Mandag: Riskaker med spinat og paprikakrem
4 personer
Tid: 30 min
Ingredienser
2 gulrøtter
1 rødløk
2 fedd hvitløk
75 g babyspinat
2 egg
1 ½ ts karri
3 ss hvetemel
1 ts salt
pepper
350 g kokt ris
olivenolje til steking
Paprikakrem
1 løk
2 fedd hvitløk
2 paprikaer
1 ss olivenolje til steking
1 ½ dl vann
2 ss tomatpuré
salt og pepper
eplesidereddik
Til servering
250 g cherrytomater
koriander
1 lime
ev. brød eller poteter

Slik setter du sammen alt du liker i én rett
1. Skrell og riv gulrøttene. Skrell løk og hvitløk, og skjær begge deler i små terninger. Skyll spinaten, og hakk den grovt. Pisk eggene sammen i en bolle, og tilsett karri, mel, salt og pepper. Vend kokt ris sammen med eggene, og tilsett gulrøtter, rødløk, hvitløk og spinat. Hvis blandingen virker i overkant flytende, kan du tilsette en ekstra skje mel. Stek skjefuller av riskakefarsen i olje på en panne i 4–5 minutter på hver side, til de er sprø og gylne.
2. Paprikakrem. Skrell løk, og skjær den i tynne båter. Skrell hvitløkfeddene, og skjær dem i skiver. Skyll paprikaene, og del dem i to. Fjern kjernene, og skjær paprikaene i grove biter. Stek løk, hvitløk og paprika lett mørt i en gryte med olje. Tilsett vann og tomatpuré, og la det småkoke under lokk i 12–15 minutter. Bruk en stavmikser, og mos det til en jevn masse direkte i gryten. Smak til med litt salt, pepper og eddik.
3. Servering: Skyll tomatene, og del dem i to. Fordel paprikakremen på tallerkenene, og legg riskakene oppå. Server med et dryss av tomater og plukket koriander, og legg ved limebåter til å dryppe over og eventuelt brød.


Tre sunne retter med krydderurter
Tirsdag: Panert fisk med maissalsa og grønne bønner
4 personer
Tid: 30 min
Ingredienser
400 g rødspettefilet
2 egg
salt og pepper
hvetemel
150 g strøkavring
olivenolje til steking
smør til steking
Maissalsa
1 maiskolbe
1 rødløk
1 rød chili
kruspersille
olivenolje
eplesidereddik
salt og pepper
Tilbehør
250 g grønne bønner
salt
smør til steking
olivenolje til steking
Til servering
1 sitron
ev. kokte poteter eller brød
1. Maissalsa: Skjær maiskjernene av kolben med en skarp kniv. Skrell rødløken, og skjær den i små terninger. Skyll og hakk chili og persille fint. Bland mais sammen med rødløk, chili og persille i en skål. Smak til med olje, eddik, salt og pepper.
2. Tilbehør: Kok bønnene møre i lettsaltet vann i 4–5 minutter. Renn av vannet, og vend bønnene sammen med litt smør og olje i en skål.
3. Pisk eggene sammen i en dyp tallerken. Krydre fiskefiletene med salt og pepper, og vend dem først i en dyp tallerken med mel, deretter i egg, og til slutt i strøkavring. Stek fiskefiletene på en panne med olje og smør i ca. 2 minutter på hver side, til de er gylne og gjennomstekte.
4. Servering: Server fiskefiletene toppet med maissalsa, grønne bønner, sitronbåter og eventuelt med kokte poteter til.

Onsdag: Grillede pølser med potetsalat
4 personer
Tid: 25 min
Grilltid: 15 min
Ingredienser
8 pølser (gjerne krydrete)
olivenolje til steking
Potetsalat
500 g poteter
1 ½ ss dijonsennep
1 ss flytende honning
3 ss crème fraîche lett
½ sitron
salt og pepper
1 crispisalat
1 rødløk
kruspersille
1 potte basilikum
Til servering
chilisaus
1. Potetsalat: Skrubb potetene, og kok dem møre i en kasserolle med lettsaltet vann.
2. Rør sennep sammen med litt honning, crème fraîche, sitronsaft, salt og pepper i en skål. Avkjøl potetene, og del dem i to. Vend potetene i sennepsdressingen, og smak til med salt og pepper.
3. Skyll salaten og plukk den grovt. Skrell rødløken, og skjær den i tynne båter. Plukk persille og basilikum. Anrett salaten på et fat, og fordel potene oppå. Tilsett rødløk, persille og basilikum.
4. Grill pølsene på hagegrillen eller en grillpanne.
5. Servering: Server de grillede pølsene med potetsalat og chilisaus.


Kokk: - Ikke gjør dette med kyllingfileten
Torsdag: Calzone med feta og spinat
4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 14 min
Ingredienser
500 g spinat, frossen
2 løk
3 fedd hvitløk
1 paprika
1 ss olivenolje til steking
salt og pepper
2 ferdige pizzabunner
2 ss pesto
150 g feta
Til servering
400 g erter
250 g cherrytomater
ev. svarte oliven
1 potte basilikum
chilisaus
grønn pesto
1. Skru ovnen på 225°. La spinaten tine i et dørslag, og press ut overskytende væske. Skrell løkene, og skjær dem i tynne båter. Skrell og hakk hvitløk. Skyll paprikaen, og skjær den i små terninger. Stek løkene møre i olje på en panne. Tilsett hvitløk og paprika, og stek i ytterligere 2 minutter. Tilsett spinat, og smak til med salt og pepper.
2. Rull ut to ferdige pizzabunner på hver sin stekeplate med bakepapir. Smør dem med pesto, og fordel fyllet på halvparten av hver pizzabunn. Tilsett små biter feta. Brett deigen inn over fyllet, og press den sammen i kanten med en gaffel. Stek calzonene i ovnen i 12–14 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
3. Servering: Anrett erter, tomater og eventuelt oliven i en skål. Skjær calzonepizzaene i mindre biter, tilsett basilikumblader, og server med grønt, chilisaus og pesto.

Fredag: Helstekt kylling med spicy melonsalat og poteter
4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 55 min
Ingredienser
1 hel kylling
2 ss olivenolje
½ potte fersk timian
½ potte fersk oregano
Melonsalat
1 kantaloupemelon
1 agurk
½ rød chili
2 håndfuller grønn salat
1 sitron
2 ss olivenolje
salt og pepper
Tilbehør
kokte eller stekte poteter
ev. aioli
1. Skru ovnen på 200°. Rens kyllingen, og legg den i en ildfast form. Bland krydderurter, litt salt og olje i en skål, og gni inn kyllingen med marinaden. Stek kyllingen i ovnen i ca. 55 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt. Hell gjerne litt saft fra bunnen av formen over kyllingen underveis.
2. Melonsalat: Skrell melonen, og skjær den i grove terninger. Skrell agurken, og skjær den i halve skiver. Skyll chilien, og hakk den fint. Skyll og tørk salaten, og vend den sammen med agurk, olje, sitronsaft, salt og pepper. Anrett salaten i en bolle, og tilsett melon og chili helt til slutt.
3. Servering: Del opp kyllingen, og server den med melonsalat, poteter og eventuelt aioli. Dryss eventuelt hakket timian over.
