Oppskrifter:

Tomatfest!

Slik kan du lage deilige og lekre retter med tomater. Og dessuten: din egen hjemmelagde ketsjup.

<strong>OPPSKRIFTER:</strong> Bruk tomater i forskjellige farger hvis du får tak i det. De gir ulik smak, samtidig 
 som det ser fint ut. FOTO: Inge Skovdal
OPPSKRIFTER: Bruk tomater i forskjellige farger hvis du får tak i det. De gir ulik smak, samtidig som det ser fint ut. FOTO: Inge Skovdal Vis mer
Publisert

Tomatgalette med parmesan og gresskarkjerner

4 personer

Ingredienser
Paibunn

220 g hvetemel
1 ts salt
25 g nyrevet parmesan
75 g mykt smør
1 dl yoghurt naturell

Tomatfyll
400 g tomater, gjerne i forskjellige farger
2 fedd hvitløk
50 nyrevet parmesan
½ dl gresskarkjerner
1 ts flytende honning
salt og nykvernet pepper

1. Paibunn: Bland alle ingrediensene sammen, og samle dem til en fast deig. Sett deigen kjølig i ½ time.
2. Sett ovnen på 200°. Kjevle ut deigen til en stor firkant, på størrelse med en bakeplate, på et meldrysset bord. Legg bakepapir på platen, og legg deigen på bakepapiret.
3. Tomatfyll: Skyll tomatene. Skjær dem i skiver, og la dem dryppe litt av i et dørslag. Rens hvitløkfeddene, og skjær dem i tynne skiver.
4. Dryss paibunnen med parmesan, og fordel tomatskivene på midten av deigen, slik at det er cirka 5 cm til kanten. Dryss over gresskarkjerner, drypp over honning, og krydre med salt og pepper. Fold deigkantene inn over tomatene.
5. Stek galetten i ovnen i ca. 30 minutter, til den er gyllen. Server galetten varm, eventuelt med en grønn salat til.

Den vakre galetten gjør seg godt i ensom majestet på bordet, men er også god som en del av en buffé med salater og kjøttretter. FOTO: Inge Skovdal
Den vakre galetten gjør seg godt i ensom majestet på bordet, men er også god som en del av en buffé med salater og kjøttretter. FOTO: Inge Skovdal Vis mer

Tomatsalsa med vårløk, paprika og chili

1 stort glass

Ingredienser
6 tomater, gjerne i forskjellige farger
4 vårløk
1 grønn paprika
1/4 frisk, rød chili
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
salt og nykvernet pepper
flytende honning
1 godt brød

1. Skyll og del tomatene i to, skrap ut kjernene. Hakk tomatkjøttet fint. Rens vårløk, paprika og chili, og hakk det fint.
2. Vend tomater, vårløk, paprika og chili sammen med olivenolje og nypresset hvitløk. Smak salsaen til med salt, pepper og honning.
3. Skjær brødet i skiver, og rist dem. Anrett salsaen på brødet rett før servering.

Når det skal gå raskt, er denne friske salsaen fin å servere som forrett på ristet brød. FOTO: Inge Skovdal
Når det skal gå raskt, er denne friske salsaen fin å servere som forrett på ristet brød. FOTO: Inge Skovdal Vis mer

Tomatsalat med mozzarella og krydderurter

Tilbehør til 4 personer

Ingredienser
500 g tomater, gjerne i forskjellige farger
1 bunt vårløk
1 liten håndfull persille
1 liten håndfull dill
1 liten håndfull brønnkarse
salt og nykvernet pepper
300 g minimozzarellaer eller vanlig mozzarella skjært i biter
skall av ½ usprøytet sitron
1 godt brød

1. Skyll tomatene. Del de minste i to, og skjær de største i båter. Rens vårløk, skjær dem i skiver på skrå, og legg dem i iskaldt vann. Skyll og hakk krydderurtene grovt.
2. Vend tomatene sammen med krydderurter, salt, pepper og avrente vårløk. Vend mozzarellaene i, og smak tomatsalsaen til med finrevet sitronskall.
3. Skjær brødet i skiver, og rist dem. Server tomatsalsaen med ristet brød.

Dette er en fin og fargerik frokostrett som også gjør seg godt som tilbehør. FOTO: Inge Skovdal
Dette er en fin og fargerik frokostrett som også gjør seg godt som tilbehør. FOTO: Inge Skovdal Vis mer

Ketsjup med paprika

6–7 dl

Ingredienser
600 g plommetomater
1 ts brunt sukker
1 ts hvitvinseddik
2 ts salt
1 ts paprika
1 ts worcestershiresaus

1. Skyll og del tomatene i to, og legg dem i en kjele sammen med brunt sukker, hvitvinseddik, salt, paprika og worcesterchiresaus.
2. Kok opp tomatene, skru ned varmen, og la det småkoke i 10 minutter.
3. La tomatene avkjøles litt. Kjør dem til en jevn puré med en stavmikser rett i kjelen.
4. Hell tomatketsjupen på rene glass eller flasker, og lukk dem godt. Ketsjupen kan holde seg 2–4 uker i kjøleskap.

Denne ketsjupen blir søt og smakfull og smakere friskere enn den du får i butikken. FOTO: Inge Skovdal
Denne ketsjupen blir søt og smakfull og smakere friskere enn den du får i butikken. FOTO: Inge Skovdal Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer