 bunt vårløk
1 liten håndfull persille
1 liten håndfull dill
1 liten håndfull brønnkarse
salt og nykvernet pepper
300 g minimozzarellaer eller vanlig mozzarella skjært i biter
skall av ½ usprøytet sitron
1 godt brød
1. Skyll tomatene. Del de minste i to, og skjær de største i båter. Rens vårløk, skjær dem i skiver på skrå, og legg dem i iskaldt vann. Skyll og hakk krydderurtene grovt.
2. Vend tomatene sammen med krydderurter, salt, pepper og avrente vårløk. Vend mozzarellaene i, og smak tomatsalsaen til med finrevet sitronskall.
3. Skjær brødet i skiver, og rist dem. Server tomatsalsaen med ristet brød.

Ketsjup med paprika
6–7 dl
Ingredienser
600 g plommetomater
1 ts brunt sukker
1 ts hvitvinseddik
2 ts salt
1 ts paprika
1 ts worcestershiresaus
1. Skyll og del tomatene i to, og legg dem i en kjele sammen med brunt sukker, hvitvinseddik, salt, paprika og worcesterchiresaus.
2. Kok opp tomatene, skru ned varmen, og la det småkoke i 10 minutter.
3. La tomatene avkjøles litt. Kjør dem til en jevn puré med en stavmikser rett i kjelen.
4. Hell tomatketsjupen på rene glass eller flasker, og lukk dem godt. Ketsjupen kan holde seg 2–4 uker i kjøleskap.

