Grillet spisskål med sprø skinke og basilikum
Spisskål holder på formen, selv om den får en tur på grillen. Spis det som en lett frokost eller som tilbehør til grillmaten.
2 porsjoner
Tid: 20 min
Grilltid: 2 min
Ingredienser
½ spisskål (ca. 500 gram)
2 skiver spekeskinke
Dressing
1 fedd hvitløk
75 g crème fraîche
1 ansjos
20 g parmesan
1 ts worcestersaus
salt og pepper

4 deilige potetsalater
Til servering
50 g ristet rugbrød
fersk basilikum
Sprø skinke: Stek skinkeskivene sprø på grillfunksjonen i ovnen i et par minutter. Avkjøl, og knus dem lett i biter.
Dressing: Bland sammen crème fraîche, hvitløk, ansjos, revet parmesan og worcestersaus med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Spisskål: Del det halve kålhodet over på langs, og stek med på grillen eller i en grillpanne i et par minutter, til de får tydelige grillstriper. Servering: Anrett spisskålen på 2 tallerkener, og hell dressingen over. Dryss over knust skinke, små biter av ristet rugbrød og masse basilikumblader.


Slik lager du en enkel og fruktig sommersorbet
Romanesco og blomkål med mynteyoghurt og dukkah
Dukkah er en eksotisk krydderblanding med egyptiske aner. Lag den selv, eller kjøp den ferdig i butikken.
2 porsjoner
Tid: 20 min
Ingredienser
250 g blomkål
250 g romanesco
Mynteyoghurt
1 fedd hvitløk
1 liten håndfull mynteblader
125 g gresk yoghurt
1/4 dl sitronsaft
salt og pepper
Dukkah
10 g usaltede pistasjnøtter
1 ts sesamfrø
½ ts korianderfrø
½ ts hel spisskum
½ ts sumak
Mynteyoghurt: press hvitløkfeddet. Skyll og hakk opp mynten. Bland sammen yoghurt, hvitløk, mynte og sitronsaft i en skål. Smak til med salt og pepper.
Dukkah: Finhakk pistasjnøttene, og hell dem i en morter sammen med sesamfrø, korianderfrø, spisskum og sumak. Knus det sammen, til frøene er helt knust. Men pass på at det ikke blir til fint pulver. Servering: Skyll blomkål og romanesco, og del begge ingrediensene i små buketter. Anrett dem på et serveringsfat, ha over mynteyoghurten, og et dryss med dukkah. La retten trekke litt innen servering.

Quinoasalat med sukkererter, mormordressing og dill
Den klassiske «mormordressingen» er oppgradert med rygeost, som gir salaten en ekstra piff.
2 porsjoner
Tid: 20 min
Ingredienser
75 g quinoa
300 g spisskål
150 g sukkererter
2 sylteagurker
Mormordressing
100 g rygeost
2 ss eddik
1 ss sukker
salt og pepper
Til servering
gressløk
dill
Mormordressing: Rør rygeosten til en dressing med eddik og sukker i en skål, og smak til med salt og pepper. La den trekke i kjøleskap fram til servering.
Quinoasalat: Skyll quinoaen i kaldt vann, og kok i lettsaltet vann i 12 minutter i en gryte. Skyll og kutt opp spisskålen. Fjern ertene fra stilken. Bland kokt quinoa, spisskål og erter i en skål. Skyll sylteagurkene, og kutt dem i skiver på langs.
Servering: Fordel salaten på 2 tallerkener, og legg agurkskivene over. Ha over mormordressing, og pynt med hakket gressløk og dill.
